PODIGNUTA OPTUŽNICA

Muškarac pripremao terorističke napade u Hrvatskoj: Imao je adrese državnih dužnosnika, arsenal oružja...

Optuženik je već otprije u istražnom zatvoru, a sve za što ga se tereti događalo se od 27. siječnja 2020. do 1. ožujka 2022. u Šibeniku i Vodicama

Ilustracija, policijski kombi

 Srdjan Vrancic/Cropix

Fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja, laserski ciljnik, puška s prigušivačem, dva pištolja i streljivo, dvije ručne bombe i dva noža za tužiteljstvo su dovoljan dokaz da je 53-godišnjak pripremao terorističke napade protiv najviših državnih dužnosnika.

Nakon što je dovršilo izvide u suradnji sa Službom terorizma PNUSKOK-a Ravnateljstva policije, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega je podiglo optužnicu.

Optuženik je već otprije u istražnom zatvoru, a sve za što ga se tereti događalo se od 27. siječnja 2020. do 1. ožujka 2022. u Šibeniku i Vodicama. Tužiteljstvo motiv nalazi u tome što je bio nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti i propisanim mjerama zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa zarazne bolesti covid-19 te je postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske.

Okrivljenika se tereti da je skidao s interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih dužnosnika i članova njihovih obitelji, predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika, zastupnika u Europskom parlamentu, bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti te nekoliko veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća.

Tereti ga se da je putem interneta i aplikacija preuzeo više videozapisa osobe koja je na javnim skupovima, održanima krajem 2021. godine, u više gradova pozivala građane na rušenje aktualne političke vlasti u Republici Hrvatskoj. Također ga se tereti da je pribavio adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj i ravnatelji jednog zavoda i bolnice te pretraživao i pohranjivao u tablet kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni dužnosnici i ravnatelji, kao i mjesta gdje se nalaze pojedina veleposlanstva i jedna televizijska kuća.

Tužiteljstvo nije priopćilo o kome se radi, a kako smo neslužbeno doznali, riječ je o Draženu K. (59).

Cijelu akciju vodilo je Ravnateljstvo policije i PNUSKOK. Tužiteljstvo ga tereti za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva - pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, iz članka 103. u vezi s člankom 97., stavak 1., točka 1. i 2. Kaznenog zakona. Osim što su naveli da je 53-godišnjak već u istražnom zatvoru zbog prijašnjih kaznenih djela, tužiteljstvo nije preciziralo ni otkad je u istražnom zatvoru, ni zbog kojih kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2023 21:50