GROBNICA

NA PODRUČJU OPĆINE BRDOVEC PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI ŽRTAVA DRUGOG SVJETSKOG RATA Ekshumacija nije obavljena zbog vremenskih uvjeta

Ilustracija
 Damir Krajač / CROPIX

Na području općine Brdovec pronađeni su posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja čime su potvrđena saznanja o postojanju grobnice na tom području a ekshumacija žrtava obavit će se u narednom razdoblju, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja provela je od 20. do 31. siječnja probno iskapanje na lokaciji Prudnice u općini Brdovec, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te prikupljenih saznanja kroz međuresornu suradnju.

U razgovoru s mještanima došlo se i do dodatnih saznanja a pronađena grobnica propisno je konzervirana i zatvorena do početka druge faze, odnosno ekshumacije posmrtnih ostataka.

"Tijekom terenskog istraživanja pregledano je preko 2.400 metara četvornih terena za koje su raspoloživa saznanja upućivala na postojanje grobišta. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, ekshumacija posmrtnih ostataka nije obavljena već se pristupilo utvrđivanju dimenzija grobnice", navodi se u priopćenju.

Postupanje Ministarstva branitelja proizlaze iz temeljnog načela zakonodavnog okvira čija je okosnica ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava s ciljem njihovog dostojnog i trajnog zbrinjavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 01:10