AFERA VJETROELEKTRANE

Nakon izlaska iz istražnog zatvora potvrđene jamčevine za Bašića i Stipića

Bašić i Stipić iz Remetinca su pušteni prošle srijede odlukom suca istrage Županijskog suda Olivera Mittermayera
Županijski sud
 Tomislav Kristo/Cropix

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je Uskokovu žalbu i potvrdilo jamčevine za poduzetnike Milenka Bašića i Dragana Stipića iz afere Vjetroelektrane koji su već ranije, drugom odlukom, pušteni da se brane sa slobode, doznaje se na sudu.

Bašić i Stipić iz Remetinca su pušteni prošle srijede odlukom suca istrage Županijskog suda Olivera Mittermayera koji je odbio zahtjev Uskoka za produljenjem istražnog zatvora.

Na slobodu su izašli bez polaganja novca i založnog prava na nekretnine jer još nije postalo pravomoćno ranije rješenje drugog suca istrage, Vinka Mioča, koji je prije mjesec dana prihvatio ponuđene jamčevine.

Bašić je u nekretninama i novcu, prije izlaska iz zatvora, ponudio 11 milijuna kuna, a Stipić ukupno 8,5 milijuna kuna.

Riječ je o dvojici osumnjičenika koji su bili u bijegu u BiH od pokretanja istrage u kojoj im je određen i istražni zatvor, a sredinom veljače su se pojavili u zatvoru u Remetincu i još uvijek nije poznato na koji su način ušli u Hrvatsku unatoč raspisanim tjeralicama.

Na ispitivanju pred Uskokovim istražiteljima negirali su sumnje da su u aferi '"Vjetroelektrane" bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave i gradonačelnici Knina Josipi Rimac nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetrolektrane Krš-Pađene.

Bašić i Stipić do puštanja su bili jedini preostali pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju. Josipa Rimac iz Remetinca je puštena krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2021 15:30