MUČNI DETALJI

Nastavljeno suđenje za smrt djevojke koju su umotanu u tepih bacili u podrum zgrade

‘Kraj nje je bila igla i šprica. Počeo sam je buditi, ali bila je hladna. Davao sam joj umjetno disanje i masirao srce, no uzalud...‘
Očevid nakon zločina u zagrebačkom naselju Sopot
 Damir Krajac/Cropix

- Brate, jel ti poznat dečko po nadimku Gudula? On je rekao su sigurni sto posto da si nažalost to (ubio maloljetnicu u stanu u Sopotu o.pa) počinio ti – upitao je u sudnici Županijskog suda u Velikoj Gorici Radoje Rožek (31) svog polubrata Ivicu B. (21) koji je pozvan na raspravu kao svjedok, a inače je kratko bio u vezi s pokojnom djevojkom. Na to mu je Ivica B. odgovorio da je Gudula njegov bivši prijatelj Dominik G.

- Sad ću se s njim čuti, pa ako treba i snimiti taj razgovor – rekao je optuženom Ivica B. na što mu Rožek odgovara da ga ne može čuti jer da se trenutno nalazi u zatvoru pa je ponovio glasine koje je čuo o njemu vezano za smrt 16-godišnje curice koja je prije 17 mjeseci ugušena jastukom u stanu u kojem je prethodno konzumirala metadonsku terapiju, marihuanu i amfetamine, a njezino tijelo je nakon svega odbačeno zamotano u tepih u podrum druge zgrade u Sopotu.

Rožek je polubratu, zatim, osvježio sjećanje i sa zajednički provedenim trenucima u istražnom zatvoru u Remetincu.

- Sjećaš li se kad si i ti bio u istražnom zatvoru lani, rekao si mi za jednu curu koja je tulumarila u mome stanu dok sam ja u drugoj sobi kobne večeri nažalost bio pod utjecajem svoje terapije? Rekao si da su šmrkali kokain i izrugivali mi se dok sam spavao? - dopunio se Rožek na što mu je polubrat odgovorio da je to čuo u gradu od stanovite Aurore koju je upoznao nakon smrti maloljetnice.

- Ona mi je potvrdila da je bila tu večer u stanu, ali mi nije htjela reći što se dogodilo. Kazao sam joj da ode na policiju i kaže im to što zna, ali je rekla da neće. Kad smo o tome razgovarali, bili smo pijani. Ni ja to policiji nisam spomenuo kad su me pokupili dan poslije smrti iako mi je brat optužen i iako sam bio u vezi s pokojnom – otkrio je još svjedok. Na upit sutkinje da pojasni kako i zašto su on i optuženi komuncirali u zatvoru, Ivica B. je objasnio da je i on proveo 15 dana u istražnom zatvoru prošle godine pa da su razgovarali preko prozora, a da po izlasku na slobodu, do Aurore nije uspijevao doći.

Što se tiče ostatka iskaza Ivice B., isti je djelomično odudarao od onog koji je, a vezano za njega, na prijašnjem ročištu dala Katarina J. i koji njemu nikako nije sjeo pa ju je odmah nakon što je iskaz objavljen u medijima, nazvao telefonom.

- U tom stanu u Sopotu stanovao sam s bratom nekih mjesec dana. Potom je došla i 16-godišnjakinja s kojom sam postao intiman, ali vezu smo prekinuli nakon što me brat izbacio iz stana dva tjedna prije njezine smrti. Razišli smo se normalno. Ona je i dalje ostala u stanu i to mi je bilo čudno, a načuo sam da je razlog mog izbacivanja neki posao s migrantima o kojem je brat pričao s jednom ženom. U stanu smo se svi družili, konzumirali marihuanu i alkohol, a maloljetnica je uzimala i speed. Ispitivao sam ju zašto ne ide kući na što mi je rekla da nije u dobrim odnosima s roditeljima i da ima potragu. Nakon što me brat istjerao iz stana, u njega se više nisam vraćao iako sam pokušavao barem uzeti svoje stvari. No vrata mi nitko nije otvarao – ispričao je Ivica B. O smrti djevojke doznao je, kako kaže, s interneta ali i jer je policija došla po njega dan nakon otkrića jezivog čina, dok je bio na jednom rođendanu.

S obzirom na tvrdnje svjedokinje Katarine J. da joj se činilo da ga se maloljetnica boji, Ivica B. ne vjeruje u to već napominje da su normalno šetali, komunicirali i razišli se isto normalno.

- Znali smo se prepirat oko gluposti zapravo oko pića jer puno se pilo, ali ništa strašno. A Katarinu J. sam sreo tri, četiri dana nakon događaja u gradu. Pričali smo o tome, ali se ne sjećam detalja, ali plakao nisam kako tvrdi, niti sam joj tad rekao da sam oko 2 ujutro tu večer na Valentinovo uoči smrti bio s maloljetnicom. Na Valentinovo sam cijeli dan i noć bio s prijateljima u hostelu kod Glavnog u kojem sam boravio. Samo smo odlazili u obližnji Konzum po piće – odgovarao je dalje na pitanja Ivica B. pa je sutkinja uzela izlist telefonskih poziva s njegovog broja mobitela tih dana i uvidjela da je bio u centru.

Zatim je sutkinju zanimalo gledajući telefonski izlist poziva od kobnog dana, tko je Tomislav P.

- Nemam pojma tko je on – kazao je svjedok.

- Kako ne znate, a s tom ste osobom komunicirali dan i noć na mobitel? I ispada da niste ni spavali po ovom izlistu - ukazala mu je sutkinja.

- Ah, on, to je prijatelj od prijateljice na čijem smo rođendanu bili u Čazmi. No s njim se više ne čujem – odgovorio je dalje svjedok.

- Je li cijelo vrijeme mobitel bio u vašem posjedu? - uporna je bila sutkinja na što je svjedok rekao da valjda je.

- Dakle, s njim ste vani u društvu, a po lokacijama mobitela zovete ga dok ste na Trgu, a on u Hebrangovoj, pa onda ste vi u Hebrangovoj, a on u Gajevoj... itd. Kažete da ste zajedno a cijeli dan i noć si šaljete poruke i zovete se? - dopunila je sumnju sutkinja na što svjedok odgovara: 'Da, kad se malo raziđemo.'

Na pitanje, pak, tužiteljice da opiše kakav je optuženi kao osoba i u kakvim su bili odnosima, Ivica B. je rekao da su bili dobri i da su se znali svađati.

- Nikad ne bih rekao da je on to učinio. On to ne bi mogao. Inače je konzument, dobar je s majkom, radio je povremeno na baušteli, ne znam od čega je živio, a ja sam po dolasku u stan u Soputu u blizini radio za jednu firmu keramiku. Kad me izbacio iz stana van, pitao sam ga preko Facebooka i mobitela mogu li se vratiti nazad u stan, ali je rekao da ne – zaključio je polubrat optuženog.

Tužiteljstvo optužnicom tvrdi da je Rožek 14. veljače 2020. oko 20 sati u spavaćoj sobi na krevetu maloljetnici stavio glavu na jastuk i stiskao ga prekinuvši joj dotok zraka kroz usta i nos, a kako se otimala i borila za zrak, zadobila je oguljotine kože lica, prsnog koša i leđa, razderotine usnice, edem mozga... Nakon čega je u rano jutro tijelo obukao, umotao u tepih te odvukao iz stana kroz park do stepenica podrumskog ulaza u zgradu gdje ga je odbacio niz stepenice. Inače, kako u 4,48 sati vuče neki predmet, zabilježila je i nadzorna kamera obližnje škole.

- Znao sam da je ona pobjegla od kuće i da ima 16 godina. U stan je došla s mojim bratom i ostala, a dolazilo nam je i društvo pa smo zajedno pušili travu i uzimali speed. Tog 14. veljače oko 14 sati došao sam kući i vidio ju da spava. Bočica metadonske terapije je bila poluprazna, a kraj nje je bila igla i šprica. Počeo sam je buditi, ali bila je hladna. Davao sam joj umjetno disanje i masirao srce, no uzalud. Na usta joj je izašla sukrvica i pjena. Satima sam razmišljao što učiniti, a iza ponoći sam izašao prošetati te sam vidio limena vrata kod jedne zgrade. Bila su otključana i tamo sam odlučio ostaviti tijelo. Vratio sam se u stan, obukao ju i zamotao u tepih koji je bio na hodniku zgrade te ju oko 2 sata odvukao do tih stepenica – ispričao je nakon uhićenja u tužiteljstvu Rožek.

Njegovi prijatelji su se, pak, prisjetili da su ga na Valentinovo oko 19 sati pokupili na autobusnoj stanici vidno drogiranog te ga odvezli do zgrade u Šenovoj. Otpratili su ga do stana čija vrata im je otvorila maloljetnica. Druga pak prijateljica je ispričala tužiteljima da ju je na dan pronalaska tijela Rožek telefonom tražio da mu posudi novac, a kako po novac nije dolazio, nazvala ga je navečer pa joj je rekao da ne može izaći iz stana "jer mu je brat Ico složio generalno sranje i da mu je oko zgrade sve puno policije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:34