SUĐENJE IVICI LOVRIĆU

Nakić: Prihvatio sam Lovrićevu ponudu, ali posao mi je ostao isti

Ivica Lovrić, optuženik za kazneno djelo trgovanja utjecajem, i bivši igrač Cibone Mihovil Nakić
 Nenad Dugi / CROPIX

Saslušanjem trojice svjedoka, među njima i legendarnih košarkaša Cibone Mihovila Nakića i Adnana Bečića, u ponedjeljak je na zagrebačkome Županijskom sudu nastavljeno suđenje Ivici Lovriću, optuženom da je kao pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem.

USKOK tereti Lovrića da je potkraj 2013., koristeći autoritet pročelnika, zatražio tadašnjeg voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga - Upravljanje sportskim objektima, Dragutina Kosića da zaposli petero dotadašnjih zaposlenika KK Cibona “bez obzira na to ispunjavaju li uvjete te bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja”, što je Kosić i učinio.

Prema optužbi, novi zaposlenici nastavili su raditi u KK Ciboni, a plaćala ih je ustanova Upravljanje sportskim objektima, koja je na taj način oštećena za oko 660 tisuća kuna. Spomenuta Holdingova podružnica u međuvremenu je postala ustanova u sastavu Grada Zagreba. I Dragutin Kosić bio je obuhvaćen kaznenim postupkom, ali je temeljem priznanja krivnje i sporazuma s USKOK-om pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu.

Mihovil Nakić u ponedjeljak je pred sudskim vijećem istaknuo kako je on do kraja 2013. radio u KK Ciboni kao savjetnik za vrhunski sport.

- Krajem studenoga ili početkom prosinca od Lovrića sam saznao da Grad Zagreb preuzima upravljanje Košarkaškim centrom ‘Dražen Petrović’ te da je određenom broju ljudi ponuđen prelazak u ustanovu Upravljanje sportskim objektima. Ponudio je to i meni, a ja sam pristao te sam od siječnja 2014. počeo raditi u ustanovi - ispričao je Nakić, dodajući da je fizički ostao raditi na istom radnom mjestu te je obavljao iste poslove kao i ranije, a to su bili administrativno-tehnički poslovi poput kontakata s FIBA-om, Euroligom, dežurstava tijekom utakmica, rasporeda treninga i slično.

- Upravljanje dvoranom koje je prije vodila KK Cibona prešlo je na ustanovu - pojasnio je Nakić, koji nije znao reći je li na njegovo savjetničko mjesto u Ciboni došao netko drugi.

Adnan Bečić rekao je da je on u KK Ciboni radio kao vozač dostavljač, a onda je prešao u ustanovu Upravljanje sportskim objektima, gdje je radio isti posao. Dugogodišnji zaposlenik Cibone Darko Marijanović, koji je naposljetku radio kao team menager prve momčadi te je vodio brigu o Ciboninu internatu, svjedočio je, vidno ogorčen i razočaran, kako je 2014. završio u Žičari Sljeme. Suđenje se nastavlja 1. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:55