UŠAO BEZ RIJEČI

Na sud došao vještak KMPG-a Ismet Kamal, govorit će o ključnom dokazu u slučaju Agrokor

Kamal je potpisao vještačenje čiju zakonitost obrana spori, tvrdeći da su ga radili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa

Ismet Kamal

 Marin Dešković/

Financijski stručnjak iz poljskog KPMG-a Ismet Kamal došao je danas na ročište u slučaju tzv. Veliki Agrokor gdje bi trebao biti ispitan o tome tko je točno radio financijsko-revizorsko vještačenje Agrokora za koje je DORH platio više od 8 milijuna kuna.

Kamal je ušao na sud u pratnji jedne ženske osobe s kapom navučenom na oči te je prošao pored novinara spuštene glave i bez riječi.

Kamal je potpisao vještačenje čiju zakonitost obrana spori, tvrdeći da su ga radili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave. Kamal će kao svjedok biti saslušan u onome što zakon naziva "suđenje o zakonitosti dokaza", odnosno "mikroprocesu" unutar većega kaznenoga postupka koji treba razjasniti je li neki pojedini dokaz zakonit te hoće li se uopće pristupiti njegovom izvođenju ili ne.

Do saslušanja Kamala došlo je odlukom Visokoga kaznenoga suda (VKS), a nakon što je optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda isprva smatralo kako u KPMG-ovom vještačenju nema ništa sporno. VKS je, pak, nakon žalbi obrane, tu odluku ukinuo zaključujući kako sud uopće nije ispitao odlučne činjenice o tome je li vještačenje zakonito ili ne te naložio i da se o tome osobno ispita Kamal.

U međuvremenu je tužiteljstvo čitavu optužnicu iz slučaja "veliki Agrokor" povuklo natrag u istragu, a nakon što je jedna od tužiteljica koje su na njoj radili osumnjičena da je okrivljenicima odavala podatke o istrazi. Nedavno je, zapravo bez bitnih izmjena, optužnica protiv Ivice Todorića i ostalih ponovno podignuta te se o njezinoj osnovanosti ponovno treba odlučivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2023 21:32