AKCIJA USKOK-A

Na uvozu skupih auta zamračili su bogatstvo, sud odredio istražni zatvor za osmero osumnjičenika: ‘Imamo 50 svjedoka!‘

Tijekom poslijepodneva uhićeni su dovedeni na Županijski sud, gdje se odlučivalo o osnovanosti zahtjeva

Privođenje, ilustrativna fotografija

Sud je odredio mjesec dana istražnog zatvora za svih osam okrivljenika za koje je USKOK zatražio određivanje. Zatražen je istražni zatvor za osam od devet jučer uhićenih zbog zloporaba vezanih za uvoz luksuznih vozila. Njih se sumnjiči da su nizom prevara izbjegavali plaćanje PDV-a, čime su državu oštetili za oko 900.000 eura, a međusobno su podijelili dodatnih 700.000 eura nepripadajuće imovinske koristi. Tijekom poslijepodneva uhićeni su dovedeni na Županijski sud, gdje se odlučivalo o osnovanosti zahtjeva, piše HRT.

Izjavu nakon ročišta prve skupine od četvero okrivljenika za koje je USKOK tražio istražni zatvor dala je zamjenica ravnateljice USKOK-a Ana Trstenjak.

- USKOK je u dva odvojena predmeta, tijekom današnjeg dana podnio prijedloge za određivanjem istražnog zatvora. Upravo je završilo jedno od tih ročišta i sudac istrage u potpunosti prihvatio prijedlog USKOK-a da se u odnosu na četvero okrivljenika odredi istražni zatvor sve kako je traženo. Mi smo zadovoljni. Svjedoka ima negdje između 45 i 50, tako da ćemo polako krenuti s ispitivanjima, rekla je Trstenjak.

image

Ana Trstenjak

Lucija Očko/Cropix

Izjavu nakon ročišta druge skupine od četvero okrivljenika za koje je zatražen istražni zatvor dala je zamjenica ravnateljice USKOK-a Gordana Knaus.

- Održano je ročište povodom prijedloga o određivanju istražnog zatvora. Sudac istrage u cijelosti prihvatio prijedlog USKOK-a i odredio istražni zatvor u odnosu na četvero okrivljenika i to sukladno zakonskim odredbama kako smo to i tražili na rok od mjesec dana. Zadovoljni smo s odlukom, odluka je očekivana s obzirom na razloge koje smo iznosili u prijedlogu. Bit će 50-ak svjedoka tijekom istrage, a onda će se također poduzimati i daljnje dokazne radnje u vidu pretraga mobitela i svih ostalih pokretnih stvari koje su oduzete tijekom provođenja hitnih dokaznih radnji kao i knjigovodstveno-financijsko vještačenje, rekla je.

USKOK je, na temelju kaznenih prijava zagrebačke policije i Porezne uprave, pokrenuo istragu protiv dvije skupine osumnjičene da su u sklopu zločinačkih udruženja utajivali PDV na uvozu luksuznih automobila, čime su oštetili državni proračun za gotovo milijun eura.

Tužiteljstvo i zagrebačka policija izvijestili su da članove obje skupine sumnjiče za kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganje u utaji poreza ili carine, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Precizirali su da prvu osumnjičenu skupinu čine petorica muškaraca starosti između 30 i 58 godina te tri tvrtke, dok se druga osumnjičena skupina sastoji od tri muškarca starosti 47, 40 i 28 godina i 51-godišnjakinje te jednog zagrebačkog trgovačkog društva.

U prvom slučaju osumnjičeni 35-godišnjak je, od početka siječnja 2023. do 8. travnja 2024., kao odgovorna osoba osumnjičene tvrtke te stvarni voditelj još šest trgovačkih društava, od kojih su dva također osumnjičena, ustrojio zločinačko udruženje kako bi za sebe i druge stekao znatnu nepripadnu materijalnu korist.

U drugom slučaju, prema sumnjama policije i USKOK-a, radi stjecanja znatne nepripadne koristi djelovao je 47-godišnjak koji je kao odgovorna osoba zagrebačke tvrtke i stvarni voditelj poslovanja četiriju trgovačkih društava ustrojio zločinačko udruženje i povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenika.

Krajnji kupci navodno bili nogometaši i odvjetnici

USKOK i policija preciziraju da su osumnjičenici u oba slučaja umanjivali obvezu uplate PDV-a iskazivanjem pretporeza na temelju neistinitih računa međusobno povezanih društava kojima upravljaju osnivači zločinačkih udruženja i to neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje vozila visoke klase iz drugih država članica EU prodanih krajnjim kupcima u Hrvatskoj.

Prema pisanju medija, među krajnjim kupcima bili su pojedini nogometaši i odvjetnici, dok policija i tužiteljstvo ističu kako su osumnjičenici koristili okolnost da društva koja nabavljaju robu iz drugih članica EU nisu dužna plaćati PDV prilikom unosa, već da su taj porez dužni platiti u državni proračun prilikom prodaje krajnjim kupcima u RH.

U oba slučaja, dodaju USKOK i policija, pokretači obje zločinačke skupine utajeni novac su koristili za podmirenje obveza prema inozemnim dobavljačima, dok su ostatak podizali u gotovini i međusobno dijelili s ostalim članovima svojih skupina.

U slučaju peteročlane skupine sumnja se da su neplaćanjem PDV-a oštetili držani proračun za najmanje 619.815 eura, a pritom se nepripadno okoristili za najmanje 466.486 eura, dok se u slučaju četveročlane skupine sumnja da su oštetili proračun za najmanje 324.078 eura te se pritom okoristili za 225.390 eura koje su međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu u oba slučaja predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice, odnosno četvero okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:17