NAPADAČ NA VLADU

Nakon što je ispalio sve metke, odlazi u Mletačku do jakne po drugi okvir

U trenutku napada na sebi je imao samo košulju, no dok je pješačio prema Markovu trgu, sigurno je na sebi imao jaknu


Policajac ispaljuje metke na napadača koji se vratio iz Mletačke ulice gdje je ponovno napunio pušku i krenuo drugi put prema ulazu u Vladu
 Jutarnji Grafika

Snimke nadzornih kamera na Markovu trgu jasno pokazuju da je cilj Danijela Bezuka bio ući u zgradu Vlade. U tome je bio vrlo uporan. Također, imao je čvrstu namjeru ubiti policajca. Pritom je bio hladnokrvan i nimalo se nije uplašio razmjene vatre s policijom. Način na koji je koristio oružje pokazuje da je prethodno vježbao pucanje i baratanje kalašnjikovom.

Snimka pokazuje da je Bezuk želio ubiti policajca. Prvo je pucao u njega dok je ovaj stajao na ulazu u Vladu, a potom je ciljao u njega dok je ovaj pokušavao, vjerojatno već ranjen, otpuzati od napadača. Nakon što je ispucao više metaka u policajca, Bezuk kreće prema ulazu u zgradu Vlade s očitom namjerom da u nju uđe. No, u tome ga zaustavlja barem jedan metak koji je ispalio policajac, a koji se zabio u zid iznad njegove glave.

Isplaniran napad

Kada je ispalio sve metke, Bezuk trčećim korakom odlazi u Mletačku ulicu. U trku vadi prazan okvir na pušci. Nakon nekoliko sekundi se vraća i ponovno puca na policajce. To sugerira da je negdje na početku Mletačke ulice ostavio jaknu i u njoj dodatni okvir. Stavlja ga u pušku i vraća se te ponovo trči prema ulazu u Vladu. No, čini se da dva policajca, pozicionirana kod crkve Sv. Marka i Ustavnog suda, viču na njega i Bezuk staje, okreće se i puca na njih. Oni mu uzvraćaju vatru i tada Bezuk bježi s trga.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Bezuk je to jutro taksijem došao do ugla Demetrove i Mletačke ulice, kod konobe Didov san, i pješice Mletačkom ulicom krenuo prema Vladi. U trenutku napada na sebi je imao samo košulju, no dok je pješačio prema Markovu trgu, sigurno je na sebi imao jaknu - zbog vremena kakvo je bilo taj dan, ali, još važnije, kako bi sakrio kalašnjikov, rezervni okvir s mecima i pištolj koji mu je bio u futroli na desnom boku.

Ravnatelj policije Nikola Milina, na pitanje gdje je napadač skrivao pušku, nekoliko je puta ponovio: "Građanima puška nije bila vidljiva sve do nekoliko sekundi prije napada". Bezuk je jaknu skinuo netom prije izlaska na trg. Pušku je držao čvrsto pripijenu uz desni bok sve dok nije došao do zgrade Vlade. Tada ju je digao, krenuo u trk i pucao na policajca. "Napad se dogodio u sekundi i napadač je bez oklijevanja počeo pucati na policajca", zaključio je ravnatelj Milina.

Snimka jasno pokazuje da ovaj napad nije bio nikakav izraz bunta, kako je prije nekoliko dana rekao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, a poslije su to preuzeli i neki drugi pojedinci i portali kako bi uzeli u zaštitu napadača i opravdali njegov čin, nego unaprijed isplanirani napad s namjerom da se ubije policajca i uđe u zgradu Vlade.

Šutnja i ignorancija

Portali desnog usmjerenja danima su pisali o buntu nesretnog mladića i opravdavali njegov čin. Davali su prostor osobama koje su tvrdile kako on nije želio raniti policajca, nego je samo pucao po zgradi Vlade a odbijeni meci su ga ranili. Neki su tvrdili i kako nije točno da se ubio, nego da ga je ubila policija, i to preko puta srpske ambasade. Nakon objave snimke na tim istim portalima zavladala je - ignorancija i šutnja.

Dio njih snimku nije niti objavio, a oni koji su je i objavili, potpuno su je minorizirali brzo je maknuvši s glavnih pozicija na portalu. Kada su vidjeli što je Bezuk učinio, shvatili su da više ne mogu braniti "našeg dečka ogorčenog stanjem u društvu" i prebacili su se na novu temu. Ustali su u obranu Đure Čehulića koji je uhićen zbog prijetnji premijeru i kod kojeg je pronađena velika količina nelegalnog oružja i streljiva. Sad za njega tvrde da je potpuno bezopasan.

Napad minoriziraju svi osim vladajućih

Napad na Vladu i pokušaj ubojstva policajaca, osim vladajuće koalicije, više-manje su minorizirali svi politički akteri. Odmahivali su rukom na tvrdnje premijera da napad ima elemente terorizma. No, oni nisu vidjeli snimku pa imaju sitno opravdanje.

Snimku je pak, prije nego je podijeljena s javnošću, vidio predsjednik te je u subotu kazao kako meta nije bio Plenković, čime sugerira da napadač nije želio ući u Vladu, već policajci ispred zgrade.

Bez obzira na nesnošljivost s premijerom i javna prepucavanja s njim, Milanović ni itko drugi ne bi trebali minorizirati pokušaj terorističkog napada. (K. Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:44