NEVJEROJATAN PREOKRET

‘Naredili su mi da ubijem Alena, a ja sam ga poznavao. Našli smo se u pizzeriji i smislili plan‘

Nesuđena žrtva Alen B. potvrdio je istražiteljima da je sa Štimcem dogovarao kako će nalogodavcima objasniti da ga ne može pronaći

Prvooptuženi Viktor Milaković (u prvom planu) na Facebooku je često objavljivao fotografije sa svojim dečkima, od kojih su neki, kao Leo Zdenjak (krajnji lijevo), također završili iza rešetaka

 Facebook

Bio je osumnjičen da je angažiran kao plaćeni ubojica. Njegovi navodni nalogodavci za naručenu likvidaciju predali su mu i Magnum 357 kojim je trebao obaviti likvidaciju, no meta mu je neprestano bježala.

Ili se ne bi pojavila kada ju je čekao u zasjedi ili je napustila zemlju i nije se znalo kada će se vratiti. Međutim, kako će se razotkriti, u jednom od najnevjerojatnijih preokreta u povijesti hrvatske kriminalističke prakse, nesuđeni je plaćeni ubojica, čim su ga navodni nalogodavci angažirali, prvo nazvao metu i upozorio je da joj rade o glavi.

Štoviše, od tog trenutka pa nadalje, kako su obojica poslije ispričala, Goran Štimac (49) i njegova nesuđena meta Alen B. redovito su održavali kontakte, fizički se sastajali po lokalima te dogovarali kako će Štimac navodnim nalogodavcima ubojstva objasniti da nikako ne može pronaći Alena B. i ubiti ga, a kako će se Alen B. istodobno sakrivati od ubojstva.

Čak i kada je prije godinu dana uhićen s ostalim osumnjičenicima te je USKOK nad njim otvorio istragu zbog pripremanja teškoga ubojstva Alena B., nijedan od njih dvojice nije spominjao da su već mjesecima u konspiraciji. Štimac se na ispitivanjima branio šutnjom, a Alen B. je kao svjedok jedino govorio o svojem kretanju, opovrgnuvši da poznaje Štimca.

Šutio 11 mjeseci

Poslije su, međutim, obojica rekla da je takav bio dogovor kako bi se Štimcu dalo vremena da skloni svoju obitelj od bijesa njegovih nalogodavaca kad shvate da ih je cijelo vrijeme vukao za nos. Do preokreta je došlo krajem studenoga, nakon što je Štimac punih 11 mjeseci bio osumnjičen za pripremu ubojstva Alena B. te se uskoro zbog toga protiv njega trebala podignuti i optužnica. Štimac, koji se dotad branio šutnjom, zatražio je da ga se ponovno ispita te je iznio čitavu ovu priču, a njegovu verziju ubrzo potvrđuje i Alen B., kojega na svjedočenje poziva USKOK.

"Darko Jandrić (jedan od okrivljenika, op. a.) rekao mi je u travnju 2021. da treba za njega nekoga propucati. Bio sam mu dužan oko 10.000 eura jer je iz mojega stana ukraden novac koji je pripadao Jandriću. Kada mi je rekao da se radi o Alenu, prešutio sam mu da se poznajemo, ali sam o svemu obavijestio Alenova i mojeg zajedničkog prijatelja te smo dogovorili sastanak. Prvi smo se put našli u pizzeriji u Španskom i bio je prisutan taj naš zajednički prijatelj, čije ime ne želim otkriti. Tada sam rekao Alenu tko me je angažirao da ga ubijem i sve drugo o tome.

image

Leo Zdenjak, Viktor Milaković i Darko Jandrić u Bogoti u Kolumbiji

Facebook/

Plan likvidacije

- Dan poslije sastanka Jandrić mi je donio kriptirani mobitel s aplikacijom Anon te sam shvatio da Jandrić već dosta zna o Alenovu kretanju i životnim navikama. Dogovor je bio da ga ubijem idući tjedan. Ponovno sam se sastao s Alenom i tada smo se dogovorili da ćemo razmjenjivati informacije dok ću Jandriću sa zakašnjenjem prenositi informacije o njegovu kretanju kako bi se mogao skloniti na vrijeme. Jandriću sam rekao da sam čekao Alena ispred kuće kako bih ga ubio, ali da se nije pojavio.

Alen je tada napustio Hrvatsku i otišao u Španjolsku, a Jandrić je počeo sumnjati da mu muljam te je tražio da mu vratim pištolj i predujam koji mi je dao. Pištolj sam mu vratio, a novac sam uložio u stan. Kokain sam pošmrkao", ispričao je Štimac, pojašnjavajući da na kraju do likvidacije nikada nije došlo jer su i on i Jandrić sljedeći put kada su se našli primijetili da ih prati policija, a aplikacija Anon u međuvremenu je pala.

Čitavu Štimčevu priču potvrdio je i Alen B. Darko Jandrić, pak, poriče optužbe te je sada protiv njega podignuta optužnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:15