IZVANREDNA PRESICA POLICIJE

‘Nas je bilo samo 16, a njih nekoliko stotina, bili smo nadjačani, morali smo pucati‘

"Napad je izvršen i raketama i pirotehničkim sredstvima, a znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji"
 Vanesa Pandzic/Cropix

Policija je na izvanrednoj konferenciji za medije danas iznijela detalje teškog incidenta, odnosno sukoba s navijačima Hajduka kod benzinske postaje Desinec.

Na presici su govorili zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović te zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.

Uz njih, na konferenciji će sudjelovati i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek te voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović.

Podsjetimo, u masovnom sukobu između pripadnika Torcide i policije sudjelovalo je više stotina osoba pri čemu su policajci ranili dvije osobe, a ozlijeđeno je i desetak policajaca. Svi ozlijeđeni su izvan životne opasnosti, a jedan muškarac koji je zadobio prostrjelnu ranu desne potkoljenice je operiran u Općoj bolnici Karlovac.

Načelnik PUZ-a Marko Rašić iznio je detalje napada.

- Sve smo poduzeli kako bi ova utakmica prošla u najboljem redu. Mjere osiguranja su postavljene u petak od 16 sati. Uspjeli smo poduzeti preventivne radnje. Na stadionu smo pronašli pirotehnička sredstva, igrači su došli bez incidenta, bez incidenta smo u sterilnu zonu doveli 1500 navijača, ništa nije ukazivalo da može doći do ovog incidenta. Sve što se događalo, mimo ovog incidenta, prošlo je u najboljem redu. Imali smo privedenu 21 osobu, od čega dvadeset domaćih, remećenje javnog reda i mira i slično te konzumiranje alkohola.

Osam osoba je dovezeno na Prekršajni sud, ostale su puštene. Početkom utakmice navijači Torcide nisu htjeli postupiti po ušputama organizatora, nisu htjeli na stadion. Na njihovo traženje organizirali smo pratnju i bez ikakvih problema, 261 vozilo je krenulo prema Splitu. Bez incidenta su izvučeni iz grada, ušli na autocestu.

Dolaskom u zonu Desinec namjerno se kolona zaustavlja, zauzimaju sve trake, blokiraju naše policijske službenike kojih je u pratnji bilo oko 100. Izlaze iz vozila i namjerno idu s paljenjem bengalki koje su bacali na policijske službenike, bacaju rakete, koriste sva raspoloživa sredstsva za nanošenje ozljeda, od remenja, do staklenih boca, teleskopskih palica, hladnog oružja, trgali su znakove s ceste, koristili su aparate za gašenje požara i na jedan nehuman način su izvršili napad na 16 policajaca kojima zbog blokirane ceste nije bilo lako doći u pomoć, morali su se pješice probijati.

Bili su prisiljeni primijeniti vatreno oružje kako bi zvali u pomoć i zastrašili te odbili napad na sebe i na osobe u benzinskoj postaji. Bacali su sva sredstva na benzinsku postaju, policajci su bili prisiljeni upotrijebiti vatreno oružje. Tri policajca su uporabila vatreno oružje. Dvojica su pucala u zrak, jedan četiri hica, a drugi osam. Treći je ispalio osam hitaca u zrak, a nakon toga 11 u tlo. Od rikošeta je došlo do ozljeđivanja dvojice, jedan u visini rebara, drugi je dobio metak u potkoljenicu. Službenici PU karlovačke pješice idu prema tamo i oni su zaustavljeni te uz sva upozorenja i naredbe te suzavac su bili prisiljeni ispaliti. Jedan policajac je ispalio dva hica u zrak, uspjeli su se probiti da pruže pomoć kolegama koji su bili okruženi i zabarikadirali se u policijsko vozilo. Dobro je da nisu zapaljeni u službenom vozilu.

Stigla je pomoć, uspostavlja se red i mir, navijači se potiskuju. Jedan dio navijača prešao je na trak iz smjera juga, uspjeli su ih vratiti kako ne bi ugrozili svoj ali i život vozača. Dva navijača su ozlijeđena vatrenim oružjem, jedan je teže, drugi je samo okrznut. Imamo informaciju da su se i danas tijekom dana u Splitu javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. On je liječnički obrađen i nije zadržen na liječenju. Doznali smo i da se javio još jedan navijač u Splitu, da bi se moglo raditi o prostrijelnoj rani. Sve skupa je ozlijeđeno 35 osoba, od čega 15 navijača i dvadeset policajaca, no taj broj će vjerojatno varirati ako se još netko javi liječnicima.

Cesta je bila zatvorena zbog potrebe očevida. Završen je iza 11 sati, obrađeno je preko 100 predmeta. Privedene su 43 osobe. Sumnjiči ih se za izazivanje nereda. U tijeku je njihovo dovođenje državnom odvjetništvu, svi će u zakonskom roku biti dovedeno na ispitivanje - kazao je.

Dodao je da ne zna koji je povod napada, te da nije bilo spoznaja da bi moglo doći do ovako brutalnog napada.

Barić je istaknuo da je policija bila daleko brojčano nadjačana.

- Došlo je do narušavanja javnog reda i mira, policija je postupala s ciljem zaštite života. Bila je to utakmikca visokog rizika. U svim tim situacijama odgovorno pristupamo izradi sigurnosnih procjena i planova. Imamo iskusne djelatnike koji znaju osiguravati takve utakmice, rečeno je na početku konferencije.

- Osiguranje utakmice je provedeno s najveće razine, utakmicom je rukovodio načelnik PU i sam sam bio tamo. Danas mjere ocjenjujemo kao jako dobre. Dokaz je cijela sezona koja je odrađena s niz visokorizičnih utakmica bez incidenata. Iz medijskog prostora uočavamo da se kao problem krije nemogućnost ulaska navijača Torcide s transparentom na stadion. Organizator je prije četiri dana dao uputu navijačima Hajduka koja je procedura, da se dva sata ranije dođe na pregled i postavlja transparent. Oni su se na to oglušili i htjeli su ući s transparentom odmah prije utakmice. To je u nadležnosti organizatora utakmice, policija tu ne donosi odluke, rečeno je.

- Nakon toga, svi navijači su ostali vani, bili su mirni i nakon početka utakmice izrazili su sami želju da bi se uputili u smjeru Splita. Formirali smo kolonu od oko 260 vozila s oko 100 interventnih policajaca. Na postaji Desinec je bilo 8 interventnih djelatnika i osam iz policijske uprave, cijela trasa je bila osigurana. Ništa nije davalo da će se ovako nešto dogoditi. Odjednom su stali, blokirali sva tri traka i zaustavili promet. Krenuli su u napad na policajce koji su osiguravali Desinec, rečeno je na presici.

- Kolege su bile desetorostruko brojčano nadjačane, 16 kolega je bilo, a počinitelja nekoliko stotina. Napad je izvršen agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, aparata za gašenje požara i policijski službenici su izdali upozorenja i zapovijedi da se prestane. Upotrijebili su sredstva prisile, palice, ni to nije dalo rezultata. Ispalili su nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja. Takav postupak dao je rezultat da su se povukli, to je dalo rezultata, snage su imale vremena pješice pritrčati i raditi na uspostavi reda i mira, rečeno je.

- Velik broj navijača je bio uključen u napade, veći broj službenika je postupao, policija intenzivno radi na istrazi svih okolnosti kao i na istrazi postupanja policijskih službenika, molim vas za vrijeme. U medijskom prostoru ima napisa koji imaju cilj napraviti razdor između policije i građana. Imamo napise da je postupala "mamićevska" policija, to smatramo uvredljivim, pogotovo kada znamo da je 20 policajaca ozlijeđeno. Radili smo svoj posao u cilju zaštite života kolega i svih tih napadača. Napad je izvršen i raketama i pirotehničkim sredstvima. Znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji. Možete zamisliti da je došlo do zapaljenja ili eksplozije benzinske postaje, o kakvim razmjerima bismo onda govorili. To je bila prava opasnost. Ako nekom nije jasno, hrvatska policija bila je u službi hrvatskih građana, rečeno je uvodno na konferenciji.

Zamjenik ŽDO u Velikoj Gorici Dražen Diklić rekao je da je noćas proveden očevid u Desincu.

- Radi se o početnoj fazi kriminalističkog istraživanja, suzdržat ću se od komentara. Uslijedit će brojne radnje. Utvrdit ćemo sve okolnosti. Rano je govoriti o kaznenoj odgovornosti navijačke skupine, odnosno, pojedinaca iz te navijačke skupine. Istražit će se sve okolnosti, sve sudionike događaja, je li bilo propusta i u radu službi, kazao je Diklić.

On je pojasnio da se radi o osobama od 18 do 21 godinu, ali je bilo i starijih. Organizirane su ekipe koje će procesuirati, radi se o većem dijelu prijavljenih, mobilizirane su i dodatne snage kako bi se sve moglo procesuirati u zakonskom roku.

Rašić je dodao da je jedna privedena osoba maloljetnik, drugi su stariji.

- U kombi su se zatvorili pripadnici interventne policije. Spasili su se pucajući, a spasili su ih i kolege. Napadači nisu prestajali.

Rečeno je da je napad bio planiran i dogovoren.

- Napad je najprije krenuo na ulasku u benzinsku postaju, a zatim sa stražnje strane. Tu je došlo do razdvajanja snaga koje su morale postupati na dva dijela. Pojačanje je moralo doći trčanjem. Prilikom pretrčavanja su također napadnuti. Nedostatak vode? Je li to opravdan razlog da se ugroze životi policajaca? Neka javnost sama dođe do zaključka. Brojčano su bili nadjačani, životi su im bili ugroženi, a kroz pirotehnička sredstva svi su bili u opasnosti. Potrebno je staviti stvari u kontekst. Po svemu što je mogući ishod da, iako je to teško i rano reći, da, moglo je doći do smrti policajca - rekli su u policiji.

Rašić je otkrio da će biti formiran posebni tim.

- Sve objave se analiziraju, donijet ćemo ocjenu, još nismo sve analizirali. Radimo.Ništa ne ukazuje da bi moglo biti prekoračenja ovlasti.

Sve utakmice visokog rizika pažljivo se pripremaju, tako će biti slučaj i u idućima. U obzir se uzima i ovaj događaj.

- Bit ćemo jamac sigurnosti da se provedu na siguran način. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći da sve bude u redu, to nam je glavni zadatak.

- Potvrđeno je i da je u jučer 18.50 došlo do kraće tučnjave između Torcide i BBB-a. Privedeno je pet osoba. Jedan je lakše ozlijeđen. Prekršajno su procesuirani. U 23 sata na Maksimirskoj cesti skupina domaćih navijača je udarala po tramvaju te su blokirali promet. Policajce je napalo 50-ak osoba, bacali su na njih staklene boce, čaše i druge predmete. Taj napad je brzo odbijen te je kriminalističko istraživanje u tijeku. Kontakt s navijačkim skupinama je loš, tu je zid šutnje između njih, a i između nas i njih. Što se troškova osiguranja tiče, organizator je dužan sudjelovati u dijelu ali koji se tiče sportskog objekta. U tom perimetru svaki policajac je dijelom financiran od organizatora. Vanjski dio ne može ići na trošak organizatora prema zakonu. U ovom trenutku nemam podatak koliko je cijela ova akcija koštala - kazao je Posilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 08:26