AFERA ŠTANDOVI

NASTAVLJENO SUĐENJE BANDIĆU Posebna savjetnica gradonačelnika: Isfabricirali smo dopis udruzi 'U ime obitelji' jer je na tome inzistirao USKOK!

Zdenka Palac i Milan Bandić na početku suđenja za 'aferu štandovi'
 Ranko Suvar / CROPIX

Andrea Šulentić, posebna savjetnica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koja je u njegovu Uredu sada zadužena za nepravilnosti, u petak je u sudnici zagrebačkog Županijskog suda na suđenju Bandiću, pročelniku Ivici Lovriću i Zdenki Palac, direktorici zagrebačkih Tržnica, za aferu štandovi rekla da su “isfabricirali” dopis Građanskoj inicijativi U ime obitelji jer na njemu nije inzistirala Udruga, već USKOK.

- Dopis je pisan 23. siječnja 2015. iako ima nadnevak 22. siječnja i po njega je došao gospodin iz USKOK-a. Kad kažem da je isfabriciran, mislim na to da brzi odgovor nije zahtijevala Udruga, već USKOK, odnosno Udruga ga nije očekivala tom brzinom. Moguće je da su uz taj dopis bile i neke fakture koje je uputila Udruga - rekla je svjedokinja.

Svjedokinja je odgovorila da nisu bili doneseni ni zaključci o financijskom pokroviteljstvu manifestacije.

- Da USKOK nije inzistirao na odgovoru Udruzi, mi to ne bismo tada ni napisali, zato smo ga i antidatirali - rekla je svjedokinja.

Svjedočila je i Sandra Švaljek, Bandićeva zamjenica koja je i obnašala dužnost gradonačelnice dok je Bandić bio u pritvoru.

- U jednom trenutku su u Grad počeli stizati računi za usluge učinjene toj Inicijativi, a ona ih nije plaćala, već ih je upućivala na Grad. Grad bez odluke o financijskoj potpori nije mogao plaćati te račune. Ja sam se 12. veljače 2015., uoči sjednice Gradske skupštine, u palači Dverce srela s Milanom Bandićem i on me pitao zašto nisam odobrila plaćanje tih računa. Rekla sam mu da nije donio odluku i da sam se konzultirala s gospodinom Slavkom Kojićem, koji je bio pročelnik za financije, koji je decidirano smatrao da bi podmirenje tih troškova bilo suprotno i zakonu o financiranju političkih aktivnosti. Gradonačelnik Bandić se nije s time složio.

U utorak će vijeće o sponzoriranju prikupljanja potpisa za referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” ispitati još nekoliko svjedoka, a očekuje se da bi u srijedu Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palac mogli iznositi svoje obrane u postupku u kojem ih USKOK tereti za zloporabu položaja i ovlasti tijekom 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:04