AFERA JANAF

Nakon Dragana Kovačevića iz Remetinca izašao i bivši velikogorički gradonačelnik Barišić

Podnošenjem ostavke na funkciji gradonačelnika Barišić je ispunio i posljednji uvjet za izlazak iz istražnog zatvora
Dražen Barišić
 Ronald Gorsic/Cropix

Suosumnjičeni u aferi Janaf Dražen Barišić u utorak navečer pušten je iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što je podnio ostavku na dužnost gradonačelnika Velike Gorice.

Podnošenjem ostavke Barišić je ispunio i posljednji uvjet za izlazak iz istražnog zatvora s obzirom na to da mu je osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke bio određen i zbog opasnosti od ponavljanja nedjela na gradonačelničkoj dužnosti.

image
Dražen Barišić osumnjičen u aferi Janaf izlazi iz istražnog zatvora. Nakon što je dao ostavku na svoju funkciju gradonačelnika Velike Gorice, USKOK je povukao zahtjev da ga se i dalje drži u istražnom zatvoru.
Ronald Gorsic/Cropix

Opasnost da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke koji su trebali biti ispitani otpala je nakon što je Barišić po pisanju medija dopunio iskaz.

Barišić je napustio Remetinec bez izjave za novinare.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Nešto ranije iz Remetinca je pušten bivši čelnik Janafa Dragan Kovačević koji je novinarima na izlasku izjavio da će na sudu dokazati svoju nevinost.

"Izdržati ovo nije lako kada znate da niste ništa krivi i spletom okolnosti završite ovdje. Imao sam sve scenarije, ali ne i ovaj. Na sudu ću dokazati nevinost", kazao je Kovačević koji je zatvor opisao kao pakao.

image
Ronald Gorsic/Cropix

U istražnom zatvoru ostaje SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik Vinko Grgić, o čijem će se mogućem izlasku na slobodu odlučivati u srijedu.

Uz njega u Remetincu je i prvoosumnjičeni vlasnik Elektrocentra Petek Krešo Petek kojem je oduzeta sloboda zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela. Zagrebački županijski sud bi o istražnom zatvoru za Peteka trebao odlučivati u četvrtak.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Osumnjičeni za trgovanje utjecajem, mito, nezakonito pogodovanje i zlouporabe položaja

Uskok sumnja da je bivši direktor Janafa Kovačević primio mito od prvookrivljenog Peteka koji je navodno podmićivao i Barišića te Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:27