StoryEditor
TIJELO U ŠKRINJI

Na suđenju Smiljani Srnec svjedočili Jasminini prijatelji, tužiteljica: ‘Ovo više nema smisla!‘

Tužiteljica: ‘Učestalim predlaganjem svjedoka i dokaza ide se isključivo na odugovlačenje postupka‘
Smiljana Srnec
 Željko Hajdinjak/Cropix

Jutros je u varaždinskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Smiljani Srnec (45) optuženoj da je ubila svoju sestru Jasminu u ljeto 2005. godine. Sudac Tomislav Brđanović pročitao je dopunski nalaz psihijatara iz Psihijatrijske bolnice Vrapče prema kojem je Smiljana Srnec bila ubrojiva u trenutku počinjenja kaznenog djela. 

Vještaci su zaključili da je Smiljana Srnec sama sebi smanjila dozu antidepresiva.

Nakon što je pročitan nalaz vještaka, svjedočio je Tomislav Pintarić koji je živi u Novoj 3 i poznaje obitelj Srnec. S Ivicom Srnecom zajedno je radio jer su obojica keramičari, a s njim je znao i popiti piće dok se sa Smiljanom nije družio.

Odvjetnik Krešimir Golubić pitao ga je o iskazu Dražena Palfija koji je pred sudom rekao da su za Uskrs Smiljana Srnec, Ivica Srnec i Dražen Palfi bili u Mađarskoj. Svjedok Pintarić rekao je da to nije moglo biti za Uskrs jer tada Smiljana Srnec i njezin sadašnji suprug nisu bili u vezi. Svjedok Pintarić rekao je kako i dalje radi sa Draženom Palfijem. O njemu je rekao da je dobar čovjek, ali da ga je znao ogovarati u kafiću jer je to čuo od drugih ljudi. Na izričito pitanje da ispriča takav jedan događaj svjedok je rekao:

- Mogu li to preskočiti - odgovorio je svjedok. 

- Ne - rekao mu je sudac Tomislav Brđanović. Svjedok je nekoliko minuta šutio i nije odgovarao, a onda mu je sudac Brđanovć rekao da se to može smatrati da se takvog nekog događaja ne može sjetiti.

Nakon Pintarića svjedočila je Danijela Herceg, koja je išla u školu sa Jasminom Dominić.

- Prosječna srednjoškolka, nije se po ničem posebno isticala. Vjerojatno smo se srele koji put ne sjećam se nijedne posebne situacije. Išle smo zajedno u razred. Nismo bile bliske, nismo se družile, nemam nikakvih saznanja o njihovim obiteljskim odnosima - rekla je svjedokinja.

- Sjećam se da je to bilo u zadnjem razredu srednje škole. Možda smo se srele i tijekom studiranja - rekla je svjedokinja i rekla je kako je sigurna da su se srele tijekom srednje škole zadnji put. Dozvolila je mogućnost da su se srele i tijekom studiranja, ali se ne sjeća kad je to moglo biti.

Sjećate li se obljetnice mature i je li tada bila prisutna Jasmina Dominić. Je li bila na maturalnoj večeri? 

- Ne - rekla je svjedokinja.

Je li  Vam ikad pričala o privatanim problemima, o svom životu? pitao ju je odvjetnik Golubić. 

Nakon svjedokinje svjedočila je Melita Sečan, profesorica književnosti koja je poznavala i Jasminu, Smiljanu i Katarinu Srnec. Melita Sečan išla je u razred sa Jasminom Srnec, išle su zajedno u školu. 

Jeste li razvili prisniji odnos?

- Ne, samo ovako. Znam da je živjela u Palovcu, sa sestrom i roditeljima, koji su povremeno radili u inozemstvu. 

Je li pričala o odnosima u obitelji?

- Ne da bi se sjećala - odgovorila je svjedokinja. Ispričala je da su se vidjele možda dva puta tijekom putovanja za Zagreb, ali je bila svaka u svom društvu, a a to je moglo biti 1997. godine tijekom prve godine studija i više se nisu viđale - rekla je svjedokinja. Odgovorila je da nije bila na proslavi pet godišnjice mature 2001. godine i da ju nije uspjela dobiti. 

- Ne znam je li tada već bila vođena kao nestala osoba, ali je kasnije bila prijavljena - rekla je svjedokinja.

Je li vam Jasmina pričala o svojim obiteljskim problemima? - pitao ju je odvjetnik Golubić. 

- Ne - rekla je svjedokinja.

Potom joj je predočio fotografiju razreda sa mature 1996. godine i tražio da vidi je li na toj fotografiji i Jasmina Dominić. Bila je to fotografija sa maturalne večere.

- Ne mogu je prepoznati - rekla je svjedokinja. 

- Zašto ona ne bi bila na maturalnoj večeri? - pitao ju je odvjetnik.

- Ne znam zašto nije bila - rekla je svjedokinja.

- Kakva je bila učenica? - pitao je dalje Golubić.

- Bila je vrlo dobra učenica - odgovorila je. Nakon odlaska u Zagreb nisu se više družile i otišle su svaka svojim smjerom.

Nakon što su ispitani svjedoci sudac Tomislav Brđanović pročitao je dopis iz Sancta Domenice, ali i Flora d. o. o. iz Virovitice vezano za prikupljanje eletkroničkog otpada. Naime, Srnec je tvrdila da su u ponedjeljak 18. veljače imali dogovoren odvoz škrinje u kojoj je bilo tijelo njezine sestre Jasmine. Branitelj Krešimir Golubić je zatražio odgovor je li netko zatražio odvoz škrinje od Duma elektronike koja također sakuplja elektronički otpad, ali je odgovoreno da se taj podatak ne može dobiti bez sudskog naloga. 

Smiljana Srnec također je zatražila vještačenje da li se škrinja mogla otvoriti nakon što je tako dugo bila zatvorena. Priložila je fotografije jer se bez vještačenja ne može dokazati koliko se škrinja mogla otvoriti, a prema fotografijama škrinju je moguće otvoriti 25 centimetara što po ocjeni Smiljane Srnec, nije dovoljno da bi se moglo ubaciti tijelo u zamrzivač.

Tužiteljica Irma Bagarić protivila se svim dokaznim prijedlozima obrane. 

- Protivim se izvođenju tih dokaza jer nisu relevantni za ocjenu postojanja ili nepostojanja kaznenog djela. Ovim učestalim predlaganjem svjedoka i dokaza ide se isključivo na odugovlačenje postupka, a to više nema smisla. Zahvaljujem obrani na ovom svjedoku - rekla je tužiteljica.

Suđenje se nastavlja sutra u podne kad će biti ispitani vještaci koji su dali dopunski psihijatrijski nalaz, a nakon toga će sud odlučiti o novim dokaznim prijedlozima obrane. 

Smiljana nije bila psihički bolesna u vrijeme ubojstva

Prema nalazu psihijatra, pročitanom u srijedu na varaždinskom Županijskom sudu, Smiljana Srnec nije bila psihički bolesna u vrijeme kada je, prema optužnici, ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njeno tijelo sakrila u zamrzivač.

Riječ je o vještačenju psihijatara iz Klinike Vrapče pročitanom u nastavku suđenja nakon čega je sudsko vijeće ispitalo još nekoliko svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 12:36