SKANDAL NA OPĆINSKOM SUDU

Muž karlovačke sutkinje optužen da je tukao dijete, ona ga nije prijavila: ‘Nisam to znala‘

Majka djeteta navodno nije poduzela ništa kako bi nasilnika prijavila i zaštitila dijete. Zlostavljanje je prijavila škola

Hoće li se suđenje voditi na Općinskom sudu u Karlovcu? Odgovor nismo dobili.

 Robert Fajt/Cropix

Neugodan skandal već mjesecima trese karlovački Općinski sud. Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podignulo je optužnicu protiv supruga istaknute sutkinje toga suda (ime poznato redakciji) zbog zlostavljanja njihova djeteta.

Naime, sutkinjin suprug optužen je zbog kaznenog djela nanošenja ozljeda njihovu zajedničkom djetetu, za što je predviđena kazna od jedne do tri godine zatvora. Kazneni zakon naime propisuje oštriju kaznu za nasilnika koji fizičke ozljede nanese djetetu jer djeca spadaju u posebno ranjivu skupinu. Optužnica još nije potvrđena, a o njezinoj potvrdi, kako nam je rečeno u karlovačkom tužiteljstvu, odlučuje karlovački Općinski sud, dakle isti onaj na kojem supruga optuženog i majka zlostavljanog djeteta već godinama radi kao sutkinja. Identitet sutkinje ne otkrivamo zbog zaštite interesa djeteta.

Informaciju o mučnom slučaju zlostavljanja djeteta u obitelji karlovačke sutkinje doznali smo najprije iz neslužbenih izvora. Uslijedila je dvodnevna prepiska s Općinskim državnim odvjetništvom u Karlovcu prije nego što su nam poslali šturi pisani odgovor u kojem stoji da je "30. rujna ove godine protiv hrvatskog državljanina rođenog 1974. podignuta optužnica zbog počinjenog kaznenog djela nanošenja fizičke ozljede na štetu djeteta. Za ostale informacije Vas upućujemo na Općinski sud u Karlovcu", stoji u odgovoru općinske državne odvjetnice Irene Golubić Rajković.

Ako je suditi po škrtim odgovorima karlovačkog tužiteljstva, protiv sutkinje, majke djeteta kojem je otac nanio ozljede, a koja sa suprugom i djetetom živi u istom kućanstvu, nije pokrenut kazneni postupak, a još uvijek nastojimo provjeriti je li protiv nje pokrenut postupak temeljem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Naime, prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, sutkinja, majka djeteta, nije poduzela ništa kako bi nasilnika prijavila i dijete zaštitila od zlostavljanja. Zlostavljanje je prijavila škola koju dijete pohađa, nakon što su nastavnici uočili promjene u djetetovu ponašanju, a nastavnik tjelesnog na njegovu tijelu uočio neobične modrice. U takvim je situacijama, po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, škola dužna ozljede prijaviti, što je promptno i učinila. Dijete je upućeno na liječnički pregled na kojem su, uz ozljede koje su golim okom vidljive, otkrili i starije ozljede poput hematoma na glavi, što je pobudilo sumnju na višestruko i dugotrajno premlaćivanje.​

Majka je u istražnom postupku koji je prethodio podizanju optužnice protiv njezinoga supruga, kako doznajemo, tvrdila da za premlaćivanje djeteta nije znala jer ga je suprug udarao kad ona nije bila u sobi. Teško je, međutim, objasniti kako je moguće da joj se dijete nije požalilo na očeve postupke, kao i činjenicu da su promjene u djetetovu ponašanju i modrice na tijelu uočili školski nastavnici, ali ne i majka.

Predsjednici karlovačkog Općinskog suda Anđelki Dukovac uputili smo pitanje je li optužnica protiv sutkinjina supruga potvrđena te smatra li da se karlovački Općinski sud treba izuzeti iz odlučivanja o toj optužnici i iz eventualnog nastavka kaznenog postupka jer je riječ o članu obitelji dugogodišnje sutkinje toga suda. Pitali smo je i je li sutkinja suda kojem je na čelu prijavljena temeljem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji zbog zataškavanja zlostavljanja djeteta. Odgovore ni nakon dva dana nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:40