GNJUSNI DETALJI

Nastavljeno suđenje silovatelju psa, vještakinje: ‘Životinja je bila izuzetno uznemirena i u strahu‘

Budući da je optuženi pse vezao remenjem, od zlostavljanja su ostajale rane po tijelu, rekla je Jasna Obradović

Ivor Ivanišević, optužen za silovanje pasa

 HBK/Profimedia

Općinski kazneni sud u Zagrebu još uvijek nije dobio odgovore od Kraljevine Belgije o točnom statusu Ivora Ivaniševića (46), bjegunca s tjeralice zaposlenog u Europskom parlamentu, za kojeg je Ured Sirena Belgije lani uputio dopis Ravnateljstvu policije da kao zaposlenik parlamenta uživa imunitet. Iako su u srijedu Ivaniševićevi odvjetnici zatražili da se sa sudskim postupkom zastane sve dok odgovor od belgijskog MVPEI-ja ne pristigne, suđenje Ivaniševiću, optuženom da je seksualno zlostavljao jednog od svoja dva psa i usput razmjenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima, nastavilo se svjedočenjem dvije vještakinje - Jasne i Tajane Obradović.

Jasna Obradović je u inkriminiranom periodu bila sudski vještak za veterinarsku medicinu, ribarstvo i zaštitu životinja.

- Sjećam se da me nazvao državni odvjetnik navodeći da imaju hitan slučaj koji treba hitno riješiti jer je optuženi bio u istražnom zatvoru. Na email sam dobila sve potrebno da se očitujem i koliko se sjećam, vještačenje sam poslala u roku od 12 do 24 sata. Optužba mi je dostavila materijale o pregledu psa koji je vršila policija. Psi su bili oduzeti i smješteni u azil. Ne mogu se sjetiti jesam li istovremeno dobila i materijale o pregledu spornih pasa iz veterinarske ambulante u koju je prethodno optuženi odlazio sa psima. Kako je optuženi stavio pritužbu da psi nisu bili zlostavljani i da se to zlostavljanje dogodilo u azilu, pse se hitno moralo pregledati. A kako u tim trenucima nisam bila u Zagrebu, predložila sam tužitelju da to napravi Tajana Obradović - prisjetila se u srijedu u sudnici umirovljena vještakinja Jasna Obradović. Odgovarajući na pitanja branitelja kako je napravila prvo vještačenje, odgovorila je da je to bilo isključivo na osnovu papirnate dokumentacije.

- Sjećam se da sam imala nalaz veterinarske ambulante gdje su sporne životinje pregledane i iz kojeg je bilo vidljivo da su maltretirane, a ženka je imala i vidljive ozljede kraj analnog otvora. Koliko se sjećam, optuženi je sam naveo da ih je tretirao antibioticima koje, kao fizička osoba bez recepta ovlaštenog veterinara, nije mogao nabaviti. Sama ambulanta je postavila to pitanje odakle i na koji način je Ivanišević došao do tih antibiotika. Od prvog mog nalaza pa do Tajanina pregleda u azilu proteklo je tri dana. Promjena vulve koja je bila drastično povećana ostaje za cijeli život oštećena, a da bi došlo do njezina povećanja, moralo se raditi o dužem periodu zlostavljanja. Budući da je optuženi pse vezao remenjem, od zlostavljanja su ostajale rane po tijelu - zaključila je Jasna Obradović.

Druga vještakinja Tajana Obradović ostala je kod svog nalaza i mišljenja, a s obzirom na to da je na sud ovaj put pozvana u svojstvu svjedoka, morala se zakleti da će govoriti istinu.

- Ja sam pregledala ta dva psa u Dumovcu u roku od nekoliko sati kad su oduzeti. Kako sam utvrdila inkriminirani period? Na temelju pregleda i samih oštećenja organa koja su nastupila. I to nije nikako bio kratak period, već je za to potrebno duže vrijeme. A kako su postojali i drugi nalazi veterinara, isti su potkrepljeni mojim nalazom. Bile su to dvije ambulante Kastro i dar te Dijalet, ali zbog proteka vremena ne sjećam se imena veterinara. Nisam imala saznanja da su psi iz istoga legla imali problema s kožom kao ti sporni psi. Kuja je bila i pothranjena, a u to stanje mogla se dovesti najmanje nekoliko mjeseci pa do više godina - odgovorila je na pitanja Tajana Obradović. Na daljnji upit, budući da je upravo ta kuja dobila nagradu na tri šampionska natjecanja, bi li to značilo da ista u tom periodu nije bila zlostavljana, Obradović navodi da je moguće.

- Moj nalaz nakon pregleda apsolutno ne bi bio drugačiji da su psi pregledani i 14 dana nakon oduzimanja od optuženoga. Psihičke promjene poput straha mogu nastati unutar tjedan, dva zbog promjene okoline, međutim, psihičke promjene poput traženja hrane iz ruke je nešto što dugoročno traje. Gojno stanje psa se može promijeniti u roku od dva tjedna, ali tako drastično ne - dodala je Obradović.

Sutkinju je, pak, zanimalo koliko je vremenski u konkretnom slučaju trajao pregled te je tražila da pojasni dio nalaza gdje je navedeno da su na koži bili madeži i da je ista visjela 10 cm, na što je Obradović rekla: "Pregled je vršen od 30 do 40 minuta. Životinja je pokazivala znakove izuzetne uznemirenosti i straha, a radi se o pasmini koja je vrlo hrabra, inteligentna i znatiželjna. Imala je vidljivo raširene zjenice što je znak jakog straha. Nije se mogla uspostaviti nikakva komunikacija gdje psi, kad ih se stavi na stol, žele pobjeći, a kuja je bila izrazito ukočena i izrazito mršava".

- Viseća koža na području prsa od 10 centimetara je znak teške dehidracije, duže od 14 dana. Rektalnim pregledom utvrđena je povećana i jako proširena ampula rekti što upućuje na to da je bilo stalnih i dugotrajnih naprezanja. Kuja je koristila i kortikosteroide zbog atipičnog dermatitisa, a nuspojava može biti gubitak elektrolita, dehidracija, pojava madeža - zaključila je vještakinja na čiji je iskaz prigovorila obrana.

Na idućoj raspravi bit će saslušani, na prijedlog obrane, veterinari koji su o psima brinuli, a i kako bi se dobili odgovori bi li kuja, s obzirom na pothranjenost i navodno zlostavljanje, mogla na natjecanjima tako napaćena postizati vrhunske rezultate.

Inače, ovom predmetu na jesen nastupa zastara i dosad su se na njemu izmijenila četiri suca. Prvostupanjska presuda, kojom je Ivanišević osuđen na godinu dana zatvora, na kraju je donesena u odsutnosti optuženika, koji je od samog početka suđenja izbjegavao ročišta strahujući od medija pa je čak tražio i da se suđenje zatvori za javnost. No taj je prvostupanjski pravorijek ukinut te se Ivaniševiću ponovno sudi.

Podsjetimo, Ivanišević je "pao" nakon što je u srpnju 2015. godine Ravnateljstvo policije intenzivno radilo na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali djecu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja djece.

Jedna od IP adresa s koje su "tekli" podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je bila registrirana Ivaniševićeva tvrtka. Policija mu je odmah banula na vrata, ali je poduzetnik bio u Belgiji sve do 22. rujna kad je uhićen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback (rodezijski gonič), od kojih je ženka Xai Xai Kima okoćena 2008. imala stidnicu prepunu rana, a ondje je bio i muški Irungu Ayaba okoćen 2013. godine.

Osim rodezijskih goniča, optuženom su oduzeti i 111 DVD-a i CD-a, računalo, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom bačena je sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova poput "mikabsex", "zg-seks-sad", "svrco", "club", ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke. Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući fotografije pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Pa tako jedan od "uhvaćenih" sadržaja s e-maila "mikabsex", koji je razmijenio s istomišljenikom, odnosno zoofilom imena Vlada next, datira od 24. kolovoza 2014. u četiri sata ujutro, a u kojem mu daje pregršt savjeta kodnog imena "korištenje keruše".

Podignuta optužnica Ivaniševića tereti da je od 2009. do rujna 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Iz nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tijela koje su bile toliko jake da su trajno utjecale na njezin život i zdravlje.

Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje "postići da prihvati tjelesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju vještaka, morala birati između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi". Na niz optužbi Ivanišević je, nakon uhićenja, bio bez riječi. Odlučio se braniti šutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa odbacio je krivnju.

- Smatram da se psima stanje pogoršalo nakon što su poslani u prihvatilište. Ženka je lošeg gojnog stanja zbog lažne trudnoće, a oštećenja kože posljedica su infekcija zbog višestrukih alergija - pravdao se svojevremeno Ivanišević koji je u remetinečkom pritvoru proveo tek dva tjedna. Bačenom sumnjom na Ivaniševića ostao je začuđen njegov prijatelj kojeg je upoznao prije više od 12 godina na jednoj Međunarodnoj izložbi pasa i s kojim je komunicirao preko e-maila tvrtke, ali i onog prokazanog "svrco". Ispričao je da se na toj izložbi Ivanišević zainteresirao za pasminu Rhodesa, ali da iz njegova ponašanja nije imao razloga posumnjati da zlostavlja svoje pse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2023 08:34