PROGLAŠEN KRIVIM

‘Naci‘ Mesić ide u zatvor, protiv njega svjedočio i bivši SDP-ovac: ‘Da, snimio sam video, ali zar je to kazneno djelo!?‘

‘Objavilo se i da sam na privođenju vikao ‘Heil Hitler‘ a to nije istina jer sam vikao ‘Za dom spremni‘. To nije ista stvar‘

Juraj Mesić (prvi desno)

 Cropix

"Uopće nije upitno da sam ja snimio taj video sadržaj. Ali, ne priznajem to kao kazneno djelo. U životu nisam koristio društvene mreže i ne znam što je Reddit ni Instagram. Jedino što koristim aplikaciju Telegram i moguće je da sam te materijale proslijedio tako prijateljima ali ih nisam javno objavio.Tereti me se za javnu objavu, no ne znam što je upitno u samom snimanju. Smatram da sam ja žrtva u ovom cijelom slučaju. Na mene je pokrenut medijski linč počevši od morbidnih naslova do komentara koji su bili puno gori od onog što sam ja snimio.

Objavilo se i da sam na privođenju vikao ‘Heil Hitler‘ a to nije istina jer sam vikao ‘Za dom spremni‘. To nije ista stvar i za to sam prekršajno već osuđen. Nisam kršio zakon i ne želim utjecati na sud, ali bojim se da ću zbog pritiska medija biti osuđen samo kao primjer drugima radi svojih svjetonazora" – rekao je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u svoju obranu Juraj Mesić (35) zvani Juka odbivši odgovoriti koja mu je zapravo bila namjera kad je snimao sporne videe.

Riječ je o mladiću optuženom zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju jer je početkom godine na ulicama metropole na rasnoj osnovi vrijeđao strane državljane koji su došli na rad u Hrvatsku i koji je danas nepravomoćno zbog toga osuđen na 10 mjeseci zatvora. Sud mu je ujedno naložio plaćanje 150 eura sudskih troškova i 663 eura za vještačenje te mu izrekao sigurnosnu mjeru liječenja od alkohola i droga, ali i da se svake druge i četvrte srijede u mjesecu mora javljati u nadležnu policijsku postaju.

- Sud smatra da postoje dokazi da ste učinili javno dostupne snimke i koje su snimljene za druge osobe a ne za osobne potrebe. Vi ste vlasnik snimki koje su dospjele u javnost. I radi se o zatvorenom krugu indicija iako tvrdite da niste krivi.

U svojoj obrani niste naveli svjedoke kako bi se moglo utvrditi da su te vaše snimke izašle iz vašeg posjeda mimo vašeg znanja. Pazite što radite i javljajte se u policiju. Imate pravo uložiti žalbu na presudu – poručila je sutkinja Mesiću kojeg je potom pustila iz istražnog zatvora u kojem je proveo ukupno dosad tri mjeseca.

Netom prije iznošenja obrane, u sudnici je danas saslušan svjedok Jure Z.(33), donedavni predsjednik SDP-a Zadarske županije koji je jedan Mesićev video pronašao na Redditu te ga objavio na svom Twitteru i usput poslao MUP-u.

- Ostao sam iznenađen pozivom na sud jer ja o ovom kaznenom djelu ne znam ništa. Na Redditu sam našao video objavljen pod pseudonimom te zatim ga poslao policiji. Ali sam ga objavio i na svom Twitteru jer policija ne reagira. Ne znam kad je video snimljen ni gdje. Okrivljenog ne poznajem niti sam ga prije vidio, a s osobom koja je objavila video na Redditu mislim da nisam osobno bio u kontaktu.

Osim na Redditu, a sve do moje objave nakon koje je postao viralan, taj video nisam viđao drugdje. Nakon te objave dao sam neke izjave za medije no ne sjećam se teme razgovora, a što se tiče mog broja pratitelja od 4000 na Twitteru, brojka je nakon te objave snimke okvirno ostala ista – pojasnio je, među ostalim Jure Z. koji je proširio u javnost spornu snimku na kojoj Mesić na Europskom trgu vrijeđa stranog dostavljača Wolta te mu govori "Je*eni nigeru, odi doma u Indiju! (...) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa.... Za bijele ljude a ne za crnce!....".

Za Mesića su problem, podsjetimo, zapravo dvije snimke. Jedna s Europskog trga gdje se verbalno iživljava nad dostavljačem hrane iz Indije, a druga je snimljena u Ljubijskoj ulici,gdje je tamnoputom muškarcu rekao: ‘Dođem u Zagreb i prvo što vidim je crnac. Ej, niger, evo ga niger. Odjebi!‘ nakon čega je izvikivao nacistički pozdrav ‘Sieg Heil‘ te o tome snimio videozapis.

image

Juraj Mesić (prvi desno)

Cropix

Podsjetimo, na početku suđenja, Mesićev branitelj je predložio da se njegova branjenika pusti iz istražnog zatvora u kojem je prvo proveo 17 dana kad je uhićen u ožujku, nakon čega je pušten da bi ponovno bio uhićen prije mjesec i pol. Vrijeme u zatvoru je, smatra odvjetnik, dovoljno utjecalo na optuženog da sasvim promijeni način života, a i čeka ga posao jer mu poslodavac nije dao otkaz. S njegovim riječima složio se i Mesić.

- Sucu prije vas sam obećao, nakon 17 dana u pritvoru, da po izlasku van neću ponavljati to što sam napravio. Već sam nakon 10 dana na slobodi stupio u radni odnos. U Gredelju nas je zaposleno 600-tinjak, a od toga je 300 ljudi druge rase, vjere, boje kože i normalno s njima funkcioniram.

Nisam upao u probleme, ušao sam u životnu kolotečinu i zaposlio se. Moja plaća od 1100 eura je vrlo bitna za moju obitelj, jer nam obiteljska situacija nije dobra. Sve što sam obećao sucu u ožujku sam ispoštovao. A što se tiče mojih stavova, njih više neću iznositi javno i držat ću ih za sebe.

To sam shvatio da tako moram i to obećajem – dopunio je svog odvjetnika optuženi Mesić, misleći da je sa svime nabrojanim uvjerio sud da u njegovu slučaju više ne postoji opasnost od ponavljanja djela.

Na to je, međutim, odmah reagirao predstavnik optužbe podsjetivši da je iza Mesića šest osuđujućih presuda, od kojih su četiri bile s elementima nasilja.

- Ovo kazneno djelo koje je potvrđeno optužnicom, počinjeno je pod rokom kušnje. Na optuženog očito nisu korektivno djelovale dosadašnje uvjetne osuđujuće kazne kako bi se suzdržao ovakvog protupravnog ponašanja. Kad je uhićen, prema podacima s prvog ispitivanja na Državnom odvjetništvu, bio je zaposlen s plaćom od 700 eura i tada ga nije priječio posao da ne počini ovo kazneno djelo.

Dakle, protivim se njegovu puštanju na slobodu – pojasnio je tužitelj, nakon čega je raspravna sutkinja odlučila tad Mesića, ipak, zadržati do danas iza remetinečkih rešetaka.

image

xcb xcb

Obje snimke su objavljene 22. veljače ove godine na Redditu, a 12. ožujka preplavile su medijski prostor. Postale su viralne i doživjele osudu javnosti, pa se policija odmah umiješala te se vrlo brzo otkrio identitet širitelja mržnje. S odmakom od 24 sata Mesić je uhićen na kućnom pragu gdje su mu policajci priredili "doček" po povratku kući.

Inače, u susret ovogodišnjem proljeću, Mesićevim ludostima tu nije bio kraj. Na Dan žena u pola bijela dana u Ivanić Gradu napao je dvojicu filipinskih državljana koji su u RH na privremenom boravku. Tad im je zbog etničke pripadnosti vikao na engleskom ‘Mamu vam je*em, crnci, patuljci, vratite se odakle ste došli‘. Jednog od mladića je pritom, dok je nasrtao, udario u nogu, a drugog u lakat i nogu, pa se s njim, radi toga, bavi velikogorički Općinski sud.

A kako smo već pisali, Mesić je u jesen 2020. bio osuđen na plaćanje 5000 kuna kazne jer je u njegovu domu u travnju 2019. policija pronašla spremnik za streljivo HP s 14 komada streljiva, a za što nije posjedovao oružani list ni odobrenje.

A dok je krajem 2021. bio iza zatvorskih rešetaka, bio je stegovno kažnjen te mu je bilo, neslužbeno doznajemo, uskraćeno korištenje novca u zatvoru. Razlog? Tabletu terapije uguranu u kuglicu kruha je bacio na šetalište zatvorskog kruga drugom zatvoreniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:52