INCIDENT U ISTRI

Nasilje u osnovnoj školi: Petero starijih učenika pretuklo prvašića? Dijete završilo na Hitnoj

‘Zbog sumnje da je riječ o vršnjačkom nasilju koje se dogodilo na igralištu jedne škole, policijski službenici provode izvide te će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo‘

Ilustracija

 Denis Jerković/cropix

U Istri je prijavljen novi slučaj vršnjačkog nasilja među mlađim učenicima osnovne škole Jože Šurana u Višnjanu kraj Poreča. Kako saznajemo, incident se zbio u školskom dvorištu za vrijeme sportskih aktivnosti gdje su dvojica starijih učenika „napala” mlađega, a roditelji su sve prijavili policiji.

- U višnjanskoj osnovnoj školi je petoro starijih učenika pretuklo prvašića. Mali je završio na hitnoj pomoći, ravnatelj pokušava sve zataškati. Događaj se zbio 2.3 ožujka za vrijeme sportske škole na igralištu vani pred drugom djecom. Policija ne poduzima ništa, kao ni Centar za socijalnu skrb, a škola još manje. Višnjan je postao sredina nasilja i apsolutnog nereda i korupcije, stoji u anonimnoj prijavi poslanoj na našu adresu.

Neslužbeno saznajemo da je dijete nakon incidenta roditelj odveo na porečku hitnu. Nije se radilo o težim ozljedama, a djelatnici hitne roditelje su uputili na policiju. Da je sve prijavljeno, policija potvrđuje nam i Policijska uprava Istarska.

- Porečka policija 2. ožujka zaprimila liječničku prijavu o ozlijeđenom djetetu. Zbog sumnje da je riječ o vršnjačkom nasilju koje se dogodilo na igralištu jedne škole, policijski službenici provode izvide te će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo. Radi zaštite dobrobiti djeteta nismo u mogućnosti iznositi druge detalje događaja, kažu nam u istarskoj policiji.

Roditelji su odmah po saznanju o incidentu nazvali i ravnatelja škole Predraga Brgića. Nazvali su ga u 14 sati tog 2. ožujka, a on veli da u razgovoru s učitelja koji su bili s djecom ispred škole te pregledom nadzornih kamera nije utvrdio vršnjačko nasilje, već „naguravanje” dvojice starijih učenika s mlađim za vrijeme zajedničkih sportskih aktivnosti prvog i četvrtog razreda. No, svejedno kaže da je dijete tek danas došlo na nastavu.

- Nakon prijave nasilja sa strane roditelja, nije više bilo komunikacije. Dijete do danas nije bilo u školi. Trebao je doći u petak, ali smo imali online nastavu. Nije došlo jer se bojalo. A roditelji su nas tada nazvali i rekli da smo mi odgovorni za sve što se događa i onda je stala komunikacija. Prijavili su školu prosvjetnoj inspekciji, policiji i Centru za socijalnu skrb. No, mi nismo ništa zataškali i poučeni nedavnim iskustvom iz škole u Medulinu provjerili smo sve i poduzeli sve korake, objašnjava nam ravnatelj.

Ističe da je odmah po prijavi razgovarao sa četvero učitelja koji su bili s djecom za vrijeme aktivnosti "univerzalna sportska škola". Učitelji nisu primijetili nikakvo nasilje, nakon toga je dio učenika otišao kućama, među kojima je i napadnuto dijete, a dio se vratio na nastavu. To se vidi i na video snimkama nadzornih školskih kamera. Ravnatelj veli da je nakon toga išao pregledati baš te video snimke prostora gdje su se djeca zadržavala.

- Na toj snimci se jedino vidjelo naguravanje među djecom u zadnjim redovima dok im je učitelj bio okrenut leđima i pokazivao vježbe. Dakle jedino „nasilje” koje se dogodilo je naguravanje za vrijeme sata. Potom je po to dijete došla sestra i išao je kući. Isto tako, razgovarali smo i s učenicima četvrtog razreda i s njihovim roditeljima, govori nam ravnatelj. Potom su roditelji četvrtaša, koji su se naguravali, pozvani u školu te su zajedno pregledali snimku i složili se da to nije bilo primjereno ponašanje, navodi dalje.

- Održali smo razredno vijeće i donesena je preventivna mjera za dvojicu učenika da im se izrekne pedagoška mjera ukora s kojom su roditelji suglasni. Isto tako na razrednom vijeću dogovoreno je da se uvede školski preventivni program za taj razred, zaključio je ravnatelj višnjanske osnovne škole. Veli da su time oni završili svoju proceduru. Ostaje za vidjeti što će odlučiti ostale nadležne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:17