ODLUKA TUŽITELJSTVA

Nakon optužnice za mito, splitski kirurg pod istragom i za nesavjesno liječenje

Splitski kardiokirurg Cristijan Bulat tereti se za smrt pacijenta 2018.
Cristijan Bulat
 Jadran Babić/Cropix

Nakon što je protiv splitskog kardiokirurga Cristijana Bulata (53) USKOK podigao optužnicu zbog primanja mita u zamjenu za operaciju, u istom je slučaju ovih dana svoj potez povuklo i tužiteljstvo u Splitu.

Općinsko državno odvjetništvo protiv njega je donijelo rješenje o pokretanje istrage i za kazneno djelo nesavjesnog liječenja, jer sumnjaju da je Bulat u listopadu i studenom 2018. kao kirurg te pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split neopravdano odgađao pregled i operaciju pacijenta s više težih dijagnoza hospitaliziranog 22. listopada, koji je 18. studenog preminuo.

- Nakon što je po proteku vremena pregledao oštećenika, sumnja se da nije sastavio pisani konzilijarni nalaz, nije pregledao nalaz CT-a, a niti je naložio žurni premještaj na Zavod radi operativnog zbrinjavanja. Bio je svjestan da uslijed odgađanja operativnog zahvata može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta, ali je očekivao da će od njega ili njegove obitelji dobiti novac.

Kada se stanje počelo sustavno pogoršavati, kao i laboratorijski nalazi koji su upućivali na multiorgansko zatajenje, oštećenikova supruga mu je dala 1000 eura radi žurnog obavljanja pretraga i operacije, pa je okrivljenik odmah sutradan naložio koronografiju - kažu iz tužiteljstva.

Dodaju, međutim, da je Bulat i dalje, unatoč svemu, odgađao operaciju jer je smatrao da dobiveni novčani iznos nije dovoljan. Stoga je čekao ostatak novca do navodno planiranog termina operacije 16. studenoga 2018. No, već 15. studenog pacijentovo se stanje još više pogoršalo, pa je operiran istog dana, ali je zbog svih prethodnih propusta bolsni muškarac, nažalost, umro dva dana poslije.

Suđenje prema USKOK-ovoj optužnici trebalo bi početi početkom proljeća, a tijekom istrage utvrđen je nerazmjer između Bulatovih zakonito stečenih prihoda i njegove imovine te imovine članova obitelji, veće od 5,7 milijuna kuna. Pokojnikova supruga, koja je slučaj prijavila policiji, zbog davanja 3000 eura mita proglašena je krivom, ali ju je sud oslobodio kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:33