HOROR U LICI

Nadzor u slučaju nasilnog Jure iz Gospića otkrio tri propusta, ali u cijeloj priči pojavio se novi moment

Žrtva N.M., iz samo njoj znanih razloga, u pisanom obliku objasnila je sudu da se sa suprugom pomirila

Osumnjičeni Jure M.

 Zeljko Puhovski/Cropix

"Do prijave za prijetnju došlo je uslijed nesporazuma sa suprugom Jurom M. (...) U cijelosti želim odustati od te prijave (...) i molim da se postupak protiv njega obustavi." – sukus je podneska koji je 10. lipnja 2022. godine, sedam dana nakon podizanja optužnice u tom slučaju koji datira iz sredine svibnja, dostavila Općinskom sudu u Gospiću 27-godišnja N.M. Pritom joj, očito, nije bilo ni na kraj pameti da će dva mjeseca kasnije Jure M. nju i prijatelja N.V. (21) izmasakrirati nožem u svom suludom pohodu.

Unatoč toj pisanoj molbi i prijedlogu, optužno vijeće gospićkog suda je 19. srpnja optužnicu protiv Jure M. i potvrdilo, međutim, s obzirom na taj novi moment u kojem žrtva N.M. u pisanom obliku samoinicijativno, iz samo njoj znanih razloga, objašnjava sudu da se sa suprugom pomirila, vijeće je djelomično ukinulo mjere opreza.

Točnije u odnosu na nju su ukinute, dok je zabrana približavanja na 50 metara njezinom 21-godišnjem prijatelju i dalje egzistirala. Zbog toga je sud dao na znanje u svojem rješenju PU ličko-senjskoj da svakih 15 dana moraju dostavljati sudu pisano izvješće o izvršenju mjere. No, 17. kolovoza uslijedila je, kako smo pisali, uvertira u horor.

Jure M. je supruzi ponovno uputio prijetnje dok ju je držao zatočenu i vezanu. Policija mu je opkolila kuću da bi se nakon jednosatnih pregovora ipak predao. Ponovio se isti scenarij iz svibnja, a tužiteljstvo mu ponovno određuje istu mjeru opreza – 50 metara udaljenosti – koja ga nije spriječila da 22. kolovoza uleti u kuću koju je morao napustiti zbog mjere, na spavanju izbode 21-godišnjaka, a potom i suprugu, koja je istrčala u dvorište tražiti pomoć kod susjeda.

Dok se od stravičnih ubadanja nožem oporavljaju u bolnici N.M. i N.V., a obranu u zatvorskoj ćeliji slaže počinitelj svirepog zločina Jure M., nadležne institucije nakon ukazivanja na propuste oko prijašnjih donesenih odluka kažu da nezakonitosti nema, ali ukazuju na uočena tri propusta zbog kojih su dvije tužiteljice gospićkog ODO-a zaradile primjedbe na svoj rad.

Nakon svega, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je odlučilo od općinskih kolega preuzeti kompletan slučaj protiv Jure M. radi vođenja jedinstvenog postupka, jer je prvi Jurin ispad iz kolovoza povezan s dvostrukim pokušajem ubojstva i od posebne je važnosti za dokazivanje.

- Provedenim nadzorom nad radom i postupanjem u predmetima Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću nisu utvrđene nezakonitosti s obzirom da iz pribavljenih podataka u spisu proizlazi kako osumnjičenik u vrijeme ispitivanja 19. kolovoza 2022. nije bio pravomoćno osuđena osoba za kaznena djela niti prekršaje s elementima nasilja, niti postoji nepravomoćna presuda protiv njega, odnosno nije ni nepravomoćno ni pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik. Međutim, provedeni nadzor u odnosu na događaj od 15. svibnja 2022., povodom kojeg je podignuta optužnica za prijavljeno kazneno djelo prijetnje iz članka 139. st. 2. i 3. KZ/11 ukazuje da je bilo potrebno zatražiti i provođenje izvida zbog sumnje i na kazneno djelo povrede djetetovih prava iz članka 177. st.1. i 2. KZ/11, ili prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – navodi u priopćenju Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu.

Također dodaju i da je u tom predmetu, po zaprimanju rješenja optužnog vijeća Općinskog suda u Gospiću od 15. srpnja 2022., kojim je ukinuta mjera opreza zabrane približavanja supruzi i mjera udaljenja iz doma, trebalo uložiti žalbu protiv toga rješenja, bez obzira što je žrtva predala na sud podnesak da povlači kaznenu prijavu i predložila sudu da se postupak protiv okrivljenika obustavi jer je i dalje bila na snazi mjera zabrane približavanja 21-godišnjem oštećeniku – napominju dalje iz DORH-a.

Što se tiče, pak, provedenog nadzora nad radom u drugom predmetu zbog događaja od 17. kolovoza, istim je utvrđeno da je "odluka o puštanju na slobodu osumnjičenika, uz izrečene mjere opreza zabrane približavanja žrtvi i udaljenje iz doma iz članka 98. st.2. točke 4. i 10. ZKP/08, donesena u skladu sa zakonom, a na temelju diskrecijske ocjene zamjenika."

- Međutim, prikupljene činjenice koje se odnose na počinjenje kaznenog djela od 17. kolovoza 2022., te činjenica da je protiv okrivljenika potvrđena ranija optužnica zbog kaznenog djela prijetnje iz članka 139. st.2. i 3. KZ/11 na štetu iste oštećenice, ukazuje da je u ovom predmetu bilo opravdano i osnovano sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu uputiti prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog okolnosti iz članka 123. st.1. točka 3. ZKP/08. Utvrđeno je i da je u istom predmetu, na temelju pouke o pravima, ispravno okrivljenik ispitan zbog sumnje na kazneno djelo prijetnje i protupravnog oduzimanja slobode te je, umjesto otvaranja istraživanja, trebalo donijeti rješenje o provođenju istrage, sukladno članku 216. st.1. ZKP/08, radi razjašnjenja svih okolnosti predmetnog događaja provođenjem dokaznih radnji ispitivanja žrtve i svjedoka – kažu još karlovački tužitelji.

Rezime svega je da je, na temelju provedenog nadzora karlovačko Županijsko državno odvjetništvo dalo uputu Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću da se otklone propusti u prvom predmetu radi provođenja daljnjih izvida. I o tim utvrđenim primjedbama obaviješten je gospićki ODO, točnije zamjenice tužiteljice koje su postupale u tim predmetima i kojima su, sukladno članku 345. Poslovnika državnog odvjetništva, u njihove osobne spise uložene primjedbe na rad.

Što se, pak, tiče izjave općinske državne odvjetnice "Kud bismo došli da se pritvaraju obiteljski nasilnici", karlovačko tužiteljstvo se od iste ograđuje te ju smatraju neprimjerenom ali i dovode u pitanje njezinu autentičnost s obzirom da ne postoji nikakav audio zapis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:12