OBITELJSKI POSAO

Nagodilo se još troje iz afere izvlačenja stečajnog novca, njime su otplaćivali kredite, kupovali vikendice i aute

Tako su priskrbili najmanje 20 milijuna kuna, dok su stečajni dužnici oštećeni za najmanje 22,5 milijuna kuna

Županijski sud u Zagrebu (arhivska fotografija)

 Ranko Suvar/CROPIX

Jurica Kovačić, brat bivšeg stečajnog suca Mihaela Kovačića okrivljenog da je izvlačenje novca iz stečaja pretvorio u obiteljski posao, priznao je krivnju i nakon nagodbe s USKOK-om osuđen je na 11 mjeseci rada za opće dobro, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Uz Juricu Kovačića, krivnju je priznalo još dvoje okrivljenika te su i oni sporazumno osuđeni na 11 mjeseci rada za opće dobro.

Sve troje neće morati vratiti novac koji je sudac Mihael Kovačić prebacio na njihove račune jer su odmah po uplatama taj novac predali sad već bivšem sucu zagrebačkog Trgovačkog suda.

Uz njih, ranije se nagodio i sučev sin Patrik Kovačić koji je, nakon priznanja da je otvarao račune kako bi na njih bio polagan novac izvučen iz raznih stečaja, osuđen na devet mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro. Izrečena mu je i novčana kazna od 8435 eura.

Ranije se nagodio i Andrija Mažić, suprug optužene voditeljice pisarnice Trgovačkog suda Aleksandre Mažić, čijih je 11 mjeseci zatvora također zamijenjeno radom za opće dobro. Uz to, izrečena mu je i novčana kaznu od tisuću eura.

Uz nekadašnjeg suca Mihaela Kovačića, njegovog brata i sina te supruga njegove suradnice s Trgovačkog suda, još su optuženi supruga mu Ivanka Kovačić, šogor Krunoslav Haramustek te Ivan Prpić, nećak Kovačićeve supruge. Također su optuženi i Branka Rajković, majka nekadašnje voditeljice pisarnice te voditeljičin brat Nenad Rajković, kao i stečajni upravitelji, inače otac i kći Branko i Iva Petanjek te Vlasta Jagarčec Gajda.

USKOK tereti skupinu da su od 2008. do 2021. izvlačili novac iz stečajne mase raznih tvrtki, među kojima Željezare Sisak, Generalturista, Tempa i Pamučne predionice Gline, tako što bi po nalogu Mihaela Kovačića otvarali račune predstavljajući se i kao direktori tvrtki koje potražuju novac iz stečajne mase.

Nakon što bi novac bio uplaćen na te lažirane račune, skupina bi ga podizala po Kovačićevom nalogu i potom trošila na otplatu kredita, kupnju vikendica, automobila i slično. Tako su priskrbili najmanje 20 milijuna kuna, dok su stečajni dužnici oštećeni za najmanje 22,5 milijuna kuna.

Okrivljeni bivši sudac na početku postupka priznao je krivnju, koju je potom odbacio, a optužnica protiv njega te oca i kćeri Petanjek kao sučevih pomagača još uvijek nije potvrđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:13