ISTRAGA ZAVRŠENA

Nalaz vještaka otkrio nove detalje hladnokrvne egzekucije na Zrću: Ali, ne i ono najintrigantnije

Tužiteljstvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv Duška Tanaskovića (28) za ubojstvo ‘škaljarca‘ Gorana Vlaovića (38)

Duško Tanasković

 Luka Gerlanc/Cropix/

Zadarsko županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu i traži produljenje istražnog zatvora za ubojstvo koje se dogodilo 25. kolovoza prošle godine u 6.01 sati na Zrću, kad je likvidiran crnogorski državljanin, 38-godišnji Goran Vlaović. Za to je ubojstvo dovršena istraga protiv srbijanskog državljanina Duška Tanaskovića (28) iz Kragujevca.

Da je istraga dovršena potvrdio nam je i Tanaskovićev branitelj, splitski odvjetnik Vinko Gulišija, koji još samo čeka nalaz psihijatrijskog vještačenja svog branjenika kojeg su vještačili stručnjaci iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. Iako sadržaj nalaza nije službeno dostupan, iz njega navodno proizlazi da je u vrijeme počinjenja ubojstva Tanasković bio ubrojiv i stručnjaci su zaključili da je u vrijeme zločina bio svjestan svojih postupaka.

Ono što je najintrigantnije - Tanasković nije otkrio motiv zbog kojeg je ubio Vlaovića. Hladnokrvna egzekucija u kuloarima se dovodila u vezu sa sukobima između dva najpoznatija narkoklana na Balkanu - kavačkog i škaljarskog, u kojima je dosad u regiji i u inozemstvu ubijeno više desetaka osoba.

Priznao ubojstvo

Tijekom istrage Tanasković je priznao da je pucao u Vlaovića, nije sporio ni da je oružje koje je nađeno nakon ubojstva pripadalo njemu, ali pitanje je što ga je nagnalo da čeka u zasjedi Vlaovića koji se u društvu jedne osobe kretao oko klubova kad mu je Tanasković prišao s leđa i ispalio u glavu smrtonosni hitac, nakon čega je pobjegao. Vrlo brzo uhitila ga je policija, a prije toga uspio je odbaciti pištolj i uništiti mobitel.

Ubojstvu je svjedočilo dvadesetak osoba koje su to jutro napuštale noćni klub na predjelu plaže Katarelac na Zrću, a nakon pucnja, neki su se razbježali, a drugi su, nakon što se napadač udaljio, pružili pomoć muškarcu koji je ležao na tlu. Iako je ubrzo stigla i Hitna pomoć, Vlaović je umro na putu do zadarske Opće bolnice.

Psihički loše

Nakon uhićenja Tanasković je bio u lošem psihičkom stanju i ubrzo je određeno psihijatrijsko vještačenje. Među svjedocima koji su ispitani bila je i bivša Miss Srbije Dragana Banić koja je bila prije ubojstva u Hrvatskoj, a Vlaović se iz Crne Gore dovezao gliserom koji je bio na vezu u sukošanskoj marini.

O samom ubojstvu Dragana Banić istražiteljima nije dala korisne informacije jer nije bila neposredni očevidac. Jedan od "krunskih dokaza" protiv Tanaskovića je snimka nadzornih kamera na kojoj se jasno vidi trenutak kad je likvidirao Vlaovića, ali i kad ga je počeo pratiti. Za Vlaovića se pisalo da je bio pripadnik škaljarskog klana i da je njegovo ubojstvo naručeno i plaćeno 50.000 eura, ali sve je ostalo na razini spekulacija, jer motiv ubojstva nije rasvijetljen.

U Hrvatsku je ubojica ušao s lažnim ispravama pa je to bio poseban krak istrage, a zasad nije poznato tko je i na koji način Tanaskoviću pribavio hrvatske dokumente. Njegova obitelj ponudila je za puštanje na slobodu 100.000 eura, ali to sud nije prihvatio pa je i dalje u istražnom zatvoru, gdje će dočekati i suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:04