AFERA REMORKER-HGK

Nakon pet godina suđenja sud najavio kada će objaviti nepravomoćnu presudu Nadanu Vidoševiću

U finalu suđenja USKOK je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša
 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački županijski sud najavio je objavu nepravomoćne presude Nadanu Vidoševiću u tzv. aferi Remorker-HGK za 22. prosinca u 14 sati.

Suđenje Vidoševiću i drugima optuženima u tzv. aferi Remorker-HGK približava se kraju na zagrebačkome Županijskom​​ sudu nakon gotovo pet godina suđenja.

Dovršeni su završni govori stranaka, među ostalim i Vidoševićeve odvjetnice Jadranke Sloković, koja je zatražila da se njezina klijenta oslobodi zbog nedostatka dokaza. Na današnjoj raspravi USKOK je iznio svoje replike na završne govore obrane, nakon čega je predsjednik vijeća obznanio datum objave presude.

Svi okrivljenici već su ranije iznijeli svoje obrane porekavši djelo, a kao što je poznato, u ranijem dijelu postupka ukupno četvero okrivljenika priznalo je djelo te su im izrečene uvjetne zatvorske kazne ili kazne zamijenjene dobrotvornim radom.

Tako su još u fazi potvrđivanja optužnice sve inkriminacije priznali vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić i zaposlenica HGK Jasna Mrakovčić Grubić, optužena da je pomagala Vidoševiću da iz HGK izvuče novac lažirajući kupnju umjetnina.

Još važnije, nagodili su se marketinški stručnjak Darko Komerički i Igor Premilovac, prema čijoj je tvrtki Remorker čitava afera i dobila ime. Oni, su, najprije kao okrivljenici, a nakon toga kao svjedoci, tvrdili da su na osnovi fiktivnih poslova pomogli Vidoševiću iz HGK izvući oko pet milijuna eura, koje su mu onda, nakon što je Premilovac novac "proveo" kroz svoje tvrtke, vraćali na ruke. Vidošević, pak, poriče optužbe te tvrdi kako je HGK platio Komeričkom marketinške usluge koje su zaista i obavljene, a da je daljnji tijek novca od Komeričkoga prema Premilovcu i nazad njihova vlastita operacija s kojom on, odnosno HGK, nema ništa. Vidošević poriče da je ikada primao "rikverc" od Komeričkoga i Premilovca.

U finalu suđenja USKOK je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, koja je bila suoptužena u procesu protiv Nadana Vidoševića zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:55