OSUMNJIČENI MEĐUNARODNI SVODNIK

NASAMARIO OBITELJ Založili za njega svu imovinu, a on izašao iz pritvora i organizirao elitnu prostituciju u Njemačkoj

Darko Zunec nagovorio je punca i prijateljicu da založe kuće, izašao je na slobodu i opet organizirao prostituciju

Darko Zunec (50), kojega državno odvjetništvo u dva slučaja tereti za organiziranje prostitucije, a čija je rodbina kao garanciju njegova puštanja na slobodu založila vlastite nekretnine vrijedne četiri milijuna kuna, i koji je još prije slučaja Milana Bandića umalo postao prva osoba kojoj je sud tu imovinu gotovo oduzeo zbog kršenja jamstva da neće ponoviti djelo, ipak bi na kraju mogao pobijediti u pravnoj bitki da zadrži nekretnine.

Nakon što je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog suda nedavno donijelo odluku da se te nekretnine oduzmu, čime bi Zunec postao prva osoba koja bi bez jamčevine ostala jer je ponovila djelo tijekom trajanja uvjetne slobode, u slučaju se dogodio preokret.

Izričiti uvjeti

Najprije je zagrebački Županijski sud po žalbi Zunecova odvjetnika Marija Medaka ukinuo odluku o ovršavanju nekretnina, da bi zatim izvanraspravno vijeće Općinskoga suda donijelo potpuno drukčiju odluku u odnosu na prijašnju, da se odbija prijedlog za oduzimanje nekretnina koje su za njegovo puštanje na slobodu ponudili Zunecov punac i prijateljica. Nadali smo se da će sud odbiti prijedlog za oduzimanje nekretnina jer moj branjenik nije prekršio izričite uvjete jamstva. Ta je odluka nepravomoćna pa treba biti opezan kod donošenja ikakvih zaključaka, suzdržan je Medak.

Kuće vrijedne 4 milijuna

Razlog novoj odluci, prema stavu izvanraspravnoga vijeća, leži u tome da Zunec ipak nije prekršio uvjete jamstva budući da nije utjecao na svjedoke te nije napuštao mjesto boravka. Uvjet da ne ponovi djelo, pak, nije bio sastavni dio rješenja po kojemu je Zunec pušten iz pritvora uz jamčevinu iako je sucu dao obećanje da djelo neće ponoviti. Naime, Zunec je najprije početkom siječnja 2014. s još nekoliko osoba uhićen zbog podvođenja, a nakon što je nekoliko mjeseci proveo u pritvoru zamolio je punca da za izlazak iz pritvora založi obiteljsku kuću u Mariji Gorici, procijenjenu na 1,4 milijuna kuna. Zunecova pak obiteljska prijateljica založila je kuću od 2,6 milijuna kuna. Zunec je bio pritvoren po tri od četiri moguće pritvorske osnove: opasnosti od bijega jer je uz hrvatsko imao i njemačko državljanstvo, opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela. Nakon prijedloga o davanju jamstva, Zunec je sucu dao obećanje da neće bježati, utjecati na svodoke i ponavljati djelo. Nakon toga sud je donio rješenje u kojemu su kao uvjeti jamstva bili navedeni da se nekretnine oduzimaju ako pokuša pobjeći te ako pokuša utjecati na svjedoke, međutim mogućnost da se jamstvo oduzme ako ponovi djelo nije navedena. Do novog momenta u slučaju dolazi početkom 2015. kada USKOK ponovno uhićuje Zuneca u novom slučaju, a zbog optužbi da je iz Hrvatske organizirao prostituciju u Njemačkoj.

Veliki problem

Premda mu se u novom slučaju stavljalo na teret organiziranje međunarodne prostitucije za koje je zaprijećena visoka zatvorska kazna, pravi problem za Zuneca, a pogotovo za njegovu rodbinu koja mu je prilično naivno kao zalog za puštanje na slobodu dala čitavu životnu stečevinu, bio bi gubitak krova nad glavom. Da će biti doslovce izbačeni na cestu zbog “nepopravljiva zeta” postalo je još izvjesnije prije nekoliko mjeseci kada je sud donio prvu nepravomoćnu odluku o ovrsi. Radilo bi se o prvom takvom slučaju u Hrvatskoj otkada su prije nekoliko godina izmjene zakona dopustile da se jamstvo može odrediti i kao garancija da se neće utjecati na svjedoke i ponavljati djeo.

Suprotna odluka

Međutim, zagrebački Županijski sud ukinuo je odluku upozoravajući da ponavljanje djela ne postoji kao uvjet jamstva, a u ponovljenom slučaju Općinski sud je donio dijametralno suprotnu nepravomoćnu odluku, na koju ponovno postoji pravo žalbe.

Privremeno oduzeto 480 stanova i kuća

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) vodi evidenciju privremeno i trajno oduzete imovine stečene kaznenim djelima ili prekršajima. Ured raspolaže imovinom koja je trajno oduzeta u pravomoćno okončanim sudskim postupcima te upravlja privremeno oduzetom, ako se privremena mjera radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi, određena sudskim rješenjem, u svom sadržaju sastoji i od oduzimanja te imovine i povjeravanja na čuvanje i upravljanje Državnom uredu.

- Od 2011. godine sedam je nekretnina preneseno na upravljanje i korištenje Ministarstvu socijalne politike i mladih. Domu za psihički bolesne odrasle osobe darovana je informatička i kuhinjska oprema, jedan automobil darovan je Centru za rehabilitaciju, Crvenom križu darovano je medicinsko pomagalo, dok je jedan teretnjak, s obzirom na stanje, ekološki zbrinut uz naknadu uplaćenu u državni proračun. Jedan automobil dan je na korištenje državnom tijelu, a u 2014. na ime prodaje jednog oduzetog automobila uprihođena su sredstva u državni proračun u visini od 24.800 kuna. Na istom je natječaju prodan ručni sat zlatne boje i zlatni nakit te je uprihođeno oko 60.000 kuna, kaže Željka Šaponja iz DUUDI-ja.

Imovina se prodaje javnim natječajem, javnim prikupljanjem ponuda, a kriterij odabira najpovoljnije ponude je najviša ponuđena cijena; informacija o javnoj prodaji objavljuje se u visokotiražnom dnevnom tisku, na www.duudi.hr. (D. Butorac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:14