VELIKI INCIDENT

NASILJE U SREDNJOJ ŠKOLI Ravnatelj: 'Znate li što su mu radili dok je bio okrenut prema ploči?; JAVIO SE I PROFESOR 'Nažalost, opet bih to napravio!'

 
Arhiva
 / CROPIX

U Tehničkoj srednjoj školi u Čakovcu u utorak poslijepodne dogodio se incident u kojem su sudjelovali nastavnik i dva učenika 2. razreda, u dobi od 16 godina. Nastavnik je tijekom nastave fizički nasrnuo na dvojicu učenika, koji pritom nisu ozlijeđeni, te su i oni i njihovi roditelji odbili liječničku pomoć.

Kako su nam prepričali njihovi školski kolege, dvojica su učenika u utorak oko 17 sati poslijepodne tijekom nastave glasno razgovarala i smijala se te ih je profesor odlučio izbaciti sa sata zbog ometanja nastave.

- Profesor je “poludio” i jednog učenika prvo gurnuo prema vratima, a zatim ga uhvatio za vrat i udario rukom po glavi. Dok je pokušavao pobjeći, još ga je udario i nogom. Drugog učenika odveo je u svoj kabinet i mogli smo čuti da viče na njega i vrijeđa ga, a kasnije smo doznali i da ga je udario. Odmah smo zvali policiju, a brzo su došli i ravnatelj i školska psihologinja - ispričali su nam školski kolege dvojice učenika.

U PU međimurskoj potvrdili su nam da su dobili anonimnu dojavu da je u Tehničkoj školi u Čakovcu došlo do fizičkog nasilja, naglasivši da provjeravaju navode iz te anonimne prijave. Ravnatelj škole Dražen Blažeka rekao nam je, pak, da još utvrđuju što se točno dogodilo.

- Odmah sam došao u školu te razgovarao s profesorom i s jednim od napadnutih učenika. Nisam ni znao da je u cijelu priču bio uključen i drugi učenik dok me o tome nisu obavijestili mediji. Ponudio sam učeniku koji je napadnut da ga odvezem na hitnu, no i on i njegovi roditelji to su odbili. Fizičkih posljedica, dakle, nije bilo - rekao nam je ravnatelj Blažeka.

- Nije da ga pokušavam braniti, ali po mojim saznanjima, bio je isprovociran. Ispričao mi je da su ga učenici unatrag nekoliko tjedana gađali komadićima krede dok je bio okrenut prema ploči i da ih je više puta upozorio da to ne čine. Riječ je o starijem čovjeku pred mirovinom. Rekao mi je da takvo ponašanje više nije mogao trpjeti. To ga ne opravdava i njegova reakcija sigurno je neprihvatljiva, ali treba uzeti u obzir da je bio isprovociran. Dosad protiv njega nije bilo službenih prijava zbog nasilja ili bilo čega sličnog - naglasio je Blažeka.

U međuvremenu javio se i profesor Franjo Dragičević i za RTL ispričao svoju verziju priče.

- Ja sam odreagirao na način, kad sam ustanovio koji je učenik to napravio (bacio kredu), da sam ga gurnuo nogom, da ne kažem, nisam ga ozlijedio. Onda sam ga u kabinetu, nisam ga mlatio, ali sam gurnuo, isto tako drugog učenika. On je pljunuo na stol učenika, pa sam prema obojici primijenio isti tretman - rekao je profesor Franjo Dragičević koji kaže da već neko vrijeme pokušava smiriti razred razgovorom i drugim pedagoškim metodama, ali da je ovaj put izgubio kontrolu.

- Ja sam to napravio i da bi morao opet bi napravio, sram me da sam morao... Mene ne štiti sustav, mene ne štiti uprava škole, ravnatelji su ok, ali sustav nastavnike ne štiti - tvrdi Dragičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:10