EKSTRADICIJSKI PRITVOR

Na Macelju pao protagonist političkog megaskandala koji je uzdrmao Afriku! Doznajemo detalje

Sochoru, češkome državljaninu, određen je ekstradicijski pritvor, no nismo uspjeli doznati je li se protivio izručenju ili ne
Arhiva
 Ranko Suvar/Cropix

Bivši počasni konzul Češke Republike u Liberiji Karel Sochor, koji se prije dvije godine našao usred međunarodnog skandala nakon optužbi Liberije da je zajedno s još nekim suradnicima od 2013. do 2017. pronevjerio u Liberiji oko 5 milijuna USD, uhićen je prije dva dana na graničnom prijelazu na Macelju, na osnovi liberijske međunarodne tjeralice.

Sochoru, češkome državljaninu, određen je ekstradicijski pritvor, no nismo uspjeli doznati je li se protivio izručenju ili ne.

Sochora Liberija tereti da je od 2013. do 2017. u svojstvu direktora međunarodne rudarske kompanije MHM EKO-Liberia zajedno s još dvojicom Čeha, Alexom Šrámekom i Peterom Pešekom pronevjerio oko 5 milijuna USD.

Kompanija je inače u većinskom vlasništvu dvojice Čeha, Pavela i Martina Miloschewskog, koji drže 70% dionica, dok je preostalih 30%, što je bilo vrlo interesantno liberijskim medijima, u vlasništvu predsjednika Senata Liberije, J. Nanborlora Singbeha.

Sochor je do 2007. bio počasni konzul u Liberiji. Liberija je pak u ovome slučaju prošle godine za njime raspisala međunarodnu tjeralicu, no prema pisanju medija Češka ga je odbila izručiti budući da između Češke i Liberije ne postoje ugovori o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:31