TRAGIČAN KRAJ

Muškarac koji je u Kloštar Ivaniću aktivirao bombu preminuo od teških ozljeda u bolnici

Bombu je navodno iznio iz Doma pa će policija temeljito pregledati cijeli prostor objekta u kojem je bio smješten
 Damir Krajac/Cropix

NOVO 22:05 - Iz PU zagrebačke su za Jutarnji list potvrdili da je muškarac, nedugo nakon zaprimanja u zagrebačku bolnicu, podlegao teškim ozljedama koje je zadobio prilikom aktivacije bombe. Unatoč svim liječnički naporima nažalost mu nije bilo spasa.


21:00 Iz PU zagrebačke kažu da je oko 18.40 sati starija muška osoba aktivirala ručnu bombu i pokušala napraviti suicid. Pritom se teže ozlijedio, a tijekom cijelog postupanja prostor je bio osiguran. Muškarca je preuzela Hitna pomoć te će biti prevezen u bolnicu na sanaciju ozljeda, a nakon što se oporavi biti će podvrgnut kriminalističkom istraživanju kako bi se utvrdile sve okolnosti njegovog postupanja.

S obzirom na bombu koju je, navodno, iznio iz Doma pa ju aktivirao, policija će temeljito pregledati cijeli prostor objekta u kojem je bio smješten, a nakon što bude otpušten s liječenja uslijedit će i pretres njegova doma i ostalih prostorija koje je koristio sve do smještaja u dom.


20:30 Prije točno mjesec dana, pak, u udomiteljskom objektu u Dugom Selu u eksploziji ručne bombe stradala su tri štićenika od kojih je dvoje preminulo na mjestu užasa dok je treći umirovljenik s ozljedama opasnim po život završio u bolnici. Zagrebački kriminalisti su uspjeli donekle rekonstruirati mozaik tragedije u prizemlju objekta obitelji Kostanjevac u kojem su se pružale udomiteljske usluge za petero štićenika.

Rezime događaja su teško ubojstvo i dva pokušaja teškog ubojstva te samoubojstvo. Vlasnik objekta sa suprugom u kobnom je trenutku bio na katu kuće, a 85-godišnji muškarac koji je bombu aktivirao kao da je čekao vrijeme ručka u čajnoj kuhinjici. Čim ih je troje ušlo u kuhinju očajni muškarac je bombu bacio. Kako smo neslužbeno tad doznali, počinitelj je proteklih mjeseci bio prilično uznemiren informacijom o svom teškom zdravstvenom stanju te je sve češće pokušavao započeti konverzaciju i s cimerima i s prolaznicima u Dugom Selu.

Odakle mu bomba, međutim, i dalje je velika nepoznanica.


19:30 Muškarac (86) je u Kloštar Ivaniću aktivirao bombu. Navodno je i ozlijeđen. Sada prijeti da će aktivirati još jednu bombu i da će si oduzeti život.

Na terenu je velik broj pripadnika hitnih službi te se čekaju interventna policija, pirotehničari i pregovarač.

Cijela ulica je evakuirana, zajedno sa svim ukućanima.

- Čuli smo tupu detonaciju. Nismo to odmah povezali sa bombom sve dok jedan susjed preko puta nije rekao da čovjek sijede kose i bijele brade leži na travi i da viče da ima još jednu bombu. Mi smo užasnuti. Upravo su mi tim putem prošla djeca po povratku iz škole. Riječ je o umirovljeniku koji je štićenik doma Aura i kojeg smo posljednjih dana viđali kako luta ulicom, mrmlja o bradu i govori kako mu je dosta svega. S njim osobno nisam razgovarala, ali se brzo pročuje glas - kaže za Jutarnji list jedna mještanka ulice u kojoj je trenutno opsadno stanje.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

S nevjericom cijela Ulica kralja Tomislava promatra policijsko postupanje.

- Nikad nam toliko puno policije i Hitne pomoći nije bilo u gradu, a kamoli u ulici. Trenutno čujemo dijalog dva muška glasa od kojih jedan govori smirenim tonom i oslovljava ga sa gospodine, dok drugi glas, valjda taj što je prijetio i leži na tlu, s prekidima komunicira. Ne razaznajemo što pričaju jer su nas udaljili prema kraju ulice radi vlastite sigurnosti kako su nam rekli - dodao je drugi žitelj Kloštar Ivanića.

- Večerao je i izišao van. Jedan je od najmirnijih štićenika od ukupno njih četrdesetak koliko ih je trenutno smješteno u Domu. Nemam pojma što mu je bilo i zašto je to učinio jer ničim nije ukazivao da bi se takvo nešto moglo dogoditi. Bombe je imao u džepu. Odakle mu bombe, ne znam. Naš je štićenik tri godine, a prije toga u istom domu je bila smještena i njegova supruga koja je preminula prije otprilike tri godine. Kad je točno izišao pogledat ću na snimkama kamera videonadzora pa ću znati nešto više. Sreća je da nitko osim njega nije nastradao, a on je teško ozlijeđen i leži, u ulici je bilo puno ljudi. Koliko sam čuo oštećeno je samo staklo na jednom automobilu - ispričao nam je još uvijek pod dojmom i u šoku Dragan V., vlasnik Doma za starije i nemoćne osobe u kojem je bio smješten Anto M.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Uzbuđeni vlasnik koji je morao prekinuti razgovor zbog poziva policije nije u trenutku kad se sve dogodilo bio u Domu, a nije još rekao ni ostalim štićenicima. Rekao nam je da je Anto M. rođen 1937., a prije nego je došao u Dom živio je s obitelji u Zagrebu, gdje mu živi kći.

No, odakle muškarcu, inače štićeniku doma za starije i nemoćne, bombe? - pitanje je koje se nameće iz minute u minutu.

Pojedini mještani ističu kako Dom čiji je štićenik nije zatvor pa da ima ograničeno kretanje.

- U našim krajevima nije teško, sudeći prema svemu, nabaviti neko oružje. Ima dosta toga zaostalog iz rata. Previše smo se svi otuđili pa pojedinci misle da se nažalost svi problemi mogu riješiti na ovakav način. Pa pogledajte koliko je promet samo tom ulicom. Pravo je čudo da netko u prolazu nije nastradao. A koliko smo čuli taj čovjek je ozlijeđen - pojašnjava nam još jedna sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:47