DRAMA NA MORU

Nasukala se slovenska jahta

Porec, 200612.U Plavoj laguni predstavljen je NautAssistanc sustav 24 -satne pomoci na moru namjenjen namijenjenog nauticarima. YP NautAssistance predstavio je ing. Djek Surija, direktor Yacht-Poola International. Odrzana je pokazna vjezba spasavnja na koju je u pomoc stigla lucka kapetanija te poslje njih sluzba za spasavanje koja je oslobodila brod.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB - Zbog jakog nevremena noćas se kod otoka Unije nasukala slovenska jahta s četiri člana posade koji su tijekom jutra spašeni, a za sada nije uočeno onečišćenje mora, priopćilo je Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture.

Nakon što je noćas oko dva sata Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila od riječkog Centra 112 informaciju o nasukanju plovila sa četiri člana posade kod otoka Unije, odmah je pokrenuta akcija spašavanja u koordinaciji s nadležnom riječkom Lučkom kapetanijom. Djelatnici Kapetanije su isplovili iz Cresa, no nedugo zatim morali su se zbog iznimno jakoga nevremena na moru vratiti u luku.

Kako se vremenske neprilike nisu smirivale, a brodolomci su i dalje bili na nasukanom plovilu, zatražena je pomoć riječke pomorske policije koja je s jačim plovilom krenula spasiti brodolomce.

Oni su pristigli jutros u 5.15 sati, a na nasukanoj motornoj jahti "Tina" bila su neozlijeđena četiri člana posade, slovenski državljani, te su u 7.45 sati iskrcani u Malom Lošinju.

U 9-metarsku jahtu prodire more, a u spremniku je preostalo oko 100 litara pogonskog goriva, no za sada nije uočeno istjecanje mora ni onečišćenje mora. Zapovjedniku nasukane jahte naređeno je odsukavanje plovila čim to dopuste vremenske prilike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:51