STRAVA KOD KARLOVCA

Nastavlja se očevid te istražuju uzroci eksplozije i pogibije u Popović Brdu

 Robert Fajt / CROPIX

Očevid eksplozije u karlovačkom naselju Popović Brdo gdje je jedna osoba poginula i raznesen je kamion nastavit će se i u subotu, kažu u policiji, dok tužiteljstvo navodi da se istražuju i uzrok te vrijeme smrti, odnosno je li nepoznata osoba čije je tijelo nađeno uz kamion preminula tijekom eksplozije ili možda ranije.

Iz Centra 192 poručuju da će promet kroz Popović Brdo na relaciji Karlovac-Kamensko-Skakavac-Popović Brdo biti pušten u petak navečer, bez obzira na nastavak očevida, jer će dio na prometnici biti završen.

Predsjednik Mjesnoga odbora Popović Brdo Viktor Blažević rekao je Hini da se tijekom cijeloga dana nije ustanovilo da bi netko od mještana stradao, tako da je poginula osoba netko sa strane te se čini da nitko od mještana ne zna o čemu se tu radi.

- Tko bi uopće mogao znati što se to dogodilo? Promet je zatvoren od tri sata u noći do sad, vještaci su uzeli dio rasutog materijala, tijelo je odvezeno i svi se nadamo da će utvrditi što se dogodilo, da znamo. Za sad nama nitko ništa ne priča, policija radi svoj posao, ispituje, a koliko znam nitko se iz mjesta nije požalio da im netko fali, da se tako izrazim. Čulo bi se, znate kakvo je selo - rekao je Blažević.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Mladen Krajačić izjavio je popodne da i dalje traju izvidi radi utvrđivanja okolnosti događaja te da još nije poznato tko je poginula osoba.

- Mogu jedino potvrditi da smrtno stradali nije vlasnik kamiona, jer on je živ i obratio se javnosti izjavom da mu nije poznato tko bi i zašto podmetnuo eksplozivnu napravu pod njegov kamion. Za žrtvu možemo reći tek da je nepoznata odrasla osoba, vjerojatno muškarac, ali tijelo je u takvom stanju da ništa ne mogu govoriti ni o dobi ni o spolu - rekao je Krajačić i ustvrdio da je zatražio obdukciju.

Na pitanje hoće li se moći utvrditi je li osoba preminula uslijed eksplozije ili ranije Krajačić je rekao da se "iako je tijelo u eksploziji razneseno, obdukcijom samo dijelova tijela može utvrditi puno toga".

- Što se eksplozivne naprave tiče, znam da bi javnost htjela u pet minuta sve znati, ali vještaci su na očevidu s razlogom. Izuzimaju tragove, što znači da se sakupljaju fragmenti, razni metalni i drugi dijelovi, ali i brisevi s raznih predmeta. Fragmenti bi trebali reći je li to bila neka bomba industrijske proizvodnje ili nešto kućne izrade, a brisevi se uzimaju zato da se nađu kemijski tragovi eksploziva pa će vještaci u laboratoriju moći utvrditi koji je eksploziv upotrijebljen - rekao je Krajačić.

Osim vještačenja i obdukcije kojima se trebaju utvrditi okolnosti pod kojima je smrt nastupila, kao i identitet poginule osobe, traju izvidi, razgovara se s ljudima, odnosno provodi se klasično policijsko kriminalističko istraživanje.

Milan Basara, vlasnik eksplodiranog kamiona i kuće pred kojom je kamion bio parkiran, a koja ima oštećenja krovišta, fasade i stolarije, kaže da ne zna tko bi mu to mogao učiniti te smatra da ostaci tijela, koji se nalaze uz kamion, pripadaju osobi koja je eksploziju podmetnula te od nje i stradala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 07:15