STIGLA PRESUDA

Napadači na splitsku novinarku koja je izvještavala s mise dobili zatvorsku kaznu, ali neće je služiti

"Drago mi je da je poslana jača poruka da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Nadam se da se ovo nikada više i nikome više neće dogoditi."

Tonći i Antonio Čukušić

 Ante Čizmić/Cropix

Na Općinskom sudu u Splitu danas je donesena nepravomoćna presuda prema kojoj je Tonćiju Čukušiću izrečena kazna od sedam mjeseci, a Antoniju Čukušiću od osam mjeseci zatvora zbog napada na novinarku Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobuji u travnju 2020. godine, piše Slobodna Dalmacija.

image

Živana Šušak Živković

Ante Čizmić/Cropix

Oboijici je kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro, na način da će se jedan dan zatvora zamijeniti s dva sata rada.

Antonijo Ćukušić dužan je naknaditi oštećenoj novinarki imovinskopravni zahtjev u iznosu od tri tisuće kuna u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude, ali je dužan i sudu naknaditi troškove postupka u paušalnom iznosu od tisuću kuna.

Tonći Ćukušić dužan je sudu naknaditi troškove postupka u vidu sudskomedicinskog vještačenja ozljeda oštećene Živane Šušak Živković po vještaku medicinske struke dr. Antoniju Alujeviću u iznosu od dvije tisuće kuna, za pristup na raspravu pred sudom u iznosu od 720 kuna odnosno paušalnu svotu od tisuću kuna.

- Drago mi je da je poslana jača poruka da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Nadam se, što govorim od početka, da se ovo nikada više i nikome više neće dogoditi. Ne samo novinarima, nego bilo kome tko obavlja svoj posao i radi pošteno i dobro jer nema potrebe da je izložen bilo kojoj vrsti nasilja.

Imam još jednu poruku, osobno bi voljela da se ovom momku od 24 godine koji je prema presudi nasrnuo na mene pomogne i da ga se vrati na pravi put. On je na početku svog života i apeliram da mu se pomogne – kazala je novinarka Šušak Živković.

Zatvorska kazna zamijenjena je za rad za opće dobro, a Šušak Živković, ističe da je to dovoljno snažna poruka.

- Nikada mi nije bilo u interesu da netko ide u zatvor. Mislim da se s tim ne bi ništa dobilo, dapače, ali i ovako je dovoljno jako i dovoljno dobro – rekla je Šušak Živković.

Ovo je druga presuda u istom slučaju napada na novinare na Uskrs 2020. godine pokraj crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji. Podsjetimo, polovicom rujna Ivan Lovrinčević uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana zbog napada na snimateljicu N1 televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:14