HOROR KOD KNINA

Na smrt pretukao susjeda drvenim štapom, udovici i djeci mora isplatiti 1.6 milijuna kuna odštete

Novicu Š. je Županijski sud osudio na dvije i pol godine, no Vrhovni sud mu je kaznu povisio na četirI
Ilustracija / policijski očevid
 Goran Mehkek/Cropix

Vujo M. (76) umro je u kninskoj bolnici nakon što je 14. svibnja 2016. godine brutalno pretučen drvenim štapom u svom dvorištu u Biovičinu Selu.

Krivac za premlaćivanje je Novica Š. (40), koji se, osim s osuđujućom presudom od četiri godine zatvora za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim ishodom, suočio i s nepravomoćnom presudom šibenskoga suda prema kojoj sedmeročlanoj obitelji pokojnoga, udovici i djeci, ukupno mora isplatiti više od 1,6 milijuna kuna odštete.

U odgovoru na tužbu Novica Š. je negirao odgovornost, napominjući da nikakvim radnjama, a najmanje štapom, nije ozlijedio susjeda. Pritom naglašava da je Vujo M. umro 15 dana kasnije od upale pluća koju je dobio u bolnici, da ozljede koje je imao na glavi ne mogu uzrokovati virusnu upalu pluća, ali i da "nema životne povezanosti između tužitelja i oštećenika jer žive u drugoj državi i rijetko su obilazili roditelje".

Prema presudi šibenskoga Županijskog suda, Novica Š. je bio u sporu s Vujom M. zbog korištenja zemlje za ispašu ovaca, a prije toga mu je prijetio da će pobiti njega i cijelu obitelj. Kobnoga dana zatekao je Vuju M. na stolici u dvorištu. Prišao mu je pijan i uzeo štap od 95 cm kojim je nesretnog umirovljenika udario po sljepoočnici, leđima i rebrima, nanijevši mu stravične ozljede koje su za posljedicu imale obostranu upalu bronha i pluća. Umirovljenik je umro 31. svibnja 2016., Novicu Š. je Županijski sud osudio na dvije i pol godine, no Vrhovni sud mu je kaznu povisio na četiri. Sudski vještak naznačio je da je uzrok smrti obostrana upala bronha i pluća nakon ozljeđivanja (nagnječenja glave i mozga), zbog čega je nastupila nasilna smrt.

Tuženi Novica Š. inicijalno je žalbom u ožujku uspio srušiti prvu presudu za naknadu štete zbog povrede parničnog postupka, no u ponovljenom postupku, koji ni drugi put nije okončan u njegovu korist, obitelj preminulog muškarca povisila je odštetni zahtjev s 1,1 milijun na 1,6 milijuna kuna. I na tu novu presudu se žalio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:39