POČELO SUĐENJE

‘Na dan ubojstva u tramvaju Muhammad nije htio jesti, djelovao je pokislo. Kad je otišao, shvatila sam da nema noža‘

Saslušana je Sunčana P. (41), vlasnica noža s plavom rastopljenom plastičnom drškom kojim je usmrćen putnik u tramvaju

Privođenje Muhammada S.

 Davor Pongračić/Cropix

Godinu dana od stravičnog ubojstva Siniše V. (52) u tramvaju linije broj 6 u Novom Zagrebu te 10 mjeseci od uhićenja osumnjičenog nadomak talijanske Firence, nakon čega je izručen Hrvatskoj po načelu specijalnosti, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici počelo je suđenje optuženom pakistanskom državljaninu Muhammadu S. (22).

Negirao je krivnju, a na suđenju je saslušana Sunčana P. (41), vlasnica noža s plavom rastopljenom plastičnom drškom kojim je usmrćen putnik u tramvaju. Oštrica noža ostala je u vratu žrtve koja je bila u poluležećem položaju na stepenicama, dok je drška noža pronađena na donjoj stepenici tramvaja. Kriminaliste je istraživanje odvelo do stana iz kojeg je Muhammad S., dva dana nakon zločina, otputovao za Italiju. U stalku za noževe na radnoj kuhinjskoj ploči falio je upravo nož pronađen u tramvaju.

Uzeo je nož

Sunčana P. je sa svojom majkom Jasenkom (77) nesebično mladom Pakistancu dala gostoprimstvo. Na kraju mu je kupila i avionsku kartu, pritom ni ne sluteći da mu pomaže u bijegu.

- Tog 17. rujna 2021. navečer, dok sam bila u stanu sa majkom, Muhammad me nazvao na mobitel rekavši da je u Zagrebu. Pitao me može li kod mene prespavati. Došao je, ali sam mu objasnila da mama i ja imamo obaveze, da pečemo kolače i pripremamo se za sutrašnje obveze i odlazak na put, a kako je stan jednosoban, na kraju je prespavao u mom autu na parkiralištu. Ujutro se popeo u stan, otuširao, doručkovao te smo se razišli svi. Navečer sam ga nazvala da vidim je li se snašao. Rekao je da nije, da je pod mostom i da ga nisu htjeli primiti u prihvatilište pa sam ga pozvala da prenoći kod nas. Pojeo je komadić štrudle sa sirom, otuširao se te me zamolio mogu li mu oprati dvije majice.

Rekla sam mu da ću prekosutra jer nemam vremena. Na to je kazao da je umoran te je zaspao na madracu na podu sobe – prisjetila se Sunčana P., poznanica mladog Pakistanca kojeg je upoznala 2018. u Centru za odgoj djece i mladeži u Dugavama, gdje je volontirala učeći štićenike hrvatski. Pritom nije imala pojma da je povezan sa zločinom u tramvaju i bila je uvjerena da planira ostati u Zagrebu i pronaći sreću. Prisjetila se i da je tu večer bio još povučeniji i šutljiviji nego inače, a prije nego što je zaspao, mobitel je stavio na punjač pa su mu stizale poruke, dok se na zvonjavu mobitela nije javio.

- Nakon doručka to drugo jutro smo se razišli da bi me nazvao oko 10.30 rekavši da ide za Italiju raditi u nekoj dostavnoj službi. Zamolio me da mu kupim avionsku kartu za sutradan 20.9. i da mu sredim testiranje za Covid. Kupila sam mu za taj datum u 12.15 h avionsku kartu s rezervacijom za 40-ak eura. Opet je prespavao kod mene, a ujutro prije testiranja i odlaska na aerodrom, zamolio me da mu dam spužvu kako bi obrisao neke mrlje na vanjskoj strani ruksaka. Bile su to tamne mrlje nalik na jedan koncentrični krug s više crtica.

‘Nisam pitala, nije govorio‘

Odakle mu, nisam pitala niti je on išta govorio. Odvezla sam ga na testiranje, potom na aerodrom i od tada se više nismo čuli – otkrila je dalje svjedokinja koja je optuženom još iz svog džepa platila 240 kuna testiranje na covid te mu dala 200 kuna džeparca. Povrat novca očekivala nije. Njezina majka, dodaje, nije bila sretna što je došao niotkud tog dana i rekao: ‘Dobar dan, ja bih prespavao‘. Na odlasku, svjedokinjinu majku optuženi nije ni pozdravio.

- Nije li nepristojno da ju niti ne pozdravi, a pružila mu je tri dana gostoprimstva? - upitala je tužiteljica svjedokinju koja je to opravdala pretpostavkom da mu ta tri dana valjda njezina "majka nije pružila dovoljno pažnje koliko je očekivao".

- Moja majka i on nisu bili ni u kakvom sukobu, a to što ju nije pozdravio ona mu nije zamjerila. Koji su bili njegovi razlozi da je ne pozdravi, ne znam. Pozdravljaju li u Pakistanu na izlasku iz kuće, ne znam, ali ne treba generalizirati. Muhammad je bio pristojan, a ni moja majka nije osoba koja bi zamjerala ljudima – odgovorila je Sunčana P.

Što se tiče seta noževa, pak, kaže da ih je njezina majka dobila na poklon prije desetak godina od nećakinje.

- Te smo noževe u pravilu koristili jer su se nalazili u stalku na radnoj kuhinjskoj plohi. Bio je to set od pet noževa Steinless raznih dimenzija, plave plastične drške, a jedan od njih je imao rastopljenu dršku jer sam ju jednom prilikom ostavila na kolu električnog štednjaka koji sam zabunom upalila.

Tanka oštrica

Taj nož je često korišten za kuhinjske poslove jer je imao tanku oštricu od 20 cm. Sigurna sam da je zadnji put taj nož korišten 17.9.2021. navečer, kad je majka rezala kolače koje je pripremala za prijateljičin rođendan. A s obzirom na to da smo naredna dva dana bile odsutne iz stana, nisam primijetila da noža nema sve dok mi policija nije došla u stan 20. rujna navečer kako bih im izručila posteljinu na kojoj je spavao Muhammed, kao i opušak ručno zamotane njegove cigarete, a zanimalo ih je i jesu li nam svi noževi na broju – zaključila je svjedokinja koja je tek tada vidjela da fali onaj s otopljenom drškom.

Večer na dan ubojstva Jasenka P. je uočila da Muhammad nije htio jesti, da je djelovao pokislo i jadno. A činjenicu da ju na izlasku kad ga je išla ispratiti nije ni pozdravio, smatra bezobraznim. Na dan njegova odlaska uočila je da u stalku među noževima fali onaj s otopljenom drškom kojim mu je dan ranije rezala kruh za doručak, no mislila je da ga je negdje zametnula.

- K nama u stan kći je 2019. dovela dvojicu štićenika Doma gdje je volontirala, a radi socijalizacije. Bili su to Muhammad i moj sadašnji zet s kojim se vjenčala 2020. u Italiji. Ti dečki nisu dolazili često, a kad su došli, s njima nisam puno komunicirala jer su razgovarali isključivo na engleskom pa bi Sunčana poneke općenite stvari prevela. Obojicu sam zadnji puta vidjela 2021. da bi tog 17. rujna 2021. Muhammad nazvao kćer i rekao da će svratiti.

Došao je, ali nisam previše obraćala pažnju na njega jer sam radila kolače. Kći mi je rekla zatim da bi prespavao kod nas, ali kako smo nas obje bile u gužvi tu večer, mjesta u stanu nije bilo pa je prespavao u kćerkinu autu. Sutradan se kod nas vratio na doručak i donio deku iz auta te je otišao.

Izlazile mu u susret

Uzeo je i ruksak s kojim je došao. Kruh sam to jutro mu za doručak rezala nožem s plavom oštećenom drškom – rekla je u tužiteljstvu Jasenka P. čiji je iskaz pročitan u sudnici. Dodala je potom kako su i narednu večer Pakistancu opet izašle u susret jer se nije snašao za smještaj. Smjestile su ga na madrac na pod sobe. Sutradan je doznala da želi otputovati za Rim. Bio je izrazito šutljiv, a njezina kćer mu je sve sređivala oko putovanja.

- Jutro poslije, ustala sam se kako bi ih ispratila iz stana, došla sam u hodnik, a on me pri izlasku iz stana nije ni pozdravio. Kad se Sunčana vratila doma sam rekla da je to njegovo ponašanje jako bezobrazno, a pružila sam mu tri dana gostoprimstva. Da bi tu večer, dok sam spremala u kuhinji večeru i htjela narezati kruh, uočila da u stalku noževa, noža s otopljenom drškom nije bilo.

Prema optužnici, Pakistanac je 18. rujna 2021. godine oko 8.55 sati u priključnim kolima tramvaja linije 6 na tramvajskoj stajalištu Most mladosti prišao s leđa putniku Siniši V. zarivši mu nož u vrat. Uslijedilo je to nakon kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba. Mrtvog putnika u priključnim kolima tramvaja uočila je gospođa koja je prolazila stanicom te, po otvaranju vrata, uočila kako muškarac u lokvi krvi s nožem u vratu klizi po stepenicama. Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni i ubijeni najvjerojatnije se nisu poznavali niti je mobitel ubijenog zabilježio toga jutra kao ni prethodnog dana poziv ili poruku mladog Pakistanca.

Zagrebački kriminalisti su mu stali na kraj zajedno sa talijanskim kolegama s odmakom od dva mjeseca od zločina kada je, boraveći u okolici Firenze, odlučio upaliti mobitel koji je ugasio na dan bijega iz Zagreba. Uhićen je u istoj odjeći koju je imao na sebi u vrijeme zločina, a na nogama je imao i tenisice, čiji je krvavi dio otiska ostao kao nijemi svjedok jezivog zločina iz "šestice". Na teret mu se stavlja ubojstvo iz članka 110. Kaznenog zakona te mu prijeti najmanje pet godina zatvora.

Inače, nad tužnom sudbinom Muhammada S., kako smo već pisali, mnogi su se sažalili kada je, nakon ilegalnog ulaska u Hrvatsku 2017. godine, pao pod vlak i izgubio nogu dok mu je na očigled poginuo prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:01