PRESUDA

Narkoobitelj Weber se nagodila i dobila puno blaže kazne

U dva navrata se s optuženičke klupe čulo: ‘Hvala’. Bilo je upućeno sucima
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Na ukupno 30 godina i osam mjeseci zatvora jučer je na Županijskom sudu osuđena deveteročlana skupina na čelu s Borisom Weberom (39) , koju je USKOK teretio za organiziranu preprodaju kokaina, amfetamina i marihuane.

S djevojkom sakrio oružje

Nakon što se suđenje toj zaprešićkoj skupini, sastavljenoj većinom od članova obitelji Weber, razvuklo na gotovo godinu dana, pri čemu su optuženici mahom negirali krivnju, jučer se ipak dogodio preokret. Očito je u samom finišu suđenja postignuta svojevrsna nagodba s tužiteljstvom, tako da su optuženici redom priznali krivnju. Stoga su dobili zatvorske kazne mahom ispod zakonskog minimuma.

Jedino je prvooptuženi Boris Weber, kao organizator spomenutog “obiteljskog posla”, dobio kaznu iznad minimalnih pet godina te je ostao u pritvoru. Za trgovinu drogom izrečeno mu je pet i pol godina, a za ilegalno držanje tri pištolja s prigušivačima dobio je godinu dana, pa je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.

Njegov sin Karlo (21) dobio je četiri godine zatvora, kao i Kristijan Gorupić i Martina Uroić. Krešimir Grgos osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora, Hrvoje Kelić tri godine i deset mjeseci, a brat prvooptuženika Robert Weber dvije godine, dok je njegova supruga Ivana dobila dvije godine i dva mjeseca zatvora.

Na šest mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine osuđena je Nikolina Barač koja je pomagala svom dečku Borisu Weberu da sakrije oružje.

Pušteni iz pritvora

Svi osim prvooptuženog pušteni su iz pritvora u kojemu su od kolovoza 2008., kada su uhićeni u policijskoj akciji kodnog imena Terminal.

Teretilo ih se da su tijekom te godine kontinuirano nabavljali, prepakiravali i preprodavali drogu.

Prilikom pretresa kod njih je pronađeno 20-ak grama heroina, 10 grama kokaina, 30 grama marihuane i manja količina amfetamina, miješala za povećanje mase, digitalne vage i spomenuto oružje s prigušivačima i streljivom.

Optužnica je obuhvaćala i četiri konkretne preprodaje droge konzumentima u tom razdoblju.





Zadovoljni kaznama

S obzirom na priznanja optuženika, predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Jasna Smiljanić navela je da nema potrebe obrazlagati zbog čega su proglašeni krivima, te se prvenstveno osvrnula na izrečene kazne.

Pritom je ponovno istaknula priznanja kao glavnu olakotnu okolnost zbog koje je sudsko vijeće, sukladno stavu nadležne zamjenice ravnatelja USKOK-a, primijenilo zakonske odredbe o ublažavanju kazni.

Optuženici su bili bili vidno zadovoljni kaznama koje su im izrečene, posebno oni kojima je istovremeno ukinut pritvor, tako da se s optuženičke klupe u dva navrata čulo: “Hvala!” upućeno sudskom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 00:00