ZLORABIO PRILOGE

Nastavljaju se optužbe na račun ‘tate Slavena‘: ‘Prvo je rekao da će mi besplatno to napraviti, a onda tražio novac‘

Svjedok je pokazao da poznaje Vujića, potvrdivši da je odrađivao neke poslove

Slaven Vujić

 Davor Pongracic/Cropix

U nastavku suđenja Slavenu Vujiću poznatijem javnosti kao ‘tata Slaven‘, kojem se sudi na Županijskom sudu u Velikoj Gorici da je zlorabio dobrovoljne priloge iz humanitarnih akcija, svjedočio je autolimar Vinko R. (40). Svjedok je vlasnik firme koja se bavi iskopima i navozima i čija je tvrtka, za odrađene poslove, ispostavila račun Vujićevoj Udruzi Senzori ‘težak‘ 25.000 kuna.

Odgovarajući na pitanja sutkinje poznaje li okrivljene u sudnici i da li je radio ikakve poslove za Senzore, svjedok je pokazao da poznaje Vujića potvrdivši da je odrađivao neke poslove, ali da se vremenski ne sjeća kada.

- Radio sam poslove u Igrišću. Bila je riječ o igralištu za djecu. Radili smo iskope da ne bude blato i zatim nasipali šoder – rekao je Vinko R. Na upit čiji je bio šoder i je li isti ušao u cijenu iskazanu na računu, svjedok tvrdi da je šoder bio njegov i zaračunat u cijeni.

- Ne sjećam se jesam li koristio još što od materijala. Možda je bilo više vrsta šodera i za pješčanik. Na tom prostoru sam bio postavio jednu spravu, bio je to jedan dječji dvorac, ali to nisam računao niti sam to ikada dovršio. Zašto? Dogovorili smo da će mi Vujić izraditi besplatno web stranicu za firmu, ali mi je onda rekao da mu trebam dati 200 eura za to. Odustao sam od svega jer je na kraju tražio novac – dodao je svjedok. Na pitanje tužiteljice koliko je količinski bilo toga pijeska, može li se s 12 kubika prekriti pješčanik i koliko je čekao na isplatu novca za radove, odgovorio je da se ne sjeća količine niti površine igrališta na kojem je radio pa je na fotoelaboratu u sudnici pokazivao što je radio.

- Količina ovisi o samom teretnu, ali relativno na jedan metar kvadratni idu dva kubika šljunka. Ti odrađeni poslovi odmah su mi bili i plaćeni nakon izdavanja računa – pojasnio je Vinko R.

Obranu je, pak, zanimalo kakav je pristupni put kući u Igrišću i je li što na tom putu radio, svjedok se prisjetio da je to bio makadam, navezeni šljunak koji je tamo već bio nasut kad je on prvi puta došao tamo. Međutim, nije se mogao sjetiti je li ga, također, popravljao.

- Ne sjećam se, ne znam doista jesam li ga popravljao, ali da jesam vjerojatno bih za to bio izdao račun – zaključio je svjedok.

Dva kaznena djela

Vujića se, optužnicom podsjetimo, tereti za dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti točnije optužnica ga tereti da je kao predsjednik Udruge Senzori od 5. siječnja 2015. do 22. svibnja 2017. bez rješenja Ureda državne uprave zagrebačke županije o odobravanju prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, pozivao na uplatu dobrovoljnih priloga na račun Udruge. Fizičke i pravne osobe uplaćivale su nesebično na račun pa je iznos dosegao 990.094 kune. Vujić je, sumnja tužiteljstvo, s namjerom pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti za sebe i za druge, a ne za ostvarenje ciljeva i obavljanje djelatnosti Udruge, s računa Senzora skinuo ukupno 218.086,49 kuna. Od tog iznosa je, bez pravne osnove, isplatio 45.450 kuna tvrtki Gor Info u vlasništvu drugooptuženog Gorana Gorupa kojeg, pak, tužiteljstvo tereti da je u srpnju 2016., ne bi li prikrio uplatu Senzora bez pravne osnove, izdao dva računa navodeći da je Gor Info prodalo Udruzi raznu robu.

Druga točka optužnice tereti Vujića da je od 10.lipnja 2016. do 10.veljače 2017. kao predsjednik Udruge Grad anđela iz Igrišća, također bez rješenja Ureda državne uprave zagrebačke županije o odobravanju prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, pozivao na uplatu dobrovoljnih priloga. Pa se tako na račun Grada anđela, zahvaljujući dobrim ljudima, slilo 502.544,23 kune. Od tog je novca dio završio kod njega osobno, dio na računu Sezora na ime navodnih pozajmica, dok je 86.316 kuna neosnovano završilo na računu Gorupove tvrtke. A kako je u međuvremenu Vujić na račun Grada anđela uplatio 19.937 kuna, tu je Udrugu, prema optužnici, svejedno u konačnici, smatra tužiteljstvo, oštetio za 205.694 kune.

Dio od više stotina tisuća kuna koji su bili na računima Vujićevih udruga Senzori i Grad Anđela, prema financijsko-knjigovodstvenom vještačenju, završio je i na korisničkom računu PokerStars.

A prokockan je i dio novca s kartice majke djeteta s teškoćama koja ju je Vujiću s punim povjerenjem dala na korištenje za plaćanje goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:28