SLUČAJ ZGROZIO HRVATSKU

'NAKON ŠTO MU JE ZARIO NOŽ U SRCE, PRIJATELJ JE POKUPIO NOŽ, OPRAO GA I BACIO U GRMLJE' Na suđenju tinejdžeru za ubojstvo saslušano 6 svjedoka

 Vojko Bašić / CROPIX

U nastavku suđenja Karlu Gustavu Krivecu (19) zbog ubojstva Gorana Vidića (18) na Zapadnoj obali u Splitu u studenom 2016. godine, te Leonardu Šandriću (19), optuženom za pomaganje nakon počinjenja kaznenog djela, saslušano je šest svjedoka, piše Slobodna Dalmacija.

Postupak se vodi na Županijskom sudu u Splitu, a obojica optuženih brane se sa slobode odlukom Vrhovnog suda.

Karla Gustava Kriveca tereti se da je 19. studenog u 20.45 sati, po pozivu prijatelja koji je tražio pomoć, došao ispred hotela u izgradnji na splitskoj obali i tijekom verbalne prepirke i tjelesnog sukoba Gorana Vidića ubo nožem u prsa. Mladić je zadobio ubodnu ranu lijeve strane prsnoga koša s oštećenjem srca, od koje je preminuo.

Županijsko državno odvjetništvo procijenilo je da je prvooptuženi ubo Gorana Vidića nožem u prsa s namjerom da ga usmrti.

Drugooptuženi Šandrić optužen je da je, znajući kako je Karlo Gustav Krivec ubio Gorana Vidića, oružje oprao i obrisao kako bi uklonio tragove krvi. Zatim je nož bacio u grmlje kako ne bi bio pronađen, navodi optužnica, a na taj je način pokušao spriječiti otkrivanje počinitelja kaznenog djela. Karlo Gustav Krivec brani se tijekom postupka kako se radilo o nužnoj obrani kad je napadnut dok je došao gledati tučnjavu dviju sukobljenih strana, a sam nije pripadao ni jednoj.

Nož na preklapanje

Od šest svjedoka saslušanih na Županijskom sudu u Splitu, jedan je bio policajac koji je govorio o okolnostima pronalaska noža nakon zločina. Radi se o švicarskom nožiću s oštricom na preklapanje koji je nađen tek kada je jedan od optuženih kazao policiji gdje ga je odbacio. Ostali svjedoci bili su očevici događaja, uglavnom maloljetnici, od kojih neki imaju tek 15 godina.

Opisivali su tučnjavu koja je prethodila smrtonosnom ubodu u prsa, s tim da nisu svi imali isto viđenje o tome koja je strana potencirala sukob. Suđenje se nastavlja u svibnju, kad će svoje nalaze i mišljenje iznijeti patolog, psihijatar, psiholog i defektolog.

Osim odluke o krivnji i kazni, sudsko vijeće morat će odlučiti hoće li na optužene primijeniti maloljetničko kazneno pravo. Ono se odnosi na maloljetnike u dobi 14 do 17 godina i mlađe punoljetnike u dobi od 18 do 21 godinu. Karlo Gustav Krivec imao je na dan smrti Gorana Vidića 18 godina i nekoliko dana. Prilikom odluke o eventualnoj primjeni Zakona o sudovima za mladež, odlučujuća je osobna zrelost mlađeg punoljetnika.

Prema Kaznenom zakonu, za ubojstvo može dobiti od pet do 15 godina zatvora, a za pomaganje nakon zločina može se dobiti do pet godina zatvora. U slučaju primjene maloljetničkog prava maksimalna kazna za ubojstvo je pet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:43