MUTNE TRANSAKCIJE

Na Tuđmanu uhićen Zagrepčanin (45): Oprao je dva milijuna eura od prevara u Maleziji i Velikoj Britaniji

Sa spornog računa naknadno je povučeno 966.000 eura i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Policija je u zagrebačkoj zračnoj luci uhitila 45-godišnjega Marijana H. iz Zagreba zbog sumnji da je u protekle dvije godine primio na račun svoje zagrebačke tvrtke skoro dva milijuna eura koji potječu iz prevara počinjenih u Maleziji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Tako zaprimljeni novac Marijan H. dalje je transferirao na račune tvrtki iz Kine, no nakon što je oko 200.000 eura prebacio u Kinu, ostatak od 1,8 milijuna kuna zablokiran je na računu njegove tvrtke, a dio je već vraćen pokradenim tvrtkama u Maleziji.

Zbog sumnje u pranje novca i računalnu prijevaru koje mu zagrebačka policija stavlja na teret, prijavom podnesenom Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu, sutkinja istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici odredila mu je jednomjesečni istražni zatvor jer postoji opasnost od ponavljanja djela.

Kako neslužbeno doznajemo, Marijan H. ne smatra se krivim te je inicijalnu odgovornost svalio na neimenovanog pokojnog čovjeka kojem je činio uslugu kad ga je zamolio da otvori tvrtku u Hrvatskoj. Marijan H. stoga je otvorio firmu u novozagrebačkom Sopotu na čiji se račun slijevao novac sve dok nije uslijedila blokada istog nakon što se upalio crveni alarm pa se u slučaj umiješao Ured za sprječavanje pranja novca.

Kriminalističko istraživanje hrvatska policija provela je u suradnji s malezijskim kolegama te Uredom za sprječavanje pranja novca temeljem čije analize je sud blokirao 1,8 milijuna eura na računu tvrtke spriječivši time da i taj novac "produži" dalje na račune trećih osoba te postane nedostupan.

U sklopu provođenja kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je 45-godišnjak činio kaznena djela tijekom 2021. i 2022. godine tako da je drugim, zasad nepoznatim počiniteljima kaznenih djela na štetu računalnih sustava, programa i podataka ustupio podatke o bankovnim računima trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu u kojem je bio odgovorna osoba.

Na te račune primao je doznačena materijalna sredstva stečena kaznenim djelima računalne prijevare na štetu inozemnih trgovačkih društava sa sjedištem u Maleziji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Po zaprimanju, sredstva su uplaćivana drugim inozemnim primateljima, najčešće trgovačkim društvima s područja Kine. U suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca, dio sredstava koja potječu od kaznenog djela blokiran je na računima trgovačkog društva iz Zagreba i samim time je počiniteljima onemogućeno daljnje raspolaganje sredstvima.

Analizom transakcija utvrđena je ukupna materijalna šteta od oko 1.964.300 eura od čega je 798.000 eura zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966.000 eura naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:07