ZAOKRET

NA POMOLU VELIKI OBRAT U VIŠKOVU Istražitelji dobili novi dokaz, odvjetnik HGSS-ovca im predao snimku incidenta sa srpskim povratnikom

 
 Facebook / N1 Screen shot

“Riječki slučaj” mogla bi možda razriješiti videosnimka s nadzorne kamere. Jutarnji list je doznao da je sukob HGSS-ovca Matka Škalamere (42) i srpskog povratnika Dobrivoja Arsića (70), koji ga je prijavio za fizički i verbalni napad po nacionalnoj osnovi u Viškovu, zabilježila nadzorna kamera.

Tu informaciju nam je potvrdio osumnjičenikov odvjetnik Arsen Stipinović.

- U spisu, u koji sam izvršio uvid, kao jedan od materijalnih dokaza doista se nalazi ta snimka.

O njezinoj relevantnosti i kvaliteti tek će se raspravljati u postupku koji slijedi - rekao je odvjetnik Stipinović.

Na naše pitanje može li se govoriti o dokazu koji bi njegova branjenika oslobodio sumnje za napad, rekao je: “Vjerujem da ide u korist mojega branjenika”, uz ogradu da se u tužiteljstvu tek treba cijeniti vrijednost snimke. Matko Škalamera peti je dan u istražnom zatvoru.

Nevjerica

- Čini mi se kao da sve ovo sanjam - riječi su kojima je riječki HGSS-ovac prokomentirao svoj život iza rešetaka, a prenio nam ih je njegov odvjetnik.

- Da, daleko je to sve otišlo, ali on je jedna psihički vrlo snažna osoba. Od svoje 18. godine čovjek je u HGSS-u i pomaže ljudima ne gledajući na njihovu nacionalnu pripadnost, tako da se u svojoj aktivnoj obrani kategorički branio da nije počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, a terete ga za kaznena djela prijetnje i nanošenja tjelesnih ozljeda, kao i da su oba djela počinjena iz mržnje.

No, o tome nema govora, poričemo oba kaznena djela, pritom poričemo i da bi bilo kakvo kazneno djelo bilo počinjeno po nacionalnoj ili etničkoj osnovi - rekao nam je Škalamerin odvjetnik Arsen Stipinović.

Javnost dosad nije doznala što Škalamera zapravo ne poriče iz prijave Dobrivoja Arsića, srpskog povratnika koji ga je policiji prijavio za napad na parkiralištu stambene zgrade u Viškovu, pa nas je zanimalo što se po njegovoj verziji dogodilo tog 20. kolovoza.

- Zbog tajnosti postupka ne mogu ići u detalje, ali mogu reći da je ta osoba zatvorila vozilo mojega branjenika na parkirališnom mjestu, zbog čega je došlo do verbalnog sukoba između njih dvojice, ali osim razgovora ničega tamo više nije bilo - rekao nam je odvjetnik Stipinović, što bi značilo da Škalamera u svojoj obrani negira ne samo prijetnje i uvrede, nego i bilo kakav fizički kontakt, ne samo motiviran po nacionalnoj osnovi, nego uopće počinjenje tih djela.

Ispitivanje svjedoka

Osim toga, njegov je odvjetnik uvjeren da Škalamera neće u istražnom zatvoru presjediti svih 30 dana, kaže da je zahtjev Općinskoga državnog odvjetništva za određivanjem istražnog zatvora na temelju opasnosti od ponavljanja djela sudac istrage odbio, a za onaj koji je uvažen, zbog utjecaja na svjedoke, da priprema žalbu.

Osim toga, nada se da će “ovlašteni tužitelj u kratkom roku saslušati tih šest, sedam svjedoka”, čime će se onda stvoriti preduvjeti za osumnjičenikovo puštanje na slobodu.

Podsjetimo, Dobrivoje Arsić kaže da ga je Škalamera udario po sljepoočnici i grudnom košu te u rame i stražnji dio glave, prijeteći mu pritom ubojstvom i psujući mu srpsku mater.

Večeras prosvjed

Tvrdeći da je napad na njega bio naručen i pomno planiran, a sve zato što je institucijama prijavljivo nedostatke na zgradi kamo je kao srpski povratnik - nositelj stanarskog prava - bio smješten i živio sa svojom suprugom.

U takav scenarij ne vjeruje dio javnosti, pogotovo ne Škalamerini kolege iz HGSS-a i navijači Armade, čiji je također član i koji organiziraju mirni prosvjed u srijedu u 19.30 ispred zatvora u kojemu je Škalamera.

U Ravnateljstvu civilne zaštite čiji je bio zaposlenik u međuvremenu mu se sprema otkaz, a njegovi kolege iz HGSS-a će pričekati kraj sudskog postupka, o čemu će ovisiti njegovo moguće isključenje iz ove udruge.

Arsić nam je rekao da ima problema samo s jednim susjedom koji mu na vozilo baca petarde na istom tom parkiralištu, a u javnost je istupio jedan od njegovih susjeda na adresi Mavri 22, Siniša Matulić, koji pak tvrdi da na tom ulazu nema međususjedskih problema, te da ih nema ni Arsić, ali i da je on taj koji ih pravi drugima.

Kaže da je sporno parkirališno mjesto zapravo prolaz koji si je Arsić prisvojio, kao i da si je u zajedničkim prostorijama sagradio ostavu.

Sve to, dakako, nema veze s konkretnim slučajem i optužbama za napad, a svi sporni detalji trebali bi biti utvrđeni tijekom izglednog sudskog postupka na Općinskom sudu u Rijeci, koji neće imati lagan posao..

Srpski povratnik koji je prijavio Škalameru i sam ima prijavu za prijetnju nožem na buvljaku

Pojavile su se i priče da je i Dobrivoje Arsić svojedobno bio kazneno prijavljen zbog prijetnji. Novinari Novog lista provjerili su navode, Arsić doista jest kazneno prijavljen, prijavio ga je Mirko Milošević zbog događaja koji se zbio sredinom travnja ove godine na Brajdi.

Po svemu sudeći posvađali su se oko držanja i smještaja "štandova" koje svakodnevno nekolicina prodavača postavlja i skida nudeći polovne predmete, odjevne predmete...

Milošević je kazneno prijavio Arsića jer mu je ovaj nakon kraće verbalne preprike prijetio da će ga izbosti nožem. A posvađali su se oko postavljanja štandova, Arsić je navodno, prema kaznenoj prijavi karikirano htio uvesti red, "tko ima pravo, a tko ne" postaviti štand.

Nije trebalo puno za svađu pa i prijetnje, jer su u međuvremenu provedene dokazne radnje ispitivanja žrtve i svjedoka temeljem kojih je i "proizašao dovoljan stupanj osnovane sumnje da je Dobrivoje Arsić počinio kazneno djelo", stoji u obrazloženju optužnog akta.

Dobrivoje Arsić je iznoseći obranu kategorički porekao prijetnje, pa će epilog događaja čekati rasplitanje na sudu, kada tročlano vijeće Općinskog suda u međuvremenu potvrdi optužnicu i ona postane pravomoćna.

A riječ je o Mirku Miloševiću s kojim su u okviru reportaže o buvljaku na Preluku kao neslužbenim predstavnikom uličnih prodavača i razgovarali novinari Novog lista. Tada je izjavio kako je ljut i revoltiran na gradske službe nakon što je ukinut buvljak na Preluku. "Sve što mi tražimo jest da nam se pronađe adekvatna lokacija na kojoj ćemo moći prodavati staru robu. Jer, sigurno je da nismo tu zato što nam ide dobro u životu, pa želimo još zaraditi, nego zato da nekako preživimo i izguramo s ovo malo crkavice koju primamo od mirovina ili socijalne pomoći. Umjesto da krademo kao neki, mi smo tu, svake nedjelje, sa starim i odbačenim stvarima, ufajući se samo u onu da svaka roba nađe kupca. Sada više ni to ne možemo jer su nam otkazali doslovno "preko noći", ne nudeći nam drugo rješenje, kazao je tom prilikom Mirko Milošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:44