19 GODINA ZATVORA

Naoružan do zuba rešetao kuće i aute u selu pa ubio bratića: ‘Zašto ste to napravili, zar zbog braniteljskih mirovina?‘

Na Županijskom sudu u Karlovcu je na 19 godina zatvora osuđen 70-godišnji Ivica Pavlačić - Para

Privođenje Ivice Pavlačića

 Robert Fajt/Cropix

Na Županijskom sudu u Karlovcu u četvrtak je na 19 godina zatvora osuđen 70-godišnji Ivica Pavlačić - Para zbog ubojstva Stjepana Lemića i pokušaja ubojstva Stjepana Pavlačića u Lemić Brdu 16. rujna 2022., a kako je presuda nepravomoćna ima pravo žalbe i ostaje u pritvoru.

Vijećem je predsjedao sudac Ivan Klapšić. Presuda je donesena nakon što je istoga dana završena glavna rasprava na kojoj je okrivljenik svjedočio da ga nije niti bilo tada u selu jer ga je specijalna policija odvela, no nije rekao zašto.

Presuđeno je da je tog dana poslijepodne ušao u dvorište Lemićeve kuće s namjerom da ga usmrti, ispalio prvo dva hica u automobil, a zatim jedan u Lemićevo prsište uslijed čega je ovaj preminuo na mjestu događaja.

Potom je ušao u dvorište Pavlačićeve kuće, hicem pogodio njegov automobil u dvorištu, nakon čega se njegov prezimenjak sklonio u kuću, a ovaj je provalio, ušao i prema njemu dok je bježao ispalio hitac iz sačmarice. Stjepan Pavlačić je dobio dvije strijelne rane na glavi, najmanje sedam na vratu i još barem dvije na stražnjem dijelu prsišta.

image

Privođenje Ivice Pavlačića

Robert Fajt/Cropix

"Imali ste namjeru usmrtiti Lemića i Stjepana Pavlačića. Vaša obrana da ne znate tko je tamo bio ne stoji. Imamo svjedoke koji vas povezuju s tim događajima i koji kažu da su vas vidjeli da ‘paradirate‘ u maskirnom odijelu i da pucate. Imamo i druge materijalne dokaze, a i Stjepan Pavlačić svjedoči da ste došli, razbili vrata njegove kuće i pucali u njegovom smjeru. Tvrdnja da je optužnica pisana u Novom Sadu je nelogična i neživotna. Ne znam kako se pokušavate braniti, ali to nije dobar način", poručio je sudac Pavlačiću.

Nastavio je da je osuđenik bio ubrojiv kada je počinio ta kaznena djela. "Raspravno ste sposobni i nema razloga da ne shvatite težinu svog djela. Ugasili ste život svog susjeda, skoro ubili drugog, cijelo selo prestrašili, uveli histeriju i strah, 25 godina od završetka Domovinskog rata ste napravili pucačinu. Ne znam zašto ste to napravili. Proizlazi da ste bili ljuti na njihove braniteljske mirovine. Ne može se isključiti niti mogućnost da vam se od alkohola pomutio um s obzirom na višegodišnju ovisnost. Treba vas se ukloniti duže iz društva da ne ponovite kazneno djelo i da se liječite", zaključio je sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:45