OPASNI RAZBOJNICI

NAORUŽANI I AGRESIVNI BAJKERI TERORIZIRAJU ISTRU Opaka moto banda pljačka luksuzne hotele i nudističke kampove

 Duje Klarić/CROPIX

Dvojica s kacigama parkiraju motocikle pred ulazom ciljanog objekta, ulaze znajući da unutra ima novca. Ne zna se pouzdano, ali u timu su vjerojatno i pomagači, najmanje jedan koji čeka na motociklu na prilaznim putevima pazeći da ne naiđe policijska ophodnja.

Naoružani napadači voze brze i okretne motocikle sposobne i za cestovnu jurnjavu, ali i makadamske dionice, što im pojačava šanse za bijeg ako netko krene za njima. Tijekom napada prijete pištoljima i ako žrtve oklijevaju - pucaju u zrak. Napadi su sve žešći i pitanje je vremena kad će netko u njihovim kriminalnim pohodima stradati. Potrebno je angažirati mrežu doušnika na području Istre i Primorja, po potrebi poligrafski testirati zaposlenike napadnutih tvrtki jer jedna je od radnih hipoteza da do informacija o pogodnom trenutku za napad dobivaju iznutra. Pregledom snimaka videonadzora okolnih objekata uočeni su motocikli s nepripadajućim registarskim pločicama. Provjeravaju se svi do sada krim evidentirani vlasnici motocikala.

Policijski plan mjera

To je sažetak opisa i plana mjera koje provode istarski krim policajci kolegama obližnjih policijskih uprava. Cilj je identifikacija i hvatanje članova moto bande koja je ovog ljeta počinila najmanje tri teška prepada. Djeluju na području Poreča i okolice, a specijalizirani su za recepcije kampova i hotela. Ove nedjelje bajkeri su izveli treći napad u posljednjih 40-ak dana, a četvrti od svibnja ove godine. Na meti im se sada našlo nudističko naselje Koversada u Vrsaru. Prema izvješću porečke policije, u 10.20 sati po već viđenom scenariju upali su na recepciju i s uperenim pištoljima službenicama naredili da im predaju novac iz sefa. Zbunjene zaposlenice malo su zastale od šoka, a jedan pljačkaš ispalio je dva hica. U prostoriji je, osim dviju zaposlenica, bilo više domaćih i stranih turista. Svi su u šoku, a poslije su policajcima davali kontradiktorne izjave pa se iz njihovih iskaza ne može sa sigurnošću reći jesu li obojica imala oružje ili je jedan imao slobodne ruke za skupljanje plijena. Kacige koje nisu skidali s glava imaju metalizirane vizire, što u potpunosti onemogućava prepoznavanje lica. Budući da na stropu nisu pronađene rupe od ispaljenih metaka, a na podu nije bilo čahura, pretpostavlja se da su u ovom napadu koristili revolver plašljivac ili plinski pištolj. Iz sefa mjenjačnice odnijeli su zasad nepoznat, ali zasigurno veći iznos jer je tijekom vikenda veća potražnja za konverzijama valuta. S plijenom su razbojnici za manje od 60 sekundi napustili recepciju, sjeli na motocikle i odjurili u nepoznato.

Ispadale im novčanice

Snimak kamera videonadzora mogao bi ukloniti dvojbu jesu li ista dvojica 2. kolovoza sličnim stilom opljačkala recepciju porečkog hotela Materada. Također je bila nedjelja, ali napad su izveli noću, u 21.45 sati. Ni u Materadi im nije smetalo što su u prostoriji oko recepcijskog pulta turisti, njih desetak. Na glavama su imali potkape kakve koriste motociklisti. Oružje nisu koristili, a nakon što se nekoliko prestravljenih svjedoka razbježalo, razbojnički duo krenuo je s plijenom prema izlazu. Usput su srušili i pretukli zaštitara te mu zaprijetili. U prepadu je ozlijeđen i službenik s recepcije. Svjedoci su govorili da su nekoliko sekundi nakon izlaska pljačkaša čuli brujanje motocikala.

Devet dana kasnije, 11. kolovoza, “bajkeri” su opljačkali mjenjačnicu pomoćne recepcije autokampa Valkanela pokraj Vrsara koji je, kao i prije toga opljačkani hotel Materada, u vlasništvu rovinjske Maistre. Tog utorka oko 15.10 sati upali su u mjenjačnicu kampa i prijeteći oružjem natjerali zaposlenika da otvori sef. Dok su bježali, ispadale su im opljačkane novčanice. Opet su se dovezli na motociklima, a maskirani kacigama i naoružani pištoljima opet su uspjeli pobjeći unatoč tome što su prepuni kamp čuvali zaštitari.

Tri mjeseca ranije, 3. svibnja oko 22 sata, dvojica su nepoznatih muškaraca maskiranih crnim potkapama uz prijetnju pištoljima od 27-godišnje djelatnice novigradskog hotela Maestral ukrali veću količinu novca. I ovaj se napad dovodi u vezu s tri ljetne pljačke i vjerojatno je riječ o istim kriminalcima.

Pojačane kontrole

Istarski policajci intenzivno tragaju za razbojnicima. Članovi lokalnih moto klubova žale se na česta zaustavljanja i pojačane kontrole na cestama, no imaju razumijevanja s obzirom na to da cijela Poreština ovog ljeta drhti pred moto banditima.

Kako djeluje istarska moto banda

1. Danima proučavaju metu napada, vrijeme dolaska zaštitara i policijskih ophodnja, te rade procjene kada je najbolji trenutak za prepad. Istovremeno pribavljaju registarske pločice koje kradu s drugih motocikala.

2. Nakon razrađenog plana dvojica pripremaju motocikle, montiraju ukradene registarske pločice i angažiraju trećeg člana čiji je zadatak biti blizu i “držati stražu”.

3. Kad odluče krenuti u napad, dvojica dolaze na motociklima u blizinu hotela ili kampa. Parkiraju motocikle i s kacigama na glavama ulaze u objekt, prilaze recepciji i prijete zaposlenicima naređujući da otvore sef.

4. Ako primijete da žrtve oklijevaju, pucaju iz pištolja da bi ostavili dojam krajnje odlučnosti.

5. S plijenom bježe na motociklima koji su podjednako brzi na asfaltnoj podlozi i na makadamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:31