VELIKA KOLIČINA

Nakon potresa građani vraćaju oružje: na desetke pušaka i bombi i na tisuće komada streljiva

Na tavanu obiteljske kuće u Hrastelnici krile su se i četiri bombe te sedam tromblonskih trenutnih mina
Ilustracija
 Vlado Kos/Cropix

Nakon razornog potresa koji je 28. prosinca prošle godine pogodio Petrinju i okolicu i pritom uništio na tisuće domova, građani su policiji vratili impresivnu količinu oružja - na desetke pušaka i bombi, na tisuće komada streljiva...

Posljednja vraćanja uspomena iz ratnog vihora zabilježila je sisačka policija ovog vikenda, točnije jučer kada je Siščanin dragovoljno predao poluautomatsku pušku, tromblonsku i protupješačku minu, šest ručnih bombi, 100 detonatorskih kapisli, devet metara sporogorećeg štapina, jedan trotilski metak, 29 lovačkih patrona, 140 komada pištoljskog te 488 puščanog streljiva. Osim njega, ručne bombe s tavana obiteljske kuće u Mošćenici riješio se još jedan žitelj petrinjskoga kraja.

Dan prije prilikom čišćenja kuće u Graboštani u Općini Majur dvije ručne bombe pronašao je vlasnik kuće, dok je jednu ručnu bombu te tijelo ručnog bacača rakete kao i pušku, kuburu, signalni pištolj i spremnik za automatsku pušku sa 1100 streljiva stanovnik Župića također predao policiji. I Siščanin se u petak odlučio riješiti automatske puške sa šest pripadajućih spremnika i 743 komada raznog streljiva. Prošlog četvrtka je, pak, još jedna bomba predana sisačkoj policiji dok su građani petrinjskim policajcima dali još četiri ručne bombe te 75 komada puščanog streljiva.

Na tavanu obiteljske kuće u Hrastelnici krile su se i četiri bombe te sedam troblonskih trenutnih mina, dok je tavanu kuće u Zamlači, u općini Dvor krio još tri bombe. U Hrvatskoj Kostajnici policajci su 4. siječnja preuzeli od građanina poluautomatsku pušku, dva spremnika i 55 komada streljiva te u kući u Novoj Subockoj od vlasnika kuće ručnu bombu, upaljač za nju te šest signalnih patrona. Štagalj u Hrastelnici čuvao je desetljećima sedam ručnih bombi i 456 komada streljiva a jedna obiteljska kuća u Gornjem Hrastovcu još tri bombe, 40 komada streljiva i dvije patrone.

Tijekom saniranja štete nastale potresom u Donjoj Budičini 1. siječnja vatrogasci su na tavanu kuće pronašli vojni sanduk sa 430 komada streljiva. Drugog dana nove godine stanovnik Kutine predao je policiji 250 komada streljiva i plinski pištolj sa spremnikom baš kao i stanovnik Gline koji se riješio dviju pušaka, spremnika za njih te 829 komada oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:23