DRAMA NA HVARU

Načelnik Jelse prijavio vlasnika vile: ‘Zbog njega i njegovih batinaša izgubit ćemo milijune‘

Nakon eskalacije sukoba na Hvaru, o incidentu između Drinkovića i Majetića oglasio se i Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa
 Tom Dubravec/Cropix

Burne su reakcije nakon eskalacije sukoba na Hvaru, gdje se snima srpska sapunica “Jugoslovenka” za televiziju Pink.
S jedne strane je Veljko Drinković, vlasnik vile Dvori sv. Jurja, a s druge je, pak, strane idejni začetnik, scenarist i redatelj serije Roman Majetić.

Nakon što je Majetić, priopćenjem koje je izdala njegova tvrtka Roman Production d.o.o., naveo da ga je na Hvaru "Veljko Drinković u pratnji dvojice unajmljenih batinaša", fizički napao i pokrao te da se sada veći dio ekipe vraća u Beograd o svemu se priopćenjem oglasio i načelnik Općine Jelsa, SDP-ov Nikša Peronja.

image
Nikola Vilic/ Cropix

No pasaran

Osudio je Drinkovića, inače Jelšanina, koji se više od 40 godina bavi turizmom.

- Veljko Drinković je ovim činom osramotio hrvatski turizam, otok Hvar i Jelsu, čovjek koji ne preže ni od čega, ozbiljno prijeti svima, uključujući i meni kao načelniku Općine, angažira „batinaše“, neovlašteno otuđuje privatne stvari... Nažalost, nalazimo se u situaciju kad se isključivo radi jedne „persone“ cijeloj destinaciji, svakom stanovniku i iznajmljivaču narušava ugled, imidž. Ovim putem mu poručujem da u tom naumu neće uspjeti, jer su Jelsa i Otok Hvar otvorene miroljubive destinacije, svi se trude da se filmska ekipa osjeća ugodno i dobrodošlo u Jelsi, kao i svaki gost, a pohlepnim, nekulturnim i agresivnim pojedincima kao što je Veljko Drinković, kojima je isključivo osobni interes ispred svega, poručujem "no pasaran" - nećete proći!!! Dosta je bilo!!! - poručuje načelnik Peronja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Što bi trebalo, pita se načelnik.

- Da se stanovnici otoka i turisti boje Drinkovićevih batinaša u 2020. godini? Da Općina Jelsa bude taoc jedne takve agresivne osobe? Na sreću, lokalni stanovnici itekako dobro znaju o kakvoj se „personi“ ovdje radi, te da je ovo pojedinačni slučaj.
Ovo je sigurna sredina, a Općina Jelsa, otok Hvar i njegovi stanovnici njeguju turizam od davnina, to će nastaviti i dalje raditi na najvišoj razini. Kao načelnik sam dužan boriti se za sigurnost svakog čovjeka u Općini Jelsa i oštro se suprotstaviti svakom ovakvom ili sličnom događaju, za koji sam uvjeren da je prvi i posljednji! Očekujem da se serija dalje nastavi snimati i projekt na profesionalan način dovede do kraja, i pozivam ubuduće sve produkcije koje su zainteresirane za snimanje u našoj općini i Otoku da dođu – naveo je Peronja u priopćenju.

image
veljko drinković
foto: privatna arhiva

Turizam pati

Pozvao je i Hrvatsku turističku zajednicu te nadležno Ministarstvo turizma da osude Drinkovićevo ponašanje koje je, kako tvrdi, naštetilo imidžu općine i otoka.

- Temeljem raznih, često nepotpunih pisanja u medijima zadnjih nekoliko dana, kao načelnik Općine, a u svrhu zaštite Općinskih interesa i turizma otoka Hvara, dužan sam izvijestiti javnost o nedavnim događanjima. Općina Jelsa kao turistička destinacija i jedna oduvijek zaista otvorena i gostoljubiva sredina, usred koronakrize kad je bilo izgledno da turizma uopće neće biti, dogovorila je snimanje povijesne serije čija radnja je smještena na otoku Krfu i Solunskom ratištu, a događa se za vrijeme prvog svjetskog rata. (Dakle, radnja niti u jednom elementu nije vezana za teme koje često „zabavljaju“ našu javnost; nema nikakvih tenzija, nema ustaša, četnika i partizana).

image
Tom Dubravec/Cropix

Snimanje je predviđeno od 1. srpnja do 15. kolovoza dakle oko 45 dana, a ekipa koja sudjeluje u snimanju serije ukupno broji 150 članova, plus statisti (otočani). Ogroman je to poslovni i turistički pothvat gdje bi razni poslovni subjekti na području Općine Jelsa uprihodili skoro 2 milijuna eura prihoda, od smještaja u hotelima, posjeta restoranima, kafićima, plaćanje raznih pristojbi, boravišne pristojbe, zakupa i dr. Općina na taj način dobiva besplatni turistički marketing na stranome tržištu. Zaista sjajan doprinos u vrijeme koronakrize, kada Općina Jelsa prednjači u turističkim rezultatima ove sezone u Županiji i RH – naglašava Peronja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kaže da je na današnji dan broju noćenja dosegao 70% u odnosu na prošlu sezonu, a za očekivati je da će broj porasti i na 80%.
Međutim, u cijeloj priči pojavljuje se privatni iznajmljivač, započinje priču.

- Dotični Veljko Drinković, vlasnik vile, koju je preko agencije „bukirala“ produkcija, gdje su bili smješteni glavni glumci i producent Roman Majetić. Vila je unaprijed plaćena te je vlasnik uprihodio u krizi za vrijeme korone iznos od skoro 30 tisuća eura, koji mu je unaprijed i isplaćen, sukladno našim informacijama. Ali, očito je nastao neki privatni problem u odnosu iznajmljivača i gosta, za koji u današnje vrijeme postoji cijeli niz civiliziranih i ljudskih načina na koji se može riješiti, od razgovora s agencijom, nagodbe, pa sve do tužbe na sudu i sl. U ovom slučaju uopće ne želim ulaziti tko je više ili manje kriv, te što se unutar vile dogodilo, ali postoje činjenice koje najbolje opisuju situaciju i za to postoje nadležne institucije.

Naravno, Veljka Drinkovića ništa od toga nije zanimalo, niti imidž Jelse kao destinacije za snimanje filmova i serija, niti dobrobit ostalog stanovništva u općini Jelsa, niti turizma uopće, jer je isti „pustio“ nepotpunu priču medijima koja ima vrlo malo veze sa stvarnošću, odnosno bitne informacije su uskraćene. Mediji su njegovu priču prenijeli, čime je isti nanio izravnu štetu Jelsi, kao sigurnoj i otvorenoj destinaciji, a zapravo, ovdje se radi o pojedinačnom slučaju, privatnom problemu i privatnoj stvari tj. odnosu između iznajmljivača i gosta – objašnjava Peronja.

image
Roman Majetić; Veljko Drinković
Nikola Vilic, Tom Dubravec/cropix

Kulminacija

Ističe i svoju komunikaciju s Drinkovićem, koja, čini se, nije išla najboljim tijekom jer je završila kaznenom prijavom.
- Veljko Drinković je došao do mene kao načelnika s nekakvim nebuloznim zahtjevima, na što mu je rečeno da Općina nema nikakve veze s njegovim privatnim problemom, jer je Općina u predviđenoj proceduri samo izdala suglasnost za snimanje na javnim površinama. Vrhunac svega je dolazak Veljka Drinkovića u ured načelnika, gdje mi je osobno, bez ikakvog povoda uputio vrlo ozbiljne prijetnje, a koje su čuli i neki zaposlenici Općine. Podnio sam prijavu nadležnoj policijskoj postaji, nakon čega je podignuta kaznena prijava, po kojoj se dalje postupa, te je istom izrečena zabrana pristupa meni osobno.

image
Tom Dubravec/Cropix

Do kulminacije dolazi nakon toga, kad Drinković upada u predmetnu vilu s dvojicom očito unajmljenih „batinaša“ koji Majetiću i scenografkinji nanose ozljede, otuđuju im nekoliko prijenosnih računala, putovnice, ogromnu količinu gotovine, te ih bez ičega tjeraju na cestu (a stvari su i dalje otuđene). U unajmljenoj vili je također bila smještena oprema - kamere u vrijednosti više desetaka tisuća eura i ostalo, za koje postoje indiciji da su oštećene i dio nije za upotrebu. Da ne spominjemo gubitak od neiskorištenog, a plaćenog boravka od najma cca 20.000 eura. Prema saznanjima, Drinković i najmanje jedan „batinaš“ su privedeni, podignuta je kaznena prijava s ozbiljnim optužbama odnosno opisom, te se daljnji kaznenopravni epilog čeka – napisao je načelnik Peronja pohvalivši profesionalan pristup i rad djelatnika Policijske postaje Hvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:04