SRAMOTNA ODLUKA

Muškarac seksualno zlostavljao 7-godišnju djevojčicu, ali neće u zatvor. Sud: Siromašan je i sklon alkoholu

Prema novom zakonu bio kažnjen od jedne do osam godina zatvora, no sud je primjenio blaži zakon iz vremena kada je kazneno djelo počinjeno

Ilustracija

 Susan Burrell/Alamy/Alamy/

Iako je sedmogodišnju djevojčicu, točnije svoju susjedu, u njezinoj kući dirao za grudi i uhvatio za stražnjicu, sredovječni muškarac iz središnje Hrvatske neće u zatvor. Odlučio je to nedavno jedan Općinski sud u Hrvatskoj, osudivši ga zbog spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje.

Prema optužnici, on se u studenom 2018. nalazio u dvorištu svoga susjeda kojem je, prema navodima roditelja žrtve seksualnog zločina, cijepao drva. U jednom je trenutku optuženi rekao da ide na WC te je ušao u kuću pa je s ciljem zadovoljenja svoje pohote, uočivši djevojčicu kako izlazi iz kupaonice u pidžami, rukom ju primio za stražnjicu i dirao joj grudi. Za policiju, tužiteljstvo, a potom i za sud, time je narušio djetetu spolnu slobodu izazvavši kod školarke osjećaj straha i neugode.

S obzirom na loše imovinske prilike, da nije zaposlen te da nema imovine, sud ga je oslobodio plaćanja troškova sudskog postupka, ali mu je naložio platiti sudske troškove maloljetne žrtve.

Optuženi se ne smatra krivim. Na sudu se branio šutnjom pa je njegov iskaz iz tužiteljstva pregledan u sudnici i u kojem, među ostalim, navodi da su "toga dana trebali rezati drva, ali su pili pivo, da su se djeca igrala u kući te da je sve to izmislio otac curice".

Prilikom odmjeravanja kazne sud je optuženom muškarcu uzeo u obzir kao olakotno činjenicu da je izuzetno loših imovinskih prilika i da je bio pod utjecajem alkohola u inkriminirano vrijeme, dok mu je otegotna ranija osuđivanost zbog druge vrste (ne)djela.

Također, u ovom slučaju je sud primijenio blaži zakon koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela, a izmjenama Kaznenog zakona kazna za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina je pooštrena na od jedne do osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:22