PROCES

Nastavak suđenja ‘tati Slavenu‘: Novac udruga završio i na korisničkom računu Pokerstarsa

Stotine tisuća kuna koje su namijenjene djeci s poteškoćama završilo je na računu pokeraške aplikacije

Slaven Vujić na sudu

 Davor Pongracic/Cropix

U nastavku suđenja Slavenu Vujiću poznatijem javnosti kao Tata Slaven, a koji je protekla dva mjeseca proveo humanitarno na ukrajinskoj granici, u sudnici Županijskog suda u Velikoj Gorici analiziralo se, nakon provedenog knjigovodstveno-financijskog vještačenja u kolikoj je mjeri donirani novac Vujić doslovno prokockao.

Pa je tako otkriveno da je dio od više stotina tisuća kuna koji su bili na računima Vujićevih udruga Senzori i Grad Anđela između ostaloga završilo i na korisničkom računu Pokerstars.

Sporne pozajmice

Odgovarajući na pitanja tužiteljice mogu li se uplate i isplate vezane uz kockanje vremenski povezati sa korištenjem kartica udruga Senzori i Grad anđela te da li se datumi iz inkriminiranog perioda podudaraju, vještakinja je rekla da korespondiraju na uzorku kad se usporede iznosi na tabelama uplata na Pokerstars sa tabelama korištenja bankovne kartice Udruge Senzori na ime Slaven Vujić. Vještačenje je pokazalo i da je novac sa kartice Ana Marije G., majke djeteta s teškoćama koja ju je Vujiću dala na korištenje za plaćanje goriva, također završavao na računu Pokerstarsa.

Tužiteljicu je dalje zanimalo što je bilo sa pozajmicama Udruga i jesu li one vraćene na što je vještakinja kazala da je sa 31.12. 2015. vidljivo da su pozajmice bile u iznosu od 59.881 kune, te da one nisu vraćene nego je iznos otpisan i isključen iz poslovnih knjiga.

Pitanja za vještakinju imao je i Vujić kojeg je, između ostaloga, zanimalo je li internetski servis Pokerstars servis za klađenje ili možda servis i za držanje depozita te da li se novčana sredstva mogu prebacivati između dva korisnička računa.

-Pokerstars nije bankarska institucija za držanje depozita već se sredstva koriste za igranje. A što se tiče prebacivanja novca s jednog korisničkog računa na drugu unutar Pokerstarsa, time se nisam bavila i ne znam može li se depozit ustupiti drugom korisničkom računu. Znam da je račun otvoren od 2010. godine na Pokerstarsu no analizirao se samo u dijelu inkriminiranog perioda – objasnila je Vujiću vještakinja.

Na kraju je tužiteljicu zanimalo kakvi su u onom periodu bili Vujićevi izvori prihoda, no vještakinja nije imala drugih saznanja osim da je primao plaću i da su mu bili isplaćivani putni troškovi od udruge.

S obzirom na još niz otvorenih pitanja vještakinja će morati nadopuniti svoj nalaz i mišljenje počevši od točne uporabe po danima iznosa iznosa plaćanja putem Mastercarda Udruge Senzori i uplate na korisnički račun Pokerstarsa.

Novac uzimao za sebe

Vujića se, podsjetimo, tereti za dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti točnije optužnica ga tereti da je kao predsjednik Udruge Senzori od 5. siječnja 2015. do 22. svibnja 2017. bez rješenja Ureda državne uprave zagrebačke županije o odobravanju prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, pozivao na uplatu dobrovoljnih priloga na račun Udruge. Fizičke i pravne osobe uplaćivale su nesebično na račun pa je iznos dosegao 990.094 kune.

Vujić je, sumnja tužiteljstvo, s namjerom pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti za sebe i za druge a ne za ostvarivanje ciljeva i obavljanje djelatnosti Udruge, s računa Senzora skinuo ukupno 218.086,49 kuna. Od tog iznosa je, bez pravne osnove, isplatio 45.450 kuna tvrtki Gor Info u vlasništvu drugooptuženog Gorana Gorupa kojeg, pak, tužiteljstvo tereti da je u srpnju 2016., ne bi li prikrio uplatu Senzora bez pravne osnove, izdao dva računa navodeći da je Gor Info prodalo Udruzi raznu robu.

Druga točka optužnice tereti Vujića da je od 10.lipnja 2016. do 10.veljače 2017. kao predsjednik Udruge Grad anđela iz Igrišća, također bez rješenja Ureda državne uprave zagrebačke županije o odobravanju prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, pozivao na uplatu dobrovoljnih priloga. Pa se tako na račun Grada anđela, zahvaljujući dobrim ljudima, slilo 502.544,23 kune. Od tog je novca dio završio kod njega osobno, dio na računu Senzora na ime navodnih pozajmica, dok je 86.316 kuna neosnovano završilo na računu Gorupove tvrtke. A kako je u međuvremenu Vujić na račun Grada anđela uplatio 19.937 kuna, tu je Udrugu, prema optužnici, svejedno u konačnici, smatra tužiteljstvo, oštetio za 205.694 kune.

Htjeli opremiti igraonicu

Među nizom ispitanih svjedoka bila je i Ana Marija G., majka djeteta s teškoćama, koja kad je čula za Udrugu Senzori, mislila je da ista može pomoći njezinom mališanu. No u razgovoru sa terapeutom shvatila je da od Udruge ne može imati nikakvu pomoć pa usluge Senzora nije ni koristila.

- Kuća u Igrišću od Vujića planirana je da se opremi i u nju preseli igraonica za djecu koju je potrebno pričuvati kad ih roditelji u slučaju potrebe nemaju gdje ostaviti. Ideja za tu igraonicu bila je moja i Julije P., i ja sam od kuće imala i ključeve. Na katu te kuće koja možda za tako nešto ni ne bi mogla dobiti dozvolu, uređena je igraonica u koju su dolazili roditelji, ali samo kako bi prespavali za vrijeme pretraga u bolnici, ali to nije zaživjelo na način na koji smo mislile jer je u to vrijeme došlo do gašenja Udruge Senzori. Postojala je ideja da preuzmem ja Udrugu nakon što su po novinama počele negativne priče, a kada sam u Igrišću vidjela dokumentaciju Senzora bilo mi je jasno kako to funkcionira. Dokumentacija je bila razbacana i neorganizirana pa sam ju s Julijom pokušavala dovesti u red. Bilo je tu Vujićevih privatnih računa kao i od Udruge. Kad smo sve posložile tražile smo Vujića da to dovede u red i bila sam zainteresirana preuzeti Senzore ako se on posve povuče. S njim sam bila i u banci, deponirala sam svoj potpis i dobila karticu koju sam predala Juliji po Vujićevom naputku, imajući u vidu da je ona točila gorivo za auto Udruge, točnije Julija je Škodom vozila Vujićeva sina od njegove kuće do kuće u Igrišću – prisjetila se u sudnici Ana Marija G. koja o donacijama i eventualnom plaćanju terapija ništa ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:53