OBRAČUN U TESLINOJ

'NASTAO JE KOŠMAR, A ONDA SE ZAPUCALO!' Stanari otkrilli detalje noćne potjere; TKO JE OPASNI BJEGUNAC Nezaposleni mesar koji baš ne voli policiju!

 
Ilustracija
 Goran Mehkek / Hanza Media

U sukobu s provalnicima Markom D. (30) i Juricom M. (29) koje je policija jučer oko 2 sata nakon ponoći zatekla kako provaljuju u kiosk Tiska u Teslinoj ulici na splitskom Spinutu, policajci su starijeg provalnika koji ih je napao nožem ustrijelili pištoljem u nogu.

Slomio ruku

U potjeri za lopovima četvorica su policajaca ozlijeđena, od kojih jedan teže jer je pao i slomio ruku. Splitska je policija priopćila da su dvojica provalnika, nakon što su ih policajci zatekli u provali, počela bježati, a Marko D., nakon što su ga policajci sustigli, izvadio je nož i njime napao policajca.

Policija tvrdi kako su mu zapovijedili da baci nož, no da je on nastavio s napadom, nakon čega su oni najprije pucali u zrak, a kasnije ga ustrijelili u nogu. Obojica provalnika su uhićena, no onaj ranjeni prevezen je u bolnicu s policajcima, od kojih je jedan slomio ruku pri padu, drugi je porezan po ruci, a druga dvojica su zadobila površinske ozljede.

Kako se, pak, neslužbeno doznaje, situacija se uživo odvijala puno dinamičnije. Oko dva u noći policija je od građana dobila dojavu da nepoznati muškarci odvaljuju stražnji dio metalnog kioska s ciljem da, kako se kasnije utvrdilo, ukradu cigarete. Policija je reagirala po dojavi, no u blizini su se slučajno našli pripadnici interventne policije, koji su odmah upućeni na intervenciju. Kada je policija došla do kioska i ondje ih zatekla, dvojica su se provalnika dala u bijeg, svaki u svojemu smjeru.

Split, 01058. 
Kiosk Tiska u Teslinoj ulici ispred kojeg se nocas dogodio sukob pljackasa i policije. U sukobu je ozlijedjeno cetvoro ljudi.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX
Kiosk Tiska u splitskoj Teslinoj ulici ispred kojeg se dogodio sukob pljačkaša i policije

Policajci su brzo sustigli Juricu M., koji navodno nije pružao otpor pri uhićenju, no jedan od policajaca je, hvatajući ga, pao i slomio ruku. Potjera za starijim provalnikom, Markom D., bila je puno teža. Naime, u trenutku kad su ga policajci sustigli, izvadio je nož te se odlučio suprotstaviti policajcima. Jednoga od njih, koji ga je pokušao razoružati, porezao je nožem po ruci, a druge je izudarao rukama i nogama. No, policajac je ovaj put izvadio i pištolj i zapucao, najprije u zrak, a zatim prema Marku D., pogodivši ga s dva hica u jednu nogu. Na mjestu događaja pronađeno je ukupno šest čahura iz policijskog pištolja, a očevidom će se rekonstruirati točan slijed događaja. Nakon ranjavanja Marko D. je pao i tek je tada, pred uperenim pištoljem, pristao odbaciti nož.

Potekla krv

Stanari Tesline ulice ne prestaju prepričavati filmsku akciju koja im se odvijala pod prozorom.

- Iz sna su nas trgnuli povici s ulice: ‘Stani. Ruke gore! ‘Ajmo, lezi dolje!’ Policija je preplavila ulicu. Nastao je košmar, hrpa ljudi u pokretu, a odjednom se i zapucalo. Nismo odmah znali što se događa ni tko je ranjen. Tek nakon što je otišla Hitna pomoć, a drugi se policajci razbježali po ulici, neki od nas stanara spustili su se na ulicu kako bi vidjeli što se događa. I tada smo doznali za neuspjeli pokušaj provale tijekom koje je potekla krv - prepričala je za Jutarnji list jedna od stanarki zgrade ispred koje se odvijala noćna drama.

O samim protagonistima kaznenog djela susjedi ne znaju ništa. No, načuli su, otkrivaju, da su obojica iz jednog od sedam Kaštela.

I doista, kako neslužbeno doznajemo, Marko D. već dulje vrijeme ima posla s policijom. Riječ je o mladiću koji je po zanimanju mesar, ali je nezaposlen. U kaznenoj evidenciji prikupio je više pravomoćnih presuda, i to zbog krivotvorenja isprava i napada na službenu osobu, zbog čega je dobio godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Zbog krivotvorenja isprava, obijesne vožnje i prisile nad službenom osobom osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu, od čega je 17 mjeseci zatvora, a preostalih 18 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od pet godina.

Bježao policiji

Njegov posljednji krimen, koji je rezultirao optužnicom krajem veljače ove godine, datira od 30. lipnja 2017., kada je oko 15.15 sati u splitskoj Solinskoj ulici na motociklu Honda bez registarskih oznaka bježao policajcu na čije se svjetlosne i zvučne signale oglušio. Policajac ga je ipak uspio nekako prisilno zaustaviti i legitimirati, a dok je svog šefa smjene obavještavao o postupanju, Marko D. je naglo upalio motocikl te krenuo na policajca, kojeg je motociklom udario u nogu. Zbog napada na službenu osobu splitsko tužiteljstvo za njega traži dvije godine zatvora te da mu se opozove 18 mjeseci uvjetnog zatvora pa da ga se u konačnici osudi na ukupno tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:11