FINIŠ PROCESA

NAELEKTRIZIRANA ZAVRŠNICA SUĐENJA PJEVAČU NARODNJAKA KOJI JE UBIO ZAGREBAČKOG KICK BOKSAČA Njegov odvjetnik burno reagirao na istup dvojice vještaka

 
Stipan Ivić i Mirko Marić

Nakon pola godine suđenja, u utorak je na zagrebačkome Županijskom sudu završen dokazni postupak u slučaju ubojstva kickboxera Stipana Ivića te bi u petak trebali uslijediti završni govori stranaka, a nakon toga, u roku od tri dana, i presuda.

Droga i alkohol

Ivića, inače vlasnika dvaju narodnjačkih klubova u svibnju 2017. hicima iz revolvera ubio je pjevač narodne glazbe Mirko Marić, s kojim je Ivić, kako je to otkriveno tijekom suđenja, imao povijest sukoba dugu više od godine dana.

Marić je na suđenju priznao ubojstvo, no tvrdio je da je u trenutku ubojstva bio smanjeno ubrojiv između ostaloga zbog dijabetesa od kojeg boluje, ali i od droge i alkohola koje je u noći ubojstva konzumirao.

Zbog sporenja o tome je li i koliko je Marić u trenutku ubojstva bio ubrojiv jučer su na raspravi ponovno frcale iskre između dvojice medicinskih vještaka i Marićeva odvjetnika Velimira Došena. Naime vještaci, psihijatar Željko Marinić i profesor interne medicine Vladimir Gašparović su, kao i u ožujku ove godine, ustvrdili da Marićev dijabetes nije bitno utjecao na njegovu ubrojivost, što je izazvalo burnu reakciju Došena, koji je ponovno stavio primjedbe na njihov nalaz.

- Vještak uporno anulira dijabetes kao jedan od razloga optuženikova stanja, kako tempore criminis, tako i općenito. Obrana generalno stavlja primjedbu da vještak nije stručno objasnio, odnosno odgovorio na elementarne stvari kod dijabetesa - rekao je Došen za Gašparovićev nalaz.

Nisu našli dijabetologa

Međutim, Gašparović je ipak dopustio mogućnost da je u trenutku ubojstva Marić mogao pasti u hipoglikemiju ako je uzeo tzv. kratkodjelujući inzulin. Naime, Marić je u svojoj obrani tvrdio da prije ubojstva čitav dan nije ništa jeo, nego je samo pio te da je zatim uzeo inzulin, no zbog stresa i drogiranosti nije znao ni koju vrstu niti koliku dozu.

Dr. Vladimir Gašparović (lijevo) dao je svoje mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog Mirka Marića (desno)

Psihijatar dr. Marinić rekao je da on nema što dodati na mišljenje svojega kolege Gašparovića. - Ako je postojao i neki od oblika lakšega hipoglikemičkog stanja, ono nije moglo značajnije utjecati na ispitanikove kognitivne funkcije - rekao je Marinić, a Došen je prigovorio i njegovu nalazu, ponovno tražeći da se pokuša pronaći vještak dijabetolog ili endokrinolog, jer smatra da je teški oblik dijabetesa kod Marića morao imati utjecaja na njegovo ponašanje.

Naime, obojica vještaka saslušana su već u ožujku te su tada iznijeli identično mišljenje, no odvjetnik je rekao da i sam ima dijabetes te po sebi zna koliko to ima utjecaja na kognitivne funkcije.

No, usprkos naporima, ni odvjetnik niti sud nisu uspjeli do završetka suđenja pronaći vještaka dijabetologa, pa su na kraju svoj iskaz ponovno dali isti vještaci. Obrana je jučer ponovno tražila vještačenje dijabetologa ili endokrinologa, no sutkinja je zaključila da su dosad provedena vještačenja dala dovoljne odgovore na ova pitanja te zaključila postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:53