VJEŠT PREVARANT

Muškarac u Čakovcu od dvojice uzeo više od pola milijuna eura, evo kakvu priču im je ‘prodao‘

Išao je dalje pa je nazivao oštećenike telefonom lažno se predstavljajući kao zaposlenik servisa za prijenos novca i uvjeravajući ih da će uskoro stići novac

Ilustracija

 Vedran Peteh/Cropix

Više od pola milijuna eura uspio je na prijevaru "izvući" 33-godišnjak iz Čakovca od 34-godišnjeg i 45-godišnjeg muškarca.

Prema optužnici koju je nakon provedene istrage podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu, prevarant je znao da dvojica muškaraca raspolažu većim novčanim iznosima pa je izmislio priču u koju su oni naivno povjerovali.

Naime, tvrdio je da posjeduje veliku količinu novca u stranim bankama, ali mu je potrebna pozajmica kako bi platio provizije bankama. Tako je od njih dvojice u više navrata posudio oko 512 tisuća eura tvrdeći da će im vratiti čim mu novac sjedne na račun, iako u nikakvim stranim bankama nije imao novca niti je pozajmice namjeravao vratiti.

No, kako bi njegovi vjerovnici bili sigurni da će on vratiti dug, dao im je prometnu dozvolu automobila VW Touareg švicarskig registarskih oznaka. Ispostavilo se da automobil uopće nije njegov. Mrežu prijevare pleo je dalje te je, kao direktor i osnivač trgovačkog društva, muškarcima izdao zadužnice, iako je znao da se oni od njih neće moći naplatiti.

Išao je dalje pa je nazivao oštećenike telefonom lažno se predstavljajući kao zaposlenik servisa za prijenos novca i uvjeravajući ih da će uskoro stići novac iz inozemstva.

- Okrivljenik je, tereti ga se, primljeni novac zadržao za sebe i utrošio ga u sportskoj kladionici, za igre na sreću, hotelske troškove i druge osobne potrebe. Okrivljenog 33-godišnjaka se tereti i da je u rujnu 2021. godine u Čakovcu, lažno prijavio i dao iskaz policiji da je izgubio svoju osobnu iskaznicu iako ona nije bila izgubljena te se i dalje njom koristio i nakon što je ona bila poništena te mu je bila izdana nova osobna iskaznica - priopćilo je u ponedjeljak ODO Čakovec.

Općinsko državno odvjetništvo tereti ga zbog produljenog kaznenog djela prijevaredavanja lažnog iskaza

Muškarac se tijekom istrage nalazio u istražnom zatvoru, a vijeće Općinskog suda u Čakovcu je prihvatilo prijedlog državnog odvjetnika i nakon podignute optužnice produljilo okrivljeniku istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:42