POŽAR NA OTOKU

Na Viru izgorjela dva broda i jedrilica: ‘Koga će nego mene?! Prvo su mi kuću srušili, a sada...‘

Riječ je brodovima u vlasništvu Attile Végvárija, Mađara koji većim dijelom godine živi i posluje na Viru
Požar na Viru
 Darko Bašić/Zadarski.hr

U ranim jutarnjim satima planuo je požar na privezištu brodova u uvali Radovanjica na otoku Viru tijekom kojega su izgorjela dva broda koja su potom većim dijelom potonula i jedrilica od najmanje dvanaest metara. Riječ je brodovima u vlasništvu Attile Végvárija, Mađara koji većim dijelom godine živi i posluje na Viru, virskog vikendaša Franje Kosa i umirovljenog virskog pomorca i ribara Marija Bašića Pipinog, piše Zadarski.hr.

image
Samir Husić Župančić/Zadarski.hr

- Koga će nego mene? Prvo su mi kuću srušili kada je bila akcija rušenja, a sada se zapalio moj brod. Nema tu pomoći niti sreće, jedino mi je još ostala glava na ramenima - rezigniran je Bašić nesretnim gubitkom brodice Super Galeb od osam metara. Prema prvim i još uvijek neslužbenim informacijama, oko pet ili šest ujutro iz zasad neutvrđenih razloga prvi se zapalio brod u vlasništvu Mađara Végvárija, a potom se požar proširio na susjedni brod i veliku jedrilicu. Oko sedam sati ujutro sva tri broda praktički su bila u plamenoj buktinji koja je u spoju s gustim dimom onemogućavala pristup i eventualno spašavanje brodova.

- Nije se moglo disati niti prići brodovima u plamenu – kaže direktor općinskog poduzeća Vir zaštita Darko Bašić, koji je na požarištu bio u 7 sati i 20 minuta. Tu je zatekao Ivicu Bašića koji je prvi došao i pozvao vatrogasce, no požrtvovni su Virani još prije dolaska vatrogasne službe i policije uspjeli od požara na sigurno odmaknuti gumenjak koji se nalazio u blizini. Darko Bašić kaže kako je i gumenjak manjim dijelom oštećen, jer ga je dohvatila vatra, ali se nije zapalio.

image
Darko Bašić/Zadarski.hr

- Opasnost je predstavljala jedrilica kojoj su se zapalili krmeni i pramčani konopi, pa je plutala prema drugim brodovima. Vidio sam kako vlasnik jedrilice Franjo Kos želi skočiti u more prema jedrilici, ali sam ga uspio odgovoriti od tog nauma. Bilo je zaista opasno - priča direktor općinske zaštitarske tvrtke. Oko 7 sati i 40 minuta u uvalu Radovanjicu došla je policija, a oko 8 sati i vatrogasna služba koja je požar ugasila i stavila pod kontrolu. Nema podataka o nanesenoj materijalnoj šteti, ali je zbog vrijednosti i veličine brodova sigurno riječ o velikom iznosu, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:03