KVARNER

NASRED CESTE KOD KRALJEVICE ODBAČENO 50-ak BAČVI PUNIH OTROVNE I EKSPLOZIVNE TVARI Policija traži počinitelja: 'Ovo je nepojmljivo, katastrofa!'

Ilustracija
 Greg Gard / Alamy / Profimedia

Nepoznata je osoba nasred županijske ceste između Križišća i Plasa kod Kraljevice ostavila oko 50 bačvi punih otrovnoga kalcijevog karbida, piše Dnevnik.hr.

Kako su bačve odbačene na vodozaštitnom području, a kalcijev karbid je tvar koja u kombinaciji s vodom oslobađa lako zapaljivi plin etin, dužnosnici Grada Kraljevice odmah su alarmirali nadležne službe. "U koordinaciji i komunikaciji s institucijama i tijelima inspektorata zaštite okoliša i policije već u ponedjeljak ujutro ćemo imati sastanak i ja se nadam da će to u ponedjeljak biti riješeno", rekao je Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice.

"Ovo je katastrofa. Nepojmljivo da je to na cesti koja je oko 500 metara udaljena od škole. Ovo je za osudu", rekao je Sanjin Juričić iz Križišća.

Kalcijev karbid se inače koristi za proizvodnju acetilena, koji se pak koristi za rezanje metala. "Postoje spalionice koje su specijalizirane za takvu vrstu otpada. Uglavnom se nalaze u izvoznim zemljama, u Hrvatskoj nema rješenja za to", rekla je Renata Stergar, voditeljica Odjela za zbrinjavanje opasnog otpada.

Na području općine Čavle početkom ovog tjedna također je odbačeno otprilike 30 bačvi kalcijevog karbida. Policija je u ovom slučaju uhitila počinitelja.

"Sumnjiči se da je tijekom 14. i 15. listopada na području Kikovice kod Rijeke neovlašteno odložio na tlo veću količinu opasnog otpada kalcijeva karbida, tzv. karbita, čime je ugrozio okoliš, ali i živote ljudi i životinja", rekli su za Dnevnik.hr iz policije.

Stručne službe opasan bi otpad na području općine Čavle trebale ukloniti u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:32