RAVNATELJ IZ PAKLA

Nakon otkrića Jutarnjeg, DORH optužio šefa bjelovarskog Doma za odrasle zbog spolnog uznemiravanja!

Podignuta optužnica objavljena je u utorak na službenim stranicama DORH-a.
Dom u Bjelovaru
 Cropix, Ilustracija

Tri hrabre žene zaposlene u Domu za odrasle osobe u Bjelovaru koji brine o 170 odraslih osoba sa psihičkim poteškoćama, sobarica, prodavačica zaposlena u domskoj kantini i fizioterapeutkinja koje su u ožujku ove godine u Jutarnjem listu progovorile o spolnom uznemiravanju koje su mjesecima trpjele od ravnatelja te ustanove, Zlatka Kraljića, napokon su doživjele prvu satisfakciju: Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru protiv Kraljića je podignulo optužnicu za spolno uznemiravanje, te za zlostavljanje na radnome mjestu još jedne, četvrte zaposlenice u tome Domu.

Obavijest da je protiv ravnatelja bjelovarskog Doma za odrasle podignuta optužnica objavljena je u utorak na službenim stranicama DORH-a. Iako DORH u službenoj obavijesti ne navodi ni Kraljićevo ime niti naziv ustanove, već se samo navodi da je riječ o pedesettrogodišnjaku, ravnatelju jedne ustanove iz Bjelovara, upućenijima je jasno da je riječ upravo u Kraljiću.

​Općinsko državno odvjetništvo Kraljića tereti da je na radnome mjestu nad tri zaposlenice Doma, sobaricom, prodavačicom i fizioterapeutkinjom, u razdoblju od ožujka 2019. do studenog 2020., počinio kazneno djelo spolnog uznemiravanja.

- Opisano optuženikovo postupanje izazvalo je kod oštećenica osjećaje poniženosti, te je povrijedilo njihovo dostojanstvo, zbog čega su dvije zaposlenice bile na bolovanju, a jedna se još uvijek nalazi na bolovanju - navodi se u priopćenju DORH-a.

​DORH nadalje tereti Kraljića da je četvrtu zaposlenicu koja je radila na radnome mjestu njegovateljice u bjelovarskom Domu zlostavljao na radnome mjestu tako što je optuživao da nadležnim institucijama šalje anonimne prijave o stanju u domu, te joj prijetio da će u novoj sistematizaciji radnih mjesta "netko biti nagrađen, a netko ne, pa će klečati pred njim", a nakon toga joj dao novi ugovor o radu kojim je s mjesta njegovateljice premjestio na mjesto domske pralje. Nakon toga joj se, kako stoji u optužnici, pogoršalo zdravstveno stanje.

​Iza ovih šturih opisa iz DORH-ova priopćenja kriju se višemjesečne i teške životne drame i bitke ovih žena zaposlenih u bjelovarskom Domu da institucije nadležne za nadzor nad Domom - Upravno vijeće doma i Aladrovićevo Ministarstvo dugačkoga imena - rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi nekako zainteresiraju za probleme koje trpe na radnome mjestu.

Kraljić je član HDZ-a, na lokalnim izborima 2017. bio je HDZ-ov kandidat za načelnika općine Ivanska kod Čazme, a do početka 2019. kad je imenovan za ravnatelja bjelovarskoga Doma bio je predstojnik i zamjenik predstojnika županijskog Ureda za gospodarstvo Bjelovarsko bilogorske Županije.

Tri žene -spremačica, prodavačica u domskoj kantini i fizioterapeutkinja bjelovarskog Doma za odrasle Jutarnjem su listu u ožujku ove godine potanko opisale kako ih je Kraljić štipao za stražnjicu i ispod rebara, šlatao po ramenima i leđima linijom grudnjaka i upućivao im lascivne komentare. Ispričale su da su o poniženjima koje na radnome mjestu trpe još u rujnu i listopadu prošle godine detaljno izvijestile Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, ali da to Ministarstvo ni godinu dana nakon provedene inspekcije nije donijelo nikakve odluke, već je slučaj prebacilo na DORH, a zaposlene prepustilo daljnjoj ravnateljevoj samovolji.

U rujnu ove godine Jutarnjem listu javio se još jedan zaposlenik bjelovarskog Doma, donedavni voditelj domske tehničke službe, Momir Božić koji je dodatno opisao načine na koji je ravnatelj nakon što je prijavljen Ministarstvu, a zatim i policiji i DORH-u, pritiskao zaposlene da mu potpisuju izjave o tome da ih nije ni spolno ni na drugi način uznemiravao, ali i zastrašivao one koje su policija i DORH pozivali na ispitivanje povodom kaznene prijave podnesene protiv njega. Božić je u izjavama za Jutarnji list izravno prozvao institucije zbog nečinjenja u ovom slučaju.

U utorak, na dan kad je DORH objavio vijest o podizanju optužnice protiv Kraljića, Momir Božić je od ravnatelja optuženog za zlostavljanje dobio obavijest da mu zbog izjava iznesenih u Jutarnjem listu o stanju u Domu, namjerava uručiti izvanredni otkaz.

Aladrovićevo Ministarstvo napokon spominje "eventualno razrješenje" Kraljića

Na pitanje koje smo postavili Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi o tome što namjeravaju poduzeti s ravnateljem bjelovarskog Doma nakon što ga je DORH optužio za zlostavljanje na radnome mjestu i spolno uznemiravanje radnica, iz toga Ministarstva prvi put spominju njegovo "eventualno razrješenje".

S obzirom na podignutu optužnicu, navodi se u odgovoru Ministarstva koji nam je stigao danas kasno popodne, "Upravno vijeće Doma će preispitati odgovornost ravnatelja na temelju koje će odlučiti o njegovom eventualnom razrješenju prije isteka mandata". Dodaju da će se u slučaju prijevremenog razrješenja ravnatelja do izbora novog imenovati vršitelj dužnosti ravnatelja, najduže do godine dana.
Također ističu kako je povodom najnovijih javno iznesenih optužbi na račun ponašanja ravnatelja prema zaposlenima u bjelovarskom Domu, početkom listopada ove godine, dakle prošli tjedan, u toj ustanovi proveden ponovni izvanredni inspekcijski nadzor.

Sa zaposlenikom toga doma Momirom Božićem koji je u Jutarnjem listu prošli tjedan iznio te optužbe na račun ravnateljeva ponašanja, inspekcija prilikom prošlotjednog nadzora međutim, nije razgovarala. U Ministarstvu tvrde da do Božića nisu došli - jer je on na bolovanju.

Za razliku od inspektora Aladrovićeva Ministarstva, novinarka Jutarnjeg lista je do Božića došla i s njim razgovarala, premda je na bolovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:52