ČAZMATRANS NA METI

‘Naš Peđa autobuse obožava...‘: Najpoznatiji hrvatski kradljivac buseva osumnjičen za novi lopovluk

Predrag je do sada ukrao više desetaka autobusa, kamiona i automobila. U zatvoru je zbog krađa vozila proveo više od 12 godina.
Ilustracija, policija i autobus Čazmatransa
 Ranko Suvar/Cropix

Najpoznatiji hrvatski kradljivac autobusa Predrag Kojadinović (52) iz okolice Bjelovara opet je u akciji, piše Mojportal.hr.

Naime, kako neslužbeno doznaje Mojportal.hr, upravo je on osumnjičen za krađu Čazmatransovog autobusa, koja se dogodila u razdoblju od 14. do 17. svibnja, u Velikim Sredicama kod Bjelovara.

Vozač autobusa je ostavio ključ u bravi, a lopov je iskoristio priliku, sjeo u autobus i malo se provozao. Autobus je pronađen nedaleko naselja Šemovci u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Policija je za njim tragala sve do jučer kada ga je napokon pronašla i kazneno prijavila zbog kaznenog djela 'Neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari'.

Predrag je do sada ukrao više desetaka autobusa, kamiona i automobila. U zatvoru je zbog krađa vozila proveo više od 12 godina.

Pijan prijetio policajcu

Prema pisanju portala Danica.hr, u siječnju ove godine osuđen je na šest mjeseci bezuvjetnog zatvora jer je pijan nožem prijetio bivšem policajcu, koji ga je često obrađivao, da će ga ubiti. Krenuo je nožem prema njemu, ali su ga svladali.

Kojadinović je dosad zbog kaznenih djela pravomoćno osuđivan čak 46 puta, uglavnom zbog krađe autobusa i kamiona te ugrožavanja sigurnosti prometa.

No, 1993. osuđen je i za ubojstvo na mah za što je na zagrebačkom sudu dobio četiri godine zatvora. Godinu ranije dobio je 18 mjeseci zatvora zbog sprječavanja policije u obavljanju dužnosti.

- Žalim zbog toga. Znam da mi život prolazi iza rešetaka, a ja se samo želim skrasiti i zaposliti kao vozač kod nekog. Dajte mi da vozim, može i u zatvoru, pod nadzorom - rekao je svojedobno Predrag dok je služio kaznu u zatvoru u Lepoglavi.

Nasamario HAK-ovce

Predrag je svoj prvi autobus ukrao 1986. godine nedugo nakon svog 18. rođendana.

- Sjećam se kako smo ga prvi put uhvatili. Pao je snijeg, a on se usred noći ušuljao na naše parkiralište i ukrao Mercedesov kamiončić. Vozio se većinu noći, a pred jutro ga je vratio. Ujutro je po kamion došao vozač i vidio tragove u snijegu. Iako je Predrag sve vratio na svoje mjesto, vozaču se učinilo da nešto nije u redu - rekao je svojedobno za Jutarnji list tadašnji šef bjelovarske poslovnice Čazmatransa.

Nakon 20 dana u Čazmatrans je došao račun od HAK-a. Naime, Predrag se vozio po autocesti i zbog snijega sletio u jarak. Pozvao je pomoć na cesti, predstavio se kao vozač Čazmatransa, oni su ga izvukli i Čazmatransu poslali račun. No, nikad im nije oštetio ni jedno vozilo niti ga je pokušao preprodati.

Rodom iz Kupinovca

Predrag je najviše autobusa, njih sedam, ukrao 2000. godine. Budući da je cijeli život htio voziti autobus, majka mu je 2004. godine ispunila želju i uplatila tečaj vožnje za D kategoriju, onu za autobuse. Navodno je položio i C kategoriju, za kamione, i E kategoriju, za kamione s prikolicom. Kad je upisao toliko željenu D kategoriju, morao se javiti na novo izdržavanje kazne u Lepoglavu.

Susjeda poznatog kradljivca autobusa, koji je rodom iz Kupinovca pored Bjelovara, ispričala je kako su, čuvši da je ukraden Čazmatransov autobus, odmah posumnjali da je njihov Peđa opet bio u akciji, piše Mojportal.hr.

Naime, upravo su ga par dana prije krađe vidjeli u selu u koje povremeno navrati kako bi pozdravio svoje poznanike.

Otac mu ubijen na kolodvoru

- On je prodao svoje imanje u Kupinovcu i zadnje što znam je da je s nekom ženom živio u Velikom Grđevcu. Inače je jako miroljubiv, sa svima nama rado popriča, popije gemišt, a mi ga nikada ne pitamo za njegove poroke. Očito je da je bolestan i da izvan zatvora ne zna živjeti - kaže mještanka Kupinovca i dodaje kako on samo želi biti vozač autobusa.

Podsjeća kako je on svojevremeno i bio profesionalni vozač koji je vozio ture izvan zemlje, iz Norveške u Francusku. Tradicija vozača u njegovoj obitelji postoji desetljećima, a kao mali dječak često se vozio autobusima te ih je očito jako zavolio. Susjeda nam je rekla i kako je njegov otac davno ubijen upravo na autobusnom kolodvoru, tako da ta priča ima i svoju ne tako lijepu pozadinu.

Uvijek sve prizna

- Znamo svi kako bi naš Peđa i sada trebao biti u zatvoru, no budući da je bolestan, on odlazak u zatvor neprestano odgađa. Zato smo svi posumnjali da je opet otišao u akciju. Ako je on ukrao taj autobus, sigurno će to priznati policiji. Uvijek prizna, a čak se voli i fotografirati u autobusima. Njemu je cilj malo se provozati, prevesti kojeg putnika, nema on nikakve loše primisli i definitivno nije nasilan - odaje mještanka koja dobro poznaje pozadinu ove neuobičajene priče.

Legende o njegovim pothvatima beskonačne su. Jednom je ukrao autobus i ispred nosa vozaču redovne linije kupio ljude na stanicama te ih uredno razvozio po voznom redu. Išao je i na more, i tada do Opatije vozio ljude koje je usput pokupio. Nekima je naplatio kartu i novac ostavio u blagajni autobusa, pisao je svojedobno o njemu Jutarnji list.

Bolestan na vozila

- Sjećam se da je ukrao autobus pa onda po Višnjevcu i Martincu kupio žene koje su prodavale voće i povrće te sve odvezao na bjelovarsku tržnicu. Takav vam je bio, dobar čovjek, ali bolestan na vozila - rekao je tada za Jutarnji jedan njegov poznanik.

Je li Predrag patološki opsjednut kleptoman ili normalan čovjek s “pomaknutim” pogledom na život? Odgovor je negdje između. Psihijatri su ga više puta vještačili i utvrdili da je Predrag u trenucima krađa dokazano bio ubrojiv.

No, nisu sve njegove krađe prošle bez posljedica. Tijekom krađe 1989. godine ostao je bez goriva pa je parkirao autobus nasred ceste i otišao. U njega se zaletio drugi autobus i pritom je poginulo troje ljudi. U jednoj vožnji autobusom ranih devedesetih sletio je s ceste i ubio 16-godišnjaka. Kada je 1992. ukrao cisternu u Zagrebu, za njim je krenula policijska potjera. Policajci su i zapucali, ali su ranili jedan drugoga, a Peđu nisu zaustavili, pisao je Jutarnji list.

Ukrao kamion Hrvatskih šuma

- Želim imati vlastiti kamion kojemu bi na ceradi pisalo moje prezime. To bi bio najveći udarac svima koji misle da sam najgori kriminalac i koji me osuđuju. Znam da me nakon svega nitko neće zaposliti, zato se sam moram snaći i konačno postati - profesionalni vozač - rekao je Predrag prije deset godina.

No, ne voli Predrag samo autobuse, znao je on krasti i kamione. Iz Hrvatskih šuma su nam potvrdili kako je u noći s 25. na 26. studenog 2000. godine iz dvorišta Hrvatskih šuma, Radne Jedinice Prijevoz Mehanizacija Graditeljstvo, ukrao kamion i prikolicu za prijevoz trupaca.

Odvezao se u smjeru Slavonije i napustio ga prije Vukovara, kada mu je nestalo goriva. Portir koji je u vrijeme krađe napustio radno mjesto dobio je izvanredni otkaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:01