‘POBIĆU VAS SVIJU!‘

Naprasno prekinut sastanak na kojem su bili i gradonačelnici, u kuću uletio čovjek s bombom!

Iako su na sastanku u Gabeli polju bili dužnosnici iz BiH i RH, napad, neslužbeno doznajemo, nije bio politički motiviran
Dalibor Milan i Lujo Ilić
 Cropix

Tik uz granicu Hrvatske i BiH sastanak Mjesne zajednice Gabela Polje (kako tvrdi MUP Hercegovačko-neretvanskog županije), na kojemu su, uz ostale, bili gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović te gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan prekinuo je - s bombom u ruci - T. Z. iz susjedne Gabele.

Iako su na sastanku bili dužnosnici iz BiH i RH, napad, neslužbeno doznajemo, nije bio politički motiviran, prethodile su mu "lokalne razmirice i nesuglasice koje je T. Z. otprije imao s gradonačelnikom Čapljine".

Sastanak je održan 6. svibnja u kući Luje Ilića, a domaćin je jučer u razgovoru za Jutarnji list ispričao kako je uopće došlo do (pokušaja) napada bombom te kako je napadača uspio savladati i time spriječiti tragediju.

Nije plastična, nego prava

- On je nepozvan došao u moju kuću. Nije on napadao mene ni gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, nego Smiljana Vidića. I moram vam reći da je u pitanju bila prava bomba jer se po nekim portalima pisalo da je bila plastična. On (T. Z.) je došao s prstom na osiguraču. Krenuo sam prema njemu, a on je uzviknuo:

"Ne prilazi, pobiću vas sviju". Bio je vidno alkoholiziran i dozivao je Vidića i Jovića. U jednom trenutku iskoristio sam njegovu nepažnju, ni sam ne znam kako sam mu uspio uzeti bombu i baciti je na obližnje boćalište. Nekako sam ga oborio na beton, zbog čega se i ozlijedio.

Bomba na svu sreću nije eksplodirala jer je osigurač bio napola izvučen - rekao nam je Lujo Ilić, koji je bombu kasnije razmontirao i predao policiji. Kaže da je srcem išao na nju.

- Pomislio sam, ljudi su moji gosti u mojoj kući. Ako će nekoga raznijeti, neka mene raznese - prepričava nam i naglašava kako osobno poznaje T. Z.-a i da je s njim u korektnim odnosima.

Zadržan 48 sati

– Ne znam što se to s njim dogodilo da s bombom dođe u moje privatno dvorište. Ako s nekim imaš neke nesuglasice, tražiš ga na njegovoj adresi. Netko ga je sigurno nahuškao na taj čin.

Žalosno je što na kraju nismo ništa dogovorili oko radova na nasipu za obranu od poplava i što je sastanak propao - rezolutan je Ilić. Neslužbeno doznajemo da je T. Z. u pritvoru zadržan 48 sati nakon čega je bio i hospitaliziran, no pušten je na kućnu njegu.

Komentar tog nemilog događaja jučer smo zatražili i od gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića.

- A ne, ne... Doviđenja - bilo je sve što nam je Vidić rekao prije nego što je prekinuo telefonski poziv.

U poruci smo ga potom upitali što zna o napadaču, a što o motivu napada, tko je bio sve na sastanku... ali do zaključenja broja nije nam odgovorio.

Gradonačelnik Metkovića rekao nam je da ne zna ništa o napadaču, pa tako ni o motivima, te da napadu nije svjedočio do kraja jer je "baš bio na odlasku".

- Sastanak je održan na poziv mjesne zajednice, a tema je bila obrana od poplave i gradnja nasipa. To nije prvi takav sastanak na tu temu - kaže Milan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 16:59